Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Δημήτρης Ρέππας: «Δεν χαρίσαμε λεφτά στην ΑΔΕΔΥ»

Δημήτρης Ρέππας: «Δεν χαρίσαμε λεφτά στην ΑΔΕΔΥ»


«Σε καμιά περίπτωση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν "χάρισε" χρήματα σε κανέναν», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο κ.Δημήτρης Ρέππας με αφορμή τις χρηματοδοτήσεις του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Διοίκησης και του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ. «Προκαλεί εντύπωση ποιος είναι ο λόγος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στην παρουσίαση ανάλογων θεμάτων», επισημαίνει.

Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στις δύο νέες αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για χρηματοδότηση επιμορφωτικών δράσεων του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Διοίκησης και του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, τονίζει ότι «δεν είναι επιχορηγήσεις, αλλά προϋπολογισθείσες εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013", με την αρ. 5528/09.11.2007 απόφαση της Επιτροπής των Ευρωπαικών Κοινοτήτων για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι τα κοινοτικά κονδύλια καλύπτουν το 80% των εγκεκριμένων έργων και το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αν δεν καλυφθεί το ποσοστό αυτό, τα κοινοτικά χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό, με αποτέλεσμα να χάνονται.

Ο κ. Ρέππας, αφήνει να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για τα εν λόγω έργα τα οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ότι ο ίδιος βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

- Για τον «σχεδιασμό ολοκληρωμένου μηχανισμού διαβούλευσης για την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων εκπροσώπησης εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση», εγκρίθηκαν με την αρ. απόφαση 337/21-04-2010 προϋπολογισμός 2.061.275 ευρώ. και για τη «βελτίωση και αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μελών της ΑΔΕΔΥ», την ίδια ημερομηνία με την αρ. 338 απόφαση 732.512 ευρώ, στο Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

- Με τροποποιημένες αποφάσεις στις 08-04-2011 (αρ. 747) και 26-05-2011 (αρ. 1408) προϋπολογίστηκαν 472.647 ευρώ και 325.975,70 ευρώ στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ για την «υλοποίηση σχεδίου επιμορφωτικών δράσεων και προγραμμάτων για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των μελών Νομαρχιακών Τμημάτων και Ομοσπονδιών της ΑΔΕΔΥ» και την «υλοποίηση ολοκληρωμένου μηχανισμού διαβούλευσης για την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων εκπροσώπησης εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση σε επτά γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας», αντίστοιχα.

«Ο υπουργός δεν δικαιούται να αρνηθεί την έγκριση της αντίστοιχης δαπάνης για έργο το οποίο έχει ήδη εκτελεστεί, όπως προκύπτει από τα σχετικά παραδοτέα έγραφα εκτέλεσης του έργου», καταλήγει ο κ. Ρέππας. «Ως εκ τούτου, οι δύο αποφάσεις του νυν υπουργού, συνολικού ύψος 479.000 ευρώ, έρχονται σε συνέχεια αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο παρελθόν και αναφέρονται σε εκτελεσθέν έργο των παραπάνω δραστηριοτήτων, και μάλιστα μόνον μέρους του, κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου της Διαχειριστικής Αρχής. Δηλαδή, ουδεμία νέα απόφαση έχει ληφθεί για χρηματοδοτήσεις».

Το πρόγραμμα για την ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε επί ΝΔ

«Η χρηματοδότηση του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Διοίκησης και του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα επί Νέας Δημοκρατίας»
. Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ξεκαθαρίζουν ότι, εάν το πρόγραμμα είχε διακοπεί με την εκλογή του ΠαΣοΚ, τότε θα χανόταν η χρηματοδότηση του, καθώς οι πόροι της δράσης προέρχονται κατά 80% από το ΕΣΠΑ.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ειδική υπηρεσία διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», που ανήκε στο τότε ενιαίο υπουργείο Εσωτερικών, εξέδωσε τον Ιούλιο του 2009 πρόσκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα σε 18 φορείς, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με σχετική απόφαση που είχε ληφθεί έναν μήνα πριν.

«Ήταν, δηλαδή, τον Ιούνιο του 2009, επί υπουργίας του κ. Π. Παυλόπουλου, όταν εκχωρήθηκε το έργο στο Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και στο Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκαν και άλλοι κοινοτικοί φορείς, όπως ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ»επισημαίνουν και καταλήγουν ότι «η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν θα μπορούσε να διακοπεί, διότι αυτό θα σήμαινε ασυνέχεια του κράτους». 

Πηγή         tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...