Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μειώνονται οι καταλήψεις - «Παίζεται» η εξεταστική .. «Άνοιξε» το Πανεπιστήμιο Πειραιά και η Νομική Αθήνας




Αθήνα
«Γρίφο» αποτελεί η τύχη της εξεταστικής για πολλά πανεπιστήμια της χώρας, τη στιγμή που οι καταλήψεις τμημάτων ακολουθούν καθοδική πορεία - φτάνοντας ως χθες τις 176 πανελλαδικά.
Στο πανεπιστήμιο Πάτρας, όπου η πλειονότητα των τμημάτων του παραμένει υπό κατάληψη, όπως αναφέρει ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Παναγιωτάκης, η εξεταστική περίοδος έχει πλέον χαθεί, ενώ την απώλεια των 2/3 της εξεταστικής περιόδου έχει ανακοινώσει και η Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Με το δεδομένο ότι ο νέος Νόμος Πλαίσιο δεν επιτρέπει πλέον διπλή εξεταστική, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: οι φοιτητές ουσιαστικά φαίνονται σαν να «μην προσήλθαν» στις εξετάσεις, οπότε χρεώνονται τα μαθήματα για την επόμενη εξεταστική τους περίοδο. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν τώρα δύο επιλογές, για τα τμήματα που θα σταματήσουν τις καταλήψεις τα επόμενα 24ωρα: να κάνουν όσες εξετάσεις προλαβαίνουν μέχρι τις 3 Οκτώβρη που τυπικά ξεκινάει το επόμενο εξάμηνο ή να κάνουν κανονικά εξετάσεις για να μην χάσουν την εξεταστική, επεκτείνοντάς τη μέσα στο εξάμηνο, αλλά διακινδυνεύοντας να μην συμπληρώσουν τις 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την τυπική ολοκλήρωσή του.

Λήξη της κατάληψης σε Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Νομική

Μετά από τη συνέλευση της Τετάρτης, οι φοιτητές αποφάσισαν να λήξουν την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (με πρωτοβουλία κυρίως της ΔΑΠ). «Άνοιξε» επίσης η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντίθετα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών οι φοιτητές αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης ως τις 28 του μήνα.

Δήλωση Μπαμπινιώτη
Στο μεταξύ, με φόντο τις αρνήσεις των διοικήσεων των πανεπιστημίων να υπογράψουν την πρώτη διαπιστωτική πράξη του νέου Νόμου Πλαισίου (μόνο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπέγραψαν), το υπουργείο Παιδείας αναζητεί τώρα τους πρώην πρυτάνεις τους για να συγκροτήσουν τις επιτροπές που θα ξεκινήσουν τις εκλογές για τα νέα Συμβούλια Διοίκησής τους.

«Δήλωσα προ καιρού δημόσια την πρόθεσή μου να συμμετάσχω στη διαδικασία ανάδειξης των νέων πανεπιστημιακών αρχών που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ (Μεταβατικές διατάξεις), εφόσον κληθώ από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου να αναλάβω αυτό το έργο και εφόσον υπάρξει κάποιας μορφής συναίνεση από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα»αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη, ο προκάτοχός του κ. Γ. Μπαμπινιώτης.

«Δεν υπήρξε ούτε το ένα ούτε το άλλο» προσθέτει. «Ο πρύτανης κ. Θ. Πελεγρίνης δεν εκδίδει την προβλεπόμενη διαπιστωτική πράξη, οι δε Σύλλογοι μελών του Διδακτικού Προσωπικού μας ζητούν το αντίθετο, να μην αναλάβουμε μια ευθύνη που θεωρούν ότι πλήττει καίρια το Πανεπιστήμιο» συνεχίζει. «Κατόπιν αυτών, μολονότι έχω διαφορετική εκτίμηση για τον νόμο (έχει πολλές θετικές πλευρές αλλά και σοβαρές αδυναμίες) και μολονότι θεωρώ αδιέξοδη την τακτική των κλειστών πανεπιστημίων και την άρνηση ριζικών αλλαγών στα ΑΕΙ, δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να αναλάβω ένα τέτοιο έργο, καλούμενος όχι από τους συναδέλφους μου αλλά διορισμένος από το Υπουργείο Παιδείας!»προσθέτει.

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» αναφέρει ο κ. Μπαμπινιώτης. «Ως εκ τούτου αναγκάζομαι να μην αποδεχθώ την ευθύνη διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας προς ανάδειξη των νέων πανεπιστημιακών αρχών, χωρίς άλλωστε να υπάρχει καμιά εγγύηση ούτε σαφής νομοθετική πρόβλεψη πως μπορεί να φέρει κανείς εις πέρας την προβλεπόμενη διαδικασία, αβοήθητος και βαλλόμενος υπό πάντων».
Διαμαντοπούλου: Όποιος δεν εφαρμόζει το νόμο περιφρονεί τη δημοκρατία
Στην αντεπίθεση πέρασε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σχετικά με το θέμα του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ. «Η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή και μάλιστα με τη πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών είναι εντολή του ελληνικού λαού» αναφέρει σε δήλωσή της. «Κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβώ στην έκδοσή της όπως έχω υποχρέωση σύμφωνα με το νέο νόμο» καταλήγει η κυρία Διαμαντοπούλου.

Πάντως, συνταγματολόγοι που έχουν γνωμοδοτήσει για το θέμα, αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατή η άσκηση διώξεων κατά πρυτάνεων για αδικήματα όπως π.χ. της παράβασης καθήκοντος, καθώς ο νόμος τούς δίνει την επιλογή να μην υπογράψουν.


Πηγή        tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...