Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ληστεύουν µε κοµπίνες τo IKA ... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απολύστε τους μιζαδόρους υπαλλήλους και χρεώστε της περιουσίες τους



Καθηµερινό φαινόµενο είναι η αποκάλυψη κυκλωµάτων που µε κοµπίνες δρουν εις βάρος των ασφαλιστικών ταµείων. Εκτός από τους αναπήρους-µαϊµούδες αλλά και τους πεθαµένους που συνεχίζουν να...
λαµβάνουν συντάξεις, µαζί µε τις πλαστές συντάξεις αλλοδαπών και τη χορήγηση ιατρικών ειδών σε συνταξιούχους που έχουν φύγει από τη ζωή, δεκάδες νέες περιπτώσεις έρχονται στη δηµοσιότητα.

Η τελευταία κοµπίνα αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ. Κύκλωµα επιτηδείων µε τη συνδροµή επίορκων υπαλλήλων του Ιδρύµατος αποµυζούσανεκατοντάδες χιλιάδες ευρώ γιαδήθεν δαπάνες µετακίνησης νεφροπαθών. Η απάτη αποκαλύφθηκε µε την αξιοποίηση των δεδοµένων του πληροφοριακού συστήµατος, σε συνδυασµό µε τακτικούς και στοχευµένους ελέγχους. Συγκεκριµένα, διαπιστώθηκε ότι στο ΥποκατάστηµαΛιβαδειάς οι δαπάνες για µετακινήσεις νεφροπαθών τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί υπέρογκα. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν τα παραστατικά των δαπανών και αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις περί του τόπου της θεραπείας και του τόπου κατοικίας, καθώς και υπερκοστολογηµένες δαπάνες µετακίνησης.

Ενδεικτικά, ενώ πραγµατικάδιέµεναν στην Αθήνα,δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στηΛιβαδειά, προκειµένουνα χρεωθεί το ΙΚΑ µε δαπάνηµετακίνησης ανάλογη της χιλιοµετρικής απόστασης Λιβαδειάς - Αθήνας, µε αποτέλεσµα να καταβάλλονται µε τη συνεργασία των εµπλεκοµένων ποσά µέχρι και 5.500 ευρώ µηνιαίως, αντί της νόµιµης χιλιοµετρικής αποζηµίωσης των 100-150 ευρώ. Με εντολή της ∆ιοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜκατατέθηκε µηνυτήρια αναφορά προκειµένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία κατάτων επίορκων υπαλλήλων (παραποµπή στο Πειθαρχικό µε το ερώτηµα θέσης σε διαθεσιµότητα). Επίσης µε προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, έπειτα από αίτηση ασφαλιστικών µέτρωντου ΙΚΑ, απαγορεύθηκε η µεταβολή της νοµικής και πραγµατικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας µέχρι ποσού 2,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εµπλεκοµένους (υπαλλήλους - αυτοκινητιστές - νεφροπαθείς) και δεσµεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασµοί τους µέχριτου ίδιου ποσού. Το µέγεθος της απάτης και η συνολική ζηµιά που υπέστη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν έχουν ακόµη προσδιοριστεί, καθώς οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη δεδοµένου ότι αφορούν µεγάλο χρονικό διάστηµα. Από τα µέχρι τώρα στοιχεία, η ζηµιά του Ιδρύµατος έχει φτάσει το ποσό του 1.000.000 ευρώ. 



Στην Ζάκυνθο την πενταετία 2005-2010 διπλασιαστηκαν οι δικαιούχοι των επιδομάτων τυφλότητας. Επίσης, στη Λειβαδιά, επιτήδειοι είχαν στήσει κύκλωμα, μεγάλων διαστάσεων, που χορηγούσε αδιακρίτως επιδόματα σε ασθενείς με άσθμα, κυρίως πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τα 6,2δις ευρώ αγγίζει κάθε χρόνο το κόστος για την καταβολή των επιδομάτων.



οι ταχυδρομικοί διανομείς των ΕΛΤΑ Δομοκού μοίρασαν φακέλους με συντάξεις ΟΓΑ, ΤΕΒΕ και ΙΚΑ οι οποίοι περιείχαν και πλαστά χαρτονομίσματα. Γίνονται έρευνες για να εντοπιστεί το κύκλωμα που έθεσε σε κυκλοφορία τα πλαστά χαρτονομίσματα, αξίας περίπου 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, από την προανάκριση προέκυψε ότι ταχυδρομικός υπάλληλος του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Δομοκό πήρε από το ταμείο χαρτονομίσματα συνολικού ποσού 40.000 ευρώ και τα αντικατέστησε με 200 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ το καθένα. Τα πλαστά χαρτονομίσματα τα παρέλαβε άλλος υπάλληλος και τα παρέδωσε στους ταχυδρομικούς διανομείς για να πληρώσουν τις συντάξεις.
Σε βάρος των δύο ταχυδρομικών υπαλλήλων σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.

Καθημερινές είναι πλέον οι καταγγελίες για παρατυπίες στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, οι οποίες φτάνουν στο υπουργείο Υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Πρόνοιας, Μ. Μπόλαρης και αφορά καταγγελία από την περιοχή της Λιβαδειάς.
Σύμφωνα με όσα είπε, εργαζόμενοι σε συγκεκριμένο Δήμο λάμβαναν επίδομα για σοβαρή μορφή άσθματος, αλλά παράλληλα εργάζονταν ως υπάλληλοι στον εν λόγω δήμο.
Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 νομούς της χώρας και εξήγησε οτι «τα προνοιακά επιδόματα είναι χρήματα του ελληνικού λαού».
Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφούν απ' όσους αδικαιολόγητα τα έπαιρναν τόσα χρόνια.




Βρέθηκαν επίσης περιπτώσεις που λάμβαναν παράτυπα δύο και τρία επιδόματα διαφορετικής αναπηρίας (π.χ. ολικής αναπηρίας και τυφλότητας). Φυσικά, όπως και στις συντάξεις, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που ο δικαιούχος είχε πεθάνει και οι συγγενείς του εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τα ποσά που ο ίδιος μόνο δικαιούταν...
Νέοι όροι για τις συντάξεις αναπήρων

Εκτιμάται πως το ποσό αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αφού σε αυτό δεν συνυπολογίζονται τα επιδόματα που δίδονται με βάση πιστοποιητικά-μαϊμού. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιούνταν από πολιτικούς παράγοντες προς άγραν ψήφων.
Ετσι προέκυψε πως το 2% του πληθυσμού της Ζακύνθου ήταν εκ... γενετής τυφλοί, καθώς και τα περιστατικά καθολικής αναπηρίας στη Λιβαδειά. Οπως κατήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν πρόσφατα στην περιοχή της Βοιωτίας "επιδημία" προνοιακών επιδομάτων.






Πηγές    tanea.gr
             arpaktiko.org
            rizospastis.gr
             pepla.blogspot.com
            e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...