- Έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα για τους δημοσίους υπαλλήλους
- Παζαρεύουν το πόσοι φορείς από τους 210 που έχουν επιλεγεί θα κλείσουν ΑΜΕΣΑ
- Σε διαπραγμάτευση οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου- Η τρόικα θεωρεί ότι το χαράτσι στα ακίνητα δεν θα αποδώσει
- Παζαρεύουν το πόσοι φορείς από τους 210 που έχουν επιλεγεί θα κλείσουν ΑΜΕΣΑ
- Σε διαπραγμάτευση οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου
Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να “παίζει” το επικοινωνιακό της παιχνίδι που ξεκίνησε εδώ και μέρες για να μειώσει της αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει τον νέο κύμα μέτρων που θα σαρώσει τα πάντα στον δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε στους εκπροσώπους των δανειστών μας, Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα θα επιτευχθεί μέσω της εργασιακής εφεδρείας, που όπως είναι γνωστό οδηγεί σε ..απολύσεις και αν, έπειτα από ένα χρόνο.. Η τρόϊκα όμως επέμεινε πως απολύσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, πέρα βεβαίως από την εφαρμογή και αξιοποίηση του θεσμού της εφεδρείας προς αυτή την κατεύθυνση.
Έτσι, η αγωνία παρατείνεται δεδομένου ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν φαίνεται να βρέθηκε ικανοποιητική λύση για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε την λύσης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι στο μέτρο αυτό πρέπει να προστεθούν και απολύσεις. Η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.
Όπως και να έχει τα νέα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν και στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας - που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται, αφενός τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αλλά και πρόσθετα μέτρα, 1,5-2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν εφόσον ο νέος φόρος στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι δανειστές, εκτιμούν ότι το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα φέρει εφέτος 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2-2,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι "όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους, θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα".
Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται προτάσεις που αφορούν σε:
- Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
- Αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
- Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
- Νέα μείωση αφορολόγητου
- Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης.
Σήμερα το πρωί, οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω όλα τα θέμα και η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 7 το απόγευμα.
Πηγή newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου