Σε δικαστική απόφαση-«ανάσα» για τους δανειολήπτες κατέληξε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινές διαταγές κατά δύο τραπεζών για απαγόρευση εκτέλεσης κάθε πράξης σε βάρος δύο δανειοληπτών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τη διαδικασία κίνησε ο Σύλλογος Προστασίας Δανειοληπτών και Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος και, όπως ανέφερε η νομική εκπρόσωπός του, Μαρία Κριτζιώτη, είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Βόρειας Ελλάδας καταλήγει σε μία τέτοια απόφαση.
«Είχαμε στείλει εξώδικα στις τράπεζες και αυτές από την πλευρά τους προχώρησαν σε καταγγελία των συμβάσεων και έστειλαν διαταγές πληρωμής. Με τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο θεώρησε ότι υπήρχαν παράνομοι και καταχρηστικοί όροι στις δανειακές συμβάσεις, έγινε το πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο, προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των δανειοληπτών, προχωρήσαμε σε άσκηση ανακοπής και αίτηση αναστολής εκτέλεσης. Οι δύο αιτήσεις θα εκδικαστούν μέσα στο φετινό Ιούνιο και οι ανακοπές τον Ιούνιο του 2012. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα γίνουν δεκτές από το δικαστήριο τόσο οι ανακοπές όσο και οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης», είπε στον «Α» η κ. Κριτζιώτη.
Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι με τις προσωρινές διαταγές ουσιαστικά οι δανειολήπτες για έναν ολόκληρο χρόνο -μέχρι να εκδικαστούν οι αιτήσεις ανακοπής- θα είναι ήσυχοι από την πίεση των τραπεζών και δε θα χρειάζεται να καταβάλουν χρήματα σ’ αυτές. Εξάλλου, και σύμφωνα με την κ. Κριτζιώτη, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές από το δικαστήριο οι ανακοπές, θα πρέπει να γίνει νέος διακανονισμός με τις τράπεζες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως με όρους που θα είναι υπέρ του δανειολήπτη. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι και οι δύο οφειλέτες δεν είχαν υπέρογκα χρέη απέναντι στις τράπεζες, αφού του ενός έφτανε στις περίπου 3.000 ευρώ και του άλλου στις 7.500 ευρώ.
«Δυστυχώς, οι νόμοι και οι όποιες υπουργικές αποφάσεις εκδίδονται για να προστατεύσουν τους οφειλέτες, στην ουσία προασπίζουν τα συμφέροντα των τραπεζών. Υπάρχει από το 2001 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία καθορίζει το ανώτατο επιτρεπτό επιτόκιο για όλες τις δανειακές συμβάσεις. Ωστόσο, οι τράπεζες ζητούν από τους δανειολήπτες μέχρι και διπλάσιο επιτόκιο, με αποτέλεσμα να οδηγούν τα σπίτια του κόσμου σε πλειστηριασμό. Μάλιστα, η απόφαση του Αρείου Πάγου δε συμπεριλήφθηκε ούτε στο νόμο 3869/10 για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά ούτε και στις υπέρ των οφειλετών δύο υπουργικές αποφάσεις, του 2008 και του 2011. Δηλαδή, ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον κόσμο», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου, Μπάμπης Περβανάς.
Πηγή daneeiakartes.zedo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου