Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Το ΔΝΤ διαψεύδει άρθρο του Spiegel ότι "η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους"

- Το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως για τη δόση του Ιουνίου
- Συσκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο Παπακωνσταντίνου με κλιμάκιο της τρόικας
- Σε έκτακτο Eurogroup αποφασίζεται η τύχη της πέμπτης δόσης
- Κρίσιμη συνάντηση Γιούνκερ με Σαρκοζί και Μέρκελ

Διαψεύδει το ΔΝΤ δημοσίευμα του Spiegel ότι η τρόικα διαπιστώνει πως κανένας στόχος του προγράμματος δεν έχει επιτευχθεί. “Πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως γνωρίζουν τα της έκθεσης της τροίκας είναι αναληθή” λέει το ΔΝΤ.
“Οι συζητήσεις μας με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη, γίνεται πρόοδος και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν” προσθέτει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, μετά την αναστάτωση.

Το Spiegel αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα ότι ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν “βλέπουν” στην έκθεση αξιολόγησης του Ιουνίου ότι όλοι οι στόχοι του προγράμματος έχουν πέσει έξω, υπονοώντας ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει την επόμενη δόση της βοήθειας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “το έλλειμμα είναι πάνω από το στόχο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά πάνω από όσα είχαν συμφωνηθεί και επιπλέον τα έσοδα από τους φόρους είναι λιγότερα από τα προβλεπόμενα”.

Προσθέτει ότι το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει τη δόση 12 δισ. ευρώ της 29ης Ιουνίου αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν και η Ευρώπη δεν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2012.

Παραθέτει μάλιστα και τη δήλωση του Όλι Ρεν που λέει ότι “εμείς οι Ευρωπαίοι θέτουμε τους ίδιους όρους. Θα αποφασίσουμε για περαιτέρω χρηματοδότηση με βάση την έκθεση της τρόικας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”.

To Spiegel αναφέρεται ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει εντολή να προχωρήσει τάχιστα με ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας πρός μείωση του χρέους αναφέροντας μάλιστα ότι σύμφωνα με την τρόικα ο εθνικός πλούτος έχει αξία 330 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρει επίσης ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι “πολύ φιλόδοξος στόχος”, ωστόσο προσθέτει ότι “δεν είναι σοβαρή προοπτική” η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι στην ευρωπαϊκή ατζέντα γιατί θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επηρέαζαν την Ευρώπη.

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα στις 6 Ιουνίου, θα συζητηθεί το πόρισμα τις τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και θα αποφασίσουν εαν μας δώσουν την 5η δόση του δανείου. Σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο : '' Ο κ. Γιούνγκερ δεν επιθυμεί να αφήσει τις εξελίξεις να τρέχουν μέχρι τις 20 Ιουνίου οπότε και είναι η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, πέντε μόλις μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ''.

Προηγουμένως ο Ζ.Κ.Γιούνγκερ θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ενώ έχει ήδη μιλήσει με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, διαδοχικές συναντήσεις με τα στελέχη της τρόικας έχει όλο το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με πληροφορίες.






Πηγή   www.Newsit.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...