Περίπου το 70% των νοικοκυριών στο κέντρο της Τρίπολης δεν έχουν ή έχουν λίγο τρεχούμενο νερό λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο δίκτυο ύδρευσης, ωστόσο δεν στερούνται πόσιμου νερού, καθώς αυτό διανέμεται στα τεμένη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη.
«Περίπου το 70% του πληθυσμού στο κέντρο της Τρίπολης έχει πληγεί από την έλλειψη τρεχούμενου νερού», δήλωσε ο Φάισαλ Γκέρτζια, τεχνικός αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το θέμα αυτό που είναι υψίστης σημασίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Τρίπολη των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας έχουν πολύ λίγο πληγεί από έλλειψη τρεχούμενου νερού, καθώς τα σπίτια διαθέτουν ιδιωτικά πηγάδια από όπου αντλούν νερό.
Όσον αφορά το πόσιμο νερό, η προμήθειά του εξασφαλίζεται από διανομές που γίνονται στα τεμένη, προσέθεσε. «Δεν υπάρχει πρόβλημα πόσιμου νερού» στην Τρίπολη, σημείωσε.
Παράλληλα, η εφημερίδα Ας-Σαρκ αλ Άουσατ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αποκάλυψε ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι σχεδιάζε να ανακηρυχθεί βασιλιάς ή αυτοκράτορας της Λιβύης αν οι δυνάμεις του κέρδιζαν τη μάχη κατά των αντικαθεστωτικών.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σχέδια αυτά του Καντάφι αποκαλύφθηκαν όταν βρέθηκε ένα εσωτερικό έγγραφο στο εγκαταλελειμμένο γραφείο του Λίβυου πρωθυπουργού στην Τρίπολη από τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ.
Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία 15ης Ιουλίου και αναφερόταν σε μια στρατηγική οκτώ σημείων για την κινητοποίηση των φυλών της Λιβύης με στόχο να εγκαθιδρυθεί εκ νέου ο έλεγχος του καθεστώτος στη χώρα.
«Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα όλοι οι αρχηγοί των φυλών και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα έρθουν για να συναντήσουν και να ανακηρύξουν τον Καντάφι βασιλιά ή αυτοκράτορα», επισημαινόταν στο έγγραφο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι αντικαθεστωτικοί προελαύνουν στη Σύρτη
Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί βρίσκονταν την Κυριακή σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά της Σύρτης, γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, την οποία έχουν προσεγγίσει στα 100 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή αφού κατέλαβαν την Μπεν Τζάουαντ, για την οποία αγωνίζονταν από την Τρίτη, σύμφωνα με στρατιωτικό επικεφαλής των εξεγερμένων.
Στα ανατολικά «σήμερα πήραμε την Μπεν Τζάουαντ» και στα δυτικά «οι μαχητές της επανάστασης της Μιζουράτα βρίσκονται στα 30 χιλιόμετρα από τη Σύρτη», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Φορτίγια, διοικητής των μαχητών της Μιζουράτα, της πόλης των εξεγερμένων που πολιορκούσαν για μήνες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι.
Η Σύρτη, τελευταίο μεγάλο προπύργιο του Καντάφι, βρίσκεται εφεξής σε κλοιό ανάμεσα στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που έχουν έρθει από τα ανατολικά, από τη Βεγγάζη, και αυτές που έχουν έρθει από τα δυτικά, από τη Μιζουράτα.
Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τη Σύρτη
Το ΝΑΤΟ δήλωσε πως τα μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν τη γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, τη Σύρτη, καθώς οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον πρώην ισχυρό άνδρα της Λιβύης πλησιάζουν στην παραλιακή πόλη.
«Τις τελευταίες 72 ώρες έχουμε εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Σύρτης, όπως και σήμερα, επειδή παραμένει μία απειλή για τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στη Σύρτη επειδή ξέρουμε πως υπάρχουν κατάλοιπα του καθεστώτος που βρίσκονται εκεί», είπε.
Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Καντάφι πλησιάζουν στη Σύρτη, λέγοντας ότι θα την καταλάβουν με τη βία αν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοσή της αποτύχουν.
Οι εξεγερμένοι θα χρειαστούν πάνω από 10 ημέρες για την κατάληψη της Σύρτης
Οι αντικαθεστωτικοί θα χρειαστούν περισσότερες από 10 ημέρες για να καταλάβουν τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι και ένα από τα τελευταία προπύργιά του, δήλωσε σήμερα διοικητής των Λίβυων εξεγερμένων.
Οι αντικαθεστωτικοί προήλασαν προς τη Σύρτη από τα ανατολικά και τα δυτικά και προσπαθούν να διαπραγματευτούν την παράδοση της πόλης, αλλά θα πολεμήσουν αν χρειαστεί, προσέθεσε ο συνταγματάρχης Σάλεμ Μούφταχ αλ Ρεφάιντι σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.
«Σκοπός μας δεν είναι η αιματοχυσία, σκοπός μας είναι η απελευθέρωση», σημείωσε.
«Δεν θέλουμε άλλη αιματοχυσία, ιδιαίτερα μεταξύ των αμάχων παιδιών, ηλικιωμένων, γυναικών», υπογράμμισε.
Όμως «δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής, καμία περίπτωση οπισθοχώρησης», σημείωσε.
«Έπειτα από όλη αυτήν την αιματοχυσία, δεν μπορούμε να πούμε, 'Έλα εδώ Μουάμαρ, έλα εδώ Σάιφ - ζητούμε συγγνώμη, πάρτε τη Λιβύη. Έχει τελειώσει το θέμα. Τέλος παιγνιδιού», κατέληξε αναφερόμενος στον συνταγματάρχη Καντάφι και έναν από τους γιους του.
Μυστική ανθρωπιστική βοήθεια από το Ιράν
Την ίδια ώρα, η Γουϊνέα αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, ενώ το Ιράν ανακοίνωσε ότι προσέφερε μυστικά βοήθεια στους Λίβυους εξεγερμένους πριν να πέσει η Τρίπολη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε στην εφημερίδα Τζαμ-ι-Τζαμ ότι το Ιράν προσέφερε μυστικά ανθρωπιστική βοήθεια στους Λίβυους εξεγερμένους πριν από την πτώση της Τρίπολης.
«Πριν να πέσει ο Καντάφι, είχαμε επαφές με πολλές ομάδες αντικαθεστωτικών και αποστείλαμε χωρίς να κάνουμε φασαρία τέσσερα φορτία ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βεγγάζη», προσέθεσε.
«Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Ιρανό πρόεδρο (Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ) για την υποστήριξή του και τη βοήθεια που εστάλη», προσέθεσε ο Σαλεχί.
Πηγή www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου