Φόρο εισοδήματος ακόμα και για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας επιφύλαξε η κυβέρνηση, η οποία ρίχνει το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, κόβει μισθούς και συντάξεις, στέλνει στην ανεργία 30.000 δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω της εργασιακής εφεδρείας, αυξάνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και διατηρεί τον ειδικό φόρο στα ακίνητα μέχρι το 2014.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο, που διαπραγματεύτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα, και το οποίο επικύρωσε χθες η κυβερνητική επιτροπή, «τσακίζει» μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς υφαρπάζει τα εισοδήματά τους είτε με απ' ευθείας περικοπές των αποδοχών τους είτε μέσω της αύξησης των φόρων.
Τα νέα μέτρα, από τα οποία μια πρώτη γεύση πήραμε χθες, καθώς η τελική συμφωνία με την τρόικα θα κλειστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, είναι μόνιμου χαρακτήρα ρίχνοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κοστολόγιο των μέτρων εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ:
1 Η μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί περίπου 693.088 φορολογουμένους (βάσει στατιστικών στοιχείων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος), που είχαν μηδενικό φόρο, στην πληρωμή φόρου από 100 έως 300 ευρώ. Για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος από τα 5.000 ευρώ, που ορίστηκε το νέο αφορολόγητο, μέχρι τα 8.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο, όπως είχε οριστεί το καλοκαίρι με το Μεσοπρόθεσμο, επέρχεται επιβάρυνση 100 ευρώ. Συγκριτικά με το περσινό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, το οποίο πλέον έχει «κουτσουρευτεί» κατά 7.000 ευρώ, και τη νέα φορολογική κλίμακα (σ.σ. ισχύει από τον Ιούλιο), η επιβάρυνση φόρου κυμαίνεται από 100 έως 700 ευρώ.
Το χειρότερο όλων είναι ότι φόρο θα πληρώνουν πλέον ακόμα και όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας 6.500 ευρώ (Eurostat). Ιδιωτικοί υπάλληλοι με μηνιαίο μισθό από 357 ευρώ (μετά την αφαίρεση των εισφορών, αλλά με το φόρο εισοδήματος) και συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη από 350 ευρώ (σ.σ. λαμβάνουν 12 συντάξεις και επιδόματα εορτών 800 ευρώ) θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες το βράδυ ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα ισχύσει αναδρομικά από φέτος και διευκρίνιζαν ότι η επιπλέον παρακράτηση των 300 ευρώ για τα 3.000 ευρώ διαφορά του αφορολογήτου θα γίνει πιθανότατα τους τελευταίους μήνες του έτους.
Η μείωση του αφορολογήτου εντέλει στα 5.000 ευρώ από τα 6.000 ευρώ που είχε συμφωνήσει ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα αποφασίστηκε από την κυβερνητική επιτροπή, προκειμένου να περιοριστεί η τρύπα του φετινού προϋπολογισμού.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης και της τρόικας για το μειωμένο αφορολόγητο είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα πιάσουν τους επιτηδευματίες και τους εισοδηματίες που κρύβουν εισοδήματα και φοροδιαφεύγουν, κυρίως μέσω των τεκμηρίων. Μόνο που με τον τρόπο αυτό επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους φτωχούς.
2 Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει σε δύο δόσεις, φέτος και στο 100% το 2012. Από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θα πωλείται με επιβάρυνση 150 ευρώ ανά τόνο σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο φόρος αυξάνει από τα 21 στα 60 ευρώ ανά 1.000 λίτρα. Η τιμή πώλησης του πετρελαίου θα κινείται γύρω στα 0,98 ευρώ -και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ στην επαρχία- ή συνολικά 980 ευρώ τα 1.000 λίτρα, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες.
Από του χρόνου η αγορά 1.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης θα αγγίζει τα 1.500 ευρώ από περίπου 730 ευρώ την περσινή χειμερινή σεζόν. Η αύξηση του φόρου ανεβάζει την τιμή πώλησης στο 1,47 ευρώ ανά λίτρο, από 83 λεπτά πέρυσι το χειμώνα.
Ασαφές παραμένει αν η αύξηση του φόρου από τον επόμενο μήνα θα συνοδευθεί από οικονομική ενίσχυση, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο του περασμένου Ιουνίου. Ακόμα, πάντως, δεν έχει καθοριστεί τίποτα για το επίδομα θέρμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος έχουμε πλήρη εξίσωση στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις επιχειρήσεις -γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα σε κτήρια όπου συστεγάζονται νοικοκυριά και εταιρείες.
3 Το ειδικό τέλος στα ακίνητα, για το οποίο η σχετική διάταξη νόμου ψηφίζεται σήμερα με το τραπεζικό νομοσχέδιο, διευρύνεται χρονικά κατά δύο έτη και θα επιβληθεί μέχρι και το 2014, οπότε και θα λήξει το Μεσοπρόθεσμο. Από τον επόμενο μήνα θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φετινού τέλους και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2012.
4 Αμεση και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το αργότερο από 1.1.2011, που θα οδηγήσει σε κόψιμο ακόμα και 40% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει και το 50%, καθώς καταργούνται πλήρως τα ειδικά επιδόματα. Η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων χαρακτηριζόταν ανέφικτη από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ υιοθετούνται κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των υπαλλήλων.
5 Στα 1.200 ευρώ καθορίστηκε το όριο ασφαλείας για τις συντάξεις όσων είναι άνω των 55 ετών, ενώ για τους νεότερους ηλικιακά το όριο αυτό έπεσε στα 1.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι άνω των 55 ετών θα δουν την κύρια σύνταξή τους να κόβεται 20% ως προς το υπερβάλλον ποσό άνω των 1.200 ευρώ και να μετρούν νέες απώλειες μετά τις περσινές περικοπές του Μνημονίου και τις φετινές του Μεσοπρόθεσμου (ΛΑΦΚΑ, εισφορές κ.λπ.). Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 1.800 ευρώ θα χάσει άλλα 120 ευρώ και θα λαμβάνει 1.680 ευρώ από 1ης Νοεμβρίου 2011.
Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, καθώς κόβουν 40% από το υπερβάλλον ποσό άνω των 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σύνταξη 1.400 ευρώ κόβεται κατά 160 ευρώ και περιορίζεται στα 1.240 ευρώ.
Ενώ έρχονται και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν στο 15% για το ΙΚΑ -ΕΤΕΑΜ και ανάλογες μειώσεις θα γίνουν και στα προβληματικά επικουρικά Ταμεία.
6 Ποινή μείωσης του εφάπαξ από 10% στο Δημόσιο, 15% στη ΔΕΗ και μέχρι 30% για ελλειμματικά Ταμεία με υψηλές αποζημιώσεις για όσους ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την εργασία τους.
7 Στους 30.000 υπολογίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι (3% επί συνόλου 1 εκατ.) που θα τεθούν για 12 μήνες σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, λαμβάνοντας μόνο το 60% του βασικού μισθού τους και μετά θα οδηγηθούν στην ανεργία αν δεν τους απορροφήσουν στο Δημόσιο. Εξ αυτών οι περίπου 20.000 εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι 10.000 από το στενό δημόσιο τομέα.
Η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε ακόμα να εφαρμοστούν τώρα όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά επαγγέλματα, να επέλθουν ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσω κυρίως των επιχειρησιακών συμβάσεων, καθώς και να προχωρήσει το κλείσιμο και η συγχώνευση φορέων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα σύσκεψη για το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου