Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Έκτακτη ανάρτηση


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΎΩ   ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ . 

Για να δούμε  ποια θα είναι η απάντηση  και κυρίως η Θέση που θα πάρει η Υπουργός όσο  και οι λοιποί αποδέκτες  αλλά  και ο ίδιος  Ο Πρωθυπουργός  Γεώργιος Παπανδρέου . 

Αθήνα/Athens:3.05.2011         

Αρ Πρωτ./Ref. Nr: 1337

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Πληροφορίες: Ν.Αποστολάκη, Ε.Μπαρμπαλιά

                  Προς:

   κ. Άννα Διαμαντοπούλου

      Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης   & Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ:

-Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας κ. Φ. Γεννηματά

-κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό ΥπΔΒΜ&Θ

-κ. Ι. Πανάρετο, Υφυπουργό ΥπΔΒΜ&Θ

-κ. Γ. Αλεβίζο, Διευθυντή Ειδικής Αγωγής ΥπΔΒΜ&Θ

-κ. Β. Κουλαϊδή, Γεν. Γραμματέα ΥπΔΒΜ&Θ

-Πρόεδρο και μέλη Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Βουλής των Ελλήνων

-ΟΛΜΕ

-ΔΟΕ

-ΠΕΣΕΑ

-Φορείς-Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

 

Θέμα:    «Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με την οποία οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις θα εξεταστούν μόνο σε εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης»

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της για τη μείωση των περιφερειακών εξεταστικών κέντρων των μαθητών με αναπηρία και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας (Ομάδα Β). Για αυτούς τους υποψήφιους έχουν οριστεί εξεταστικά κέντρα μόνο στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη και καταργούνται τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες των μαθητών με αναπηρία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και διαμένουν σε άλλες πόλεις από αυτές των οριζόμενων εξεταστικών κέντρων  αναγκάζονται να επωμιστούν το κόστος ταξιδιού και διαμονής των μαθητών και των συνοδών τους καθ' όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.

 

Το υπουργείο λαμβάνοντας ένα τέτοιο μέτρο στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των εξετάσεων και της εξοικονόμησης κονδυλίων, δεν έλαβε υπόψη του ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ανήκουν στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού που βάλλεται από έντονα φαινόμενα φτώχειας και αποκλεισμού τα οποία γιγαντώνονται σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως η τρέχουσα.

 

Είναι αδιανόητο οι οικογένειες μαθητών με αναπηρία που πέραν του κόστους διαβίωσης τους έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόσθετο κόστος που απορρέει από τη φύση της αναπηρίας να αντιμετωπίζονται με σκληρότητα και να μην μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία.

 

Το μέτρο αυτό δημιουργεί αναπόφευκτα συγκριτικό μειονέκτημα των μαθητών που διαμένουν σε άλλες πόλεις πλην των πόλεων που έχουν οριστεί τα εξεταστικά κέντρα με τους συμμαθητές τους που διαμένουν στις πόλεις των εξεταστικών κέντρων. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν φαινόμενα σημαντικής αποχής υποψηφίων μαθητών μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο επικείμενο κόστος ταξιδιού και διαμονής.

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων αυτών των μαθητών (19 Μαΐου), προσδοκούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν περισσότερα εξεταστικά κέντρα στην περιφέρεια, προκειμένου να μην επωμιστούν οι υποψήφιοι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της περιφέρειας το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης τους στις μεγάλες πόλεις των εξεταστικών κέντρων.

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                      ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ


Πηγή   www.ligery.blogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...