Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Λιμός στη Σομαλία: μια παγκόσμια ντροπή


«Γέφυρα ζωής» με επείγουσα αερομεταφορά τροφίμων ξεκινά σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς το «Κέρας της Αφρικής»...
 
Λιμός στη Σομαλία: μια παγκόσμια ντροπή
«Γέφυρα ζωής» με  επείγουσα αερομεταφορά τροφίμων ξεκινά σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς το «Κέρας της Αφρικής», στην Ανατολική Αφρική.


Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση υποσιτισμού  σε αυτή την περιοχή που αποτελείται από τέσσερις χώρες, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και αυτή με το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, τη Σομαλία. Η ξηρασία που έχει χτυπήσει τις νότιες ειδικά περιοχές της Σομαλίας, Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλε έχει οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους, κυρίως παιδιών, και παράλληλα με τον εμφύλιο που μαίνεται, σε κύματα προσφύγων προς τη γειτονική Κένυα.


Η Διευθύντρια του προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ κ. Ζοζέρ Σίραν ανέφερε  παιδιά που φθάνουν στον καταυλισμό Νταντάμπ, βρίσκονται στο τέταρτο στάδιο του υποσιτισμού και έχουν μόνο 40% πιθανότητες να επιζήσουν.


Περίπου 40.000 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού έχουν φθάσει από τις αρχές Ιουλίου στο Μογκαντίσου αναζητώντας νερό και τροφή, δήλωσε σήμερα στη Γενεύη εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Περίπου 30.000 φιλοξενούνται σε καταυλισμούς 50 χλμ., από το κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας", δήλωσε η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, η οποία πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στο Μογκαντίσου τους τελευταίους δυο μήνες.

   
Σύμφωνα με την HCR, περίπου 1.000 άνθρωποι για να γλιτώσουν από την πείνα φθάνουν καθημερινά στη σομαλική πρωτεύουσα όπου τα αποθέματα τροφίμων είναι ανεπαρκή.

   
"Αυτό οδηγεί σε λεηλασίες και ποδοπατήματα. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι, οι πιο αδύναμοι και οι πιο ευάλωτοι να μένουν με άδεια χέρια παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων", τονίζει η εκπρόσωπος του HCR.

   
Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή στη Σομαλία, όπου ο ΟΗΕ έχει κηρύξει επισήμως σε κατάσταση λιμού δυο περιοχές του Νότου, που ελέγχονται από τους ισλαμιστές Σεμπάμπ, οι οποίοι απαγορεύουν τη πρόσβαση σε ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που συζήτησαν χθες το θέμα στη Ρώμη ήταν διστακτικοί ως προς την προσφορά χρημάτων και ειδικοί πρότειναν να εξευρεθούν πόροι από τις χώρες του Περσικού.


Πηγή: «Καθημερινή», ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή    epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...