Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ-ΦΙΛΕΤΑ



Βουτιά έως 2.000 μόρια στα περιζήτητα τμήματα

Εντυπωσιακή πτώση σημειώθηκε στις Παιδαγωγικές και Πολυτεχνικές σχολές. Σημαντική πτώση και στις Ιατρικές, άντεξαν σε γενικές γραμμές οι βάσεις στις Νομικές

Βουτιά έως 2.000 μόρια στα περιζήτητα τμήματα
Πτώση των βάσεων εισαγωγής, πέρα από κάθε πρόβλεψη στα περιζήτητα - υψηλόβαθμα τμήματα που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις και τα 2.000 μόρια, είναι το βασικότερο συμπέρασμα από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η πτώση στα περιζήτητα τμήματα ξεκινάει από 285 μόρια και ξεπερνάει ακόμη και τα 2.000. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιατρική σχολή της Αθήνας η βάση έπεσε κατά 300 μόρια και διαμορφώθηκε στα 19.153. Σε όλες τις άλλες σχολές η βάση δεν ξεπέρασε τα 19.000 μόρια, ενώ η πτώση έφτασε έως τα 642 μόρια (τμήμα της Θράκης).
Στη Νομική, οι βάσεις συγκριτικά με άλλες σχολές, δεν σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Στην Αθήνα, διαμορφώθηκε στα 18.608 μόρια (-285) ενώ στη Θράκη στα 17.883 (-393).
Εντυπωσιακή είναι η πτώση στα Παιδαγωγικά τμήματα, καθώς κυμάνθηκε από 744 μόρια (Αθήνα) και έφτασε έως τα 2.068 (Αιγαίου) αλλά και στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Συγκεκριμένα, η πτώση ξεκίνησε από τα 347 μόρια (Φιλολογία Θεσσαλονίκης) και έφτασε έως και τα 2.340 (Φυσικό Κρήτης).
Βουτιά έως 2.000 μόρια στα περιζήτητα τμήματα
Απρόβλεπτη ήταν η "καθίζηση" των βάσεων στα πολυτεχνικά τμήματα, αφού ακόμη και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπήρξε τμήμα (Μηχανολόγων Μεταλλείων Μεταλλουργών) όπου η βάση σημείωσε πτώση κατά 1.905 μόρια. Στα υπόλοιπα τμήματα η πτώση έφτασε έως τα 2.658 (Μηχανικών Περιβάλλοντος Θράκης), ενώ σε όλα τα επαρχιακά ξεπέρασε τα 1.000 με 1.500 μόρια.
Αστυνομικές σχολές
Αναφορικά με τις αστυνομικές σχολές, η πτώση στο τμήμα Αξιωματικής ΕΛ.ΑΣ έφτασε στα 692 με τη βάση να διαμορφώνεται στα 17.982 μόρια. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση (-1.578 μόρια) στο τμήμα Αστυφυλάκων.
Και στα Στρατιωτικά τμήματα χαμήλωσε ο πήχης για την εισαγωγή από 129 έως 972 μόρια, ενώ υπήρξαν και ελάχιστες περιπτώσεις όπως το Ψυχολογίας (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης, με τη βάση να ανεβαίνει κατά 90 μόρια.
Κατά τα λοιπά, εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσαν ορισμένα ξενόγλωσσα τμήματα στα οποία σημειώθηκε άνοδος που "άγγιξε" τα 4.000 μόρια, ενώ σε κάποιες σχολές Μουσικών Σπουδών η βάση ανέβηκε ακόμη και πάνω από τα 5.000 μόρια.
Στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, η πτώση επηρέασε όλες τις πρωτοκλασάτες σχολές και ξεπέρασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τα 1.500 μόρια, ενώ στα χαμηλόβαθμα καταγράφηκε άνοδος εξαιτίας των λιγοστών θέσεων που δόθηκαν φέτος.
Ενδεικτικά, στο πλέον υψηλόβαθμο τμήμα των ΤΕΙ (Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων Αθήνας), η βάση έπεσε κατά 1.890 μόρια, ενώ στο Γραφιστικής Αθήνας κατά 1.650.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου οι υποψήφιοι εισήχθησαν με μόλις 3.668 μόρια!
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Είσοδος σε καλές σχολές ακόμα και με 1.885 μόρια
Οι εισαγόμενοι των ειδικών κατηγοριών κρίθηκαν αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που δήλωσαν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού δελτίου τους και, εφόσον δεν εισάγονταν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίθηκαν για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης που δήλωσαν ότι εμπίπτουν.
Πρόκειται για επιπλέον αριθμό θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μεταξύ των συνυποψηφίων της ίδιας κατηγορίας όπου ανήκουν, διαμορφώνοντας τη δική τους βάση εισαγωγής, με τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Πρωτοετείς φοιτητές
Με αυτόν τον τρόπο τα Ιδρύματα ξέρουν από τώρα τον ακριβή αριθμό των πρωτοετών φοιτητών σε κάθε τμήμα και δεν έχουν να ασχολούνται με τις μετεγγραφές.
Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι με το νέο σύστημα, ακόμα και όταν παρατηρείται εισαγωγή με χαμηλή βαθμολογία, κάτι που συναντάται σε ελάχιστες περιπτώσεις (μονοψήφιος αριθμός ανά τμήμα), η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάζεται.
Οι υποψήφιοι όμως που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες έχουν άλλη γνώμη και όπως λένε δεν είναι δυνατόν αυτοί να χρειάζονται το "άριστα" για να εισαχθούν σε κάποιες σχολές και οι πολύτεκνοι βαθμούς κάτω από τη βάση για τις ίδιες σχολές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τμήματα όπως αυτό της Φιλολογίας Αθήνας, όπου ο "κανονικός" υποψήφιος εισήχθη με 17.261 μόρια και ο πολύτεκνος με μόνο 1.885!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι υποψήφιοι σε αριθμούς
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 123.916 (81.986 με το 90%, 26.470 με το 10%, 874 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), 13.966 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α'), 620 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 106.189.
Εισακτέοι
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6.997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368. Φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις (1.040 με το 90%, 119 με το 10% και 409 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β'). Το 2010 είχαν μείνει 4.108 κενές θέσεις.
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ
Από 12 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από 12 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2011. Ολοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο Α' εξάμηνο.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές. Τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι αθλητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση και τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο υπάγεται το Λύκειο αποφοίτησής τους, από 1-9-2011 μέχρι και 12-9-2011. Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές πιστοποίησης, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια σε ποσοστό θέσεων 5% θα κληθούν για την υποβολή του μηχανογραφικού το δεύτερο 10ήμερο Σεπτεμβρίου 2011 με ξεχωριστή εγκύκλιο.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή           ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...