Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Στο σκαμνί για την Αγία Σοφία


Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Μαρτίου) προσφυγή κατά της Τουρκίας, με την κατηγορία της «παραβίασης του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων». «Στο σκαμνί της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης θα καθίσουν η Τουρκία και η πολιτική ηγεσία της.
Στο σκαμνί της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, θα δοθεί η ευκαιρία στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: γιατί η Θεία Λειτουργία στην Αγ. Σοφία, ...
στη Μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας, "αποτελεί προκλητική ενέργεια που υπονόμευε το δημόσιο νόμο και τη δημόσια τάξη στην Τουρκία"», υπογραμμίζει, σε έντονους τόνους, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου. Οι «Αγιοσοφίτες» δεν διεκδικούν, όπως ξεκαθαρίζει ο νομικός σύμβουλος της Ενορίας της Αγ. Σοφίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, αποζημιώσεις, αλλά «την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης, θρησκευτική ελευθερία, τη δυνατότητα ειρηνικής συνάθροισης χωρίς να αποτελεί ο ναός αντικείμενο δυσμενούς διάκρισης».
Ο Κρις Σπύρου έχει αποφύγει, όπως έχει δηλώσει, να ζητήσει τη συμπαράσταση άλλης χώρας, είτε της Ελλάδας είτε της Αμερικής, προσπαθώντας «επί ματαίω» να συνεννοηθεί με την Τουρκία. Δεν απευθύνθηκε ούτε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς τον θεωρεί «όμηρο» και δεν επιθυμεί να δυσκολέψει περαιτέρω τη θέση του.
Το αίτημα των «Αγιοσοφιτών» για την Αγ. Σοφία είχε πρόσφατο παράδειγμα, όπως διευκρινίζουν οι «Αγιοσοφίτες», να μιμηθεί: τον καθεδρικό ναό της Μόσχας που επαναλειτούργησε, έπειτα από 70 χρόνια, μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος.
Μπορεί να ξαναγίνει η Αγία Σοφία τόπος λατρείας για τους ορθόδοξους χριστιανούς; Είναι το δύσκολο ερώτημα στο οποίο καλείται να αποφασίσει προσεχώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν είναι αυτονόητο. Και ασφαλώς δεν συγκρίνονται η Αγία Σοφία, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με έναν απλό χριστιανικό ρωσικό ναό, που επαναλειτούργησε σε μια χώρα που παραμένει χριστιανική.
Δίκαιο και συγκινητικό, από τη σκοπιά τους ιδωμένο, το αίτημα των «Αγιοσοφιτών». Σκεφτείτε όμως τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά οι Δωδεκαθεϊστές διεκδικούσαν την επαναλειτουργία όλων των ναών της ελληνικής αρχαιότητας -με πρώτο και καλύτερο τον Παρθενώνα! Και για να μην πάμε τόσο μακριά: σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν οι μουσουλμάνοι απαιτούσαν να ξαναλειτουργήσουν όλα τα τζαμιά της ελληνικής επικράτειας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...