Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Σε αναστολή λειτουργίας καλεί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών



Με λουκέτα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα απειλούν πανεπιστημιακοί, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. 


Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη σε συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- έγινε έκκληση προς φοιτητές και διδάσκοντες να μην εφαρμόσουν το νόμο -ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Βουλή- και να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων η Σύγκλητος κάνει λόγο για επαίσχυντες διατάξεις και πραξικοπηματική ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή και τονίζει ότι οι προωθούμενες αλλαγές αποσκοπούν στην κατάλυση της αυτοτέλειας και της δημοκρατικής νομιμομοποίησης των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ.

Διχασμένη η πανεπιστημιακή κοινότητα 
Στα δύο έχει χωρισθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα με αρκετούς πανεπιστημιακούς καθηγητές να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου συλλογής υπογραφών σχετικά με το νέο νόμο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια.

Ήδη 133 πανεπιστημιακοί καθηγητής έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις αλλαγές τονίζοντας πως αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, το Ελληνικό πανεπιστήμιο θα μείνει στάσιμο για πολλά χρόνια ακόμη.

Αντίθετοι εμφανίζονται μέχρι στιγμής 460 πανεπιστημιακοί που με τις υπογραφές τους ζητούν την πλήρη απόσυρση του νέου νομοσχεδίου.

Όπως προέκυψε μάλιστα από τα πρακτικά της συγκλήτου του πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη της καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απειλώντας ακόμα και με αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος.

«Καλούμε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα διδάσκοντες - φοιτητές - εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για την ανατροπή των επαίσχυντων διατάξεων που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαμηνύουμε στην Κυβέρνηση πως ακόμα και αν ψηφίσει το νομοσχέδιο πραξικοπηματικά, δε θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του, αλλά από το Σεπτέμβρη θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, ακόμα και σε αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος.»

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής ο οποίος με έκκλησή του προς τη Σύγκλητο ζητούσε τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου απειλώντας με απεργία διαρκείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Την αντίθεση τους στο νέο νόμο πλαίσιο έχουν εκφράσει και άλλα πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δηλώνει ανοικτή σε διάλογο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αυστηρά πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.





Πηγή      skai;gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...