Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιες είναι οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις των πολιτών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 .. Η Εφορία θα χτυπήσει εννέα φορές...

Η Εφορία θα χτυπήσει εννέα φορές...


Τη μία μετά την άλλη προγραμματισμένη ή έκτακτη εισφορά και πρόσθετες φορολογίες και ρυθμίσεις καλούνται να πληρώσουν 8.500.000 φορολογούμενοι πολίτες και ιδιοκτήτες ακινήτων ως το τέλος του έτους προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να μειωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. 


Ωστόσο μια ματιά στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις των πολιτών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 αποδεικνύει ότι ο λογαριασμός της Εφορίας είναι μακρύς και βαρύς και κινδυνεύουν χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να βρεθούν είτε με κομμένο το ρεύμα είτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αν δεν καλυφθούν είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθεί το μέτρο των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών, ακόμη και αυτό της αυτόφωρης διαδικασίας για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

1. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι πάνω από 1,1 εκατομμύριο φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη δόση του φόρου εισοδήματος που έχει προκύψει από την ως τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και από αυτές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται σε 2.780 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, αν δεν πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος στην προθεσμία που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών, τότε γίνεται ληξιπρόθεσμη οφειλή, επιβαρύνεται για κάθε μήνα καθυστέρησης με προσαύξηση 1% και η Εφορία είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

2. Ετήσια Εισφορά Αλληλεγγύης στα δηλωθέντα ή τεκμαρτά εισοδήματα: Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε μαζικά περισσότερα από 2,5 εκατ. εκκαθαριστικά σημειώματα με τη νέα εισφορά που θα επιβαρύνει όλους όσοι δήλωσαν στην Εφορία εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα τα εκκαθαριστικά που ξεκίνησαν να παραλαμβάνονται από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ημερομηνία εκκαθάρισης την 31η Αυγούστου, γεγονός που σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς βάσει του συνολικού καθαρού ατομικού ή τεκμαρτού εισοδήματος έχουν ως εξής: από 12.001,00 ως 20.000,99: συντελεστής 1%, από 20.001,00 ως 50.000,99: συντελεστής 2%, από 50.001,00 ως 100.000,99: συντελεστής 3% και από 100.001,00 και άνω: συντελεστής 4%. Από την εν λόγω εισφορά εξαιρούνται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων, οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά τη χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω και αν κατά τη χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

3. Τέλος επιτηδεύματος σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις:Για εφέτος η επιβάρυνση θα είναι 300 ευρώ ενώ για το επόμενο έτος θα είναι 500 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της επικράτειας. Μάλιστα το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2012 και μετά θα βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις που ασκούσαν το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση 2010 υπάγονται στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες της λειτουργίας τους, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση διακοπής δραστηριότητας. Εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

4. ΕΤΑΚ 2009,ΦΑΠ 2010,ΦΑΠ 2011: Το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον λάβει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα προχωρήσει στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011. Από τη φορολογία αυτή η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ. Τα σημειώματα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται ως το τέλος του έτους.

5. Ημιυπαίθριοι: Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Ο ιδιοκτήτης καταβάλλει παράβολο 250 ευρώ (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) ή 350 ευρώ (ένα για το σύνολο των υπολοίπων χώρων). Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5% ως 15% επί της τιμής ζώνης. Διαφοροποιούνται ανάλογα με τα τετραγωνικά των αυθαιρεσιών και τη θέση του ακινήτου. Σε ακίνητα (εξαιρουμένης της πρώτης κατοικίας) που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές (τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ), εκτός σχεδίου, τα ποσοστά προσαυξάνονται κατά 30%. Ο ιδιοκτήτης που καταβάλλει το πρόστιμο εφάπαξ έχει έκπτωση 10%. Για την υποβολή του φακέλου απαιτείται σύνταξη ειδικής τεχνικής έκθεσης από μηχανικό.

6. Νέα περαίωση: Τελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 500.000 φορολογουμένους που, ενώ είχαν λάβει σημείωμα περαίωσης, γύρισαν την πλάτη στην προηγούμενη ρύθμιση ή δεν μπορούσαν να ενταχθούν γιατί διαθέτουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ετσι ενεργοποιείται η ρύθμιση περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 με στόχο την άντληση πρόσθετων φορολογικών εσόδων.


Τα βάρη για ΙΧ και σκάφη
7. Εκτακτη εισφορά σε ΙΧ, σκάφη αναψυχής, πισίνες: Ως το τέλος του έτους θα έχει καταβληθεί μέρος της έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες ΙΧ με κυβισμό κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών ηλικίας ως 10 έτη. Η εν λόγω εισφορά θα προκύψει από τη φορολογική δήλωση που υποβλήθηκε εφέτος και θα υπολογιστεί πολλαπλασιάζοντας την αντικειμενική δαπάνη του ΙΧ με συντελεστή 5%. Το ίδιο θα συμβεί και για τα σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, καθώς και για τις πισίνες. 

8. 
Νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας: Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών να αποστέλλει σε περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών τα ειδοποιητήρια ώστε να πληρωθούν τα νέα- αυξημένα κατά 10%- τέλη κυκλοφορίας. Η πληρωμή των νέων τελών θα πρέπει να έχει γίνει ως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Από εφέτος έχουν διευρυνθεί τα κλιμάκια των τελών κυκλοφορίας και έτσι όσοι έχουν οχήματα από 1.072 ως 1.357 κ.εκ. θα κληθούν να πληρώσουν 135 ευρώ, ενώ για οχήματα από 1.358 ως 1.548 κυβικά τα τέλη αυξήθηκαν στα 240 ευρώ, από 1.549 ως 1.738 κυβικά αυξήθηκαν στα 265 ευρώ και από 1.739 ως 1.928 κυβικά αυξήθηκαν στα 300 ευρώ.

Πρόστιμο για τα αυθαίρετα
9. Πρόστιμο για τα αυθαίρετα: Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Και αυτό διότι η καταβολή θα γίνει μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η οποία αναμένεται περί τις 20 Σεπτεμβρίου και όχι μέσα στο πρώτο οκτάμηνο, όπως είχε αρχικά ορισθεί. Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά του κτιρίου επί την τιμή ζώνης επί συντελεστή 15% και επί ειδικό συντελεστή (0,2 ως 2, ανάλογα με την παράβαση). Το ύψος των δόσεων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ως τον Οκτώβριο και η αποπληρωμή θα γίνει σε 30 μήνες για κατοικίες και σε 36 μήνες για άλλες χρήσεις (βιομηχανία, επαγγελματική στέγη, ξενοδοχεία κτλ.). Σε εφάπαξ εξόφληση προβλέπεται έκπτωση 20%. Αν η οφειλή είναι μικρότερη από 400 ευρώ, πρέπει να εξοφληθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου χωρίς έκπτωση.

Οι αυθαιρετούχοι θα επιβαρυνθούν και με παράβολο από 500 ευρώ ως και 1.000 ευρώ. Ωστόσο σε σημαντικές παραβάσεις φτάνει ακόμη και τα 6.000 ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί μέσω τραπεζών από την 1η Οκτωβρίου ως και τις 30 Νοεμβρίου.






Πηγή       tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...