Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη για διατάξεις που θεωρούν αντισυνταγματικές
«Παράλυση» των πανεπιστημίων από την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπουν οι πρυτάνεις στην περίπτωση που περάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.
Αν και διαβεβαιώνουν πως οι ίδιοι δεν πρόκειται να βάλουν «λουκέτα», εν τούτοις εκτιμούν ότι πρακτικά τα ιδρύματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά εξαιτίας ... των προβλημάτων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου νόμου, αλλά και των αντιδράσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν από τους φοιτητές.
«Με το νομοσχέδιο αποδομείται ο δημόσιος και ακαδημαϊκός χαρακτήρας του πανεπιστημίου (....), ρευστοποιούνται γνωστικά αντικείμενα, καταργούνται τομείς και παραμένει μόνο κατ' όνομα το Τμήμα, με συνέπεια την αποδυνάμωση των πτυχίων και την υποβάθμιση των σπουδών των Ελλήνων φοιτητών», τονίζουν οι πρυτάνεις σε ομόφωνη απόφαση στην οποία κατέληξαν ύστερα από την έκτακτη συνεδρίασή τους το βράδυ της Κυριακής. Εκτιμούν δε, ότι θα υπάρξει «αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων». Από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» παραμένει βεβαίως το νέο μοντέλο διοίκησης.
Σύμφωνα με τους πρυτάνεις - «η πιθανή εγκατάσταση δοτών Διοικήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί ενθαρρύνει την εξάρτηση, τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία».
Χθες, τόσο η σύνοδος των πρυτάνεων όσο και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ζήτησαν από τους βουλευτές να μη ψηφίσουν το σχέδιο νόμου στην παρούσα του μορφή, από το υπουργείο Παιδείας να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις τους και από την κοινωνία να είναι σε επαγρύπνηση για τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Όπως τόνισαν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, άμεσα θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και, παράλληλα, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
Επίσης, οι πρυτάνεις άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ακυρώσουν διατάξεις που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματικές, όπως το νέο μοντέλο διοίκησης. Άλλωστε, έχουν ήδη λάβει γνωμοδοτήσεις έγκριτων συνταγματολόγων που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νόμου.
Αντίδραση
Ως προς τις μορφές αντίδρασης που θα υιοθετήσουν σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν να κρατούν ηπιότερη στάση τασσόμενοι υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων. Μάλιστα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στο ίδρυμα, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
«Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ, από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος εκτίμησε ότι «τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου».
Βέλη
Οι πρυτάνεις έστρεψαν τα βέλη τους και κατά συναδέλφων τους πανεπιστημιακών οι οποίοι, με σχετικές υπογραφές, στηρίζουν τις αλλαγές. «Η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων επιβεβαιώνει το αρραγές μέτωπο των πανεπιστημίων που απορρίπτουν το νομοθέτημα. Το μέτωπο αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισοσταθμίζεται με λίγες εκατοντάδες μεμονωμένων υπογραφών, οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 2% του συνόλου των πανεπιστημιακών», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Να μην προβεί στην ψήφιση του νόμου κάλεσε την πολιτεία και η ΠΟΣΔΕΠ, τονίζοντας πως διατάξεις του, μεταξύ άλλων, «ανατρέπουν την ισορροπία μεταξύ διοικητικών και ακαδημαϊκών οργάνων και τη διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή διάρθρωση των τμημάτων». Σε απόφαση που έλαβε χθες η εκτελεστική γραμματεία της ομοσπονδίας, αναφέρεται πως «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να πείσει το ελληνικό κοινοβούλιο και την κοινωνία ότι το νομοσχέδιο δεν συμβάλλει στη βελτίωση των ΑΕΙ, ούτε προσφέρει λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα».
Πηγή: himaira.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου