Στην άμεση προώθηση του Ενιαίου Μισθολογίου, σε καταργήσεις οργανισμών και σε παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση υπό την αφόρητη πίεση της τρόικας
Διαρθρωτικές αλλαγές-εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ, λίγες μόλις ώρες μετά το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Πάντως, ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ισχυρίστηκε ότι "δεν τα σπάσαμε" με την τρόικα, αλλά απλά ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διπραγματεύσεων και θα ξεκινήσει ένας νέος στις 14 του μήνα, όταν και θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τριμερούς.
Ομως ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να υποβαθμίσει τον ρόλο τους, λέγοντας πως τα θέματα που εξετάζονται είναι "βαθύτατα πολιτικά" και δεν μπορεί να τα δει κανείς μόνο σε τεχνοκρατικό και υπηρεσιακό επίπεδο.
Το βέβαιο είναι πως, μετά τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών μας, η κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών, τις οποίες σκιαγράφησε χθες ο υπουργός.
Ετσι έρχεται μισθολόγιο "φωτιά" στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ για περιστολή της μισθολογικής δαπάνης, "λουκέτα" σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και αποπομπές υπαλλήλων μέσω της εργασιακής εφεδρείας, η οποία πλέον επεκτείνεται στους 160 φορείς της γενικής κυβέρνησης και σε δεύτερη φάση στον στενό δημόσιο τομέα.
Παράλληλα θα προχωρήσουν οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης η "εντολή" της τρόικας είναι σαφής: Υλοποιήστε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο έχει μείνει πίσω.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε πως για τις αποκλίσεις στο έλλειμμα δεν φταίει μόνο η ύφεση αλλά και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Εκτίμησε δε πως, εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, η αστοχία στο έλλειμμα θα περιοριστεί κατά πολύ και θα κλείσει κοντά στον στόχο των 17, 1 δισ. ευρώ
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η ύφεση εφέτος στην οικονομία θα είναι βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν, πολύ κοντά στο 5%, ενώ ούτε το 2012 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ετσι, όπως είπε, εκ των πραγμάτων, αλλάζουν και τα δεδομένα για το έλλειμμα, θέση που δεν ασπάστηκε η τρόικα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ αποτελεί και την "αφετηρία" των συζητήσεων με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές ανάγκες της χώρας.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα είναι καλυμμένα. Το θέμα της 6ης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο", είπε χαρακτηριστικά. Αφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η 6η δόση να αποτελέσει τελικά την 1η δόση του νέου δανειακού προγράμματος, που έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.
Για το νέο δανειακό πρόγραμμα και την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI), ο κ. Βενιζέλος θα έχει εκ νέου συζητήσεις με τους ομολόγους του στα άτυπα Eurogroup και Ecofin, στις 16 - 17 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συζητήσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι "είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τα αποθεματικά των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων" που κατέχουν ομόλογα του Δημοσίου.
ΕΚΤΙΝΑΞΗ
17,7 δισ. ταμειακό έλλειμμα
17,7 δισ. ταμειακό έλλειμμα
Εκτροχιάστηκε το ταμειακό έλλειμμα φθάνοντας στα 17,7 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου από τα 14,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ξεπέρασε δηλαδή από τον έβδομο μήνα τον ετήσιο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα που λαμβάνεται υπόψη για τη δημοσιονομική προσαρμογή βάσει μνημονίου. Επειδή, όμως, τα δύο μεγέθη συνήθως κινούνται παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εμφανίσει τεράστια απόκλιση από τον ετήσιο στόχο. Αυτή άλλωστε είναι και η πρόβλεψη της τρόικας, η οποία επιμένει για άμεσα και δραστικά μέτρα περιορισμού του. Εξάλλου, τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου διαμορφώθηκαν στα 6,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 100 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Εργασιακή εφεδρεία και στον στενό δημόσιο τομέα
Εργασιακή εφεδρεία και στον στενό δημόσιο τομέα
Επεκτείνεται ο θεσμός της μισθωτής εφεδρείας σε 160 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων εταιρειών) και... προσεχώς στον στενό δημόσιο τομέα. Η διεύρυνση αυτή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας προωθείται μετά τις εντονότατες πιέσεις της τρόικας για την περιστολή των κρατικών δαπανών.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ειδικής γραμματείας ΔΕΚΟ έχει αποστείλει επιστολή σε 160 φορείς και τους ζητεί να στείλουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων - μονίμων, τα προσόντα των υπαλλήλων κλπ. Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η επιστολή έχει σταλεί και σε όλα τα υπουργεία.
"Θέλουμε πιο πολύπλοκα νομικά εργαλεία για να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του στενού δημόσιου τομέα", προσέθεσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και πως όποιος φορέας "κρίνεται αναγκαίο να αναδιαρθρωθεί, μπορεί να αναδιαρθρωθεί" με μία υπουργική απόφαση. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί ακόμα και στις "παρυφές" του στενού δημόσιου τομέα και δεν θα αφορά μόνο τους οργανισμούς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση όπως προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο.
"Δεν είναι δυνατόν να ανέχεται κανείς να υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες σε φορείς που διατηρούνται γιατί πρέπει να διατηρηθούν και από την άλλη μεριά να στέλνονται στην εργασιακή εφεδρεία πάρα πολύ χρήσιμοι και καταρτισμένοι και έμπειροι εργαζόμενοι φορέων που καταργούνται, αλλά είναι χρήσιμοι για άλλους φορείς" εξήγησε πως θα λειτουργήσει το μέτρο ο κ. Βενιζέλος.
ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ
Φτιάχνουν "μητρώο" πλεονάζοντος προσωπικού
Φτιάχνουν "μητρώο" πλεονάζοντος προσωπικού
Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 9 του μήνα θα πρέπει όλοι οι φορείς του Δημοσίου να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομικών για το δυναμικό τους. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον έχουν μία πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις για το πλεονάζον προσωπικό που στη συνέχεια θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Ετσι θα μεγαλώσει η "δεξαμενή", όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών, των υπαλλήλων που θα τεθούν στο νέο καθεστώς. Πιο αναλυτικά, με την επιστολή γνωστοποιείται στους φορείς ότι πρέπει να δώσουν τα ακόλουθα στοιχεία για κάθε υπάλληλο:
- Ημερομηνία γέννησης.
- Ετη προϋπηρεσίας.
- Εάν ο υπάλληλος είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
- Κατηγορία εκπαίδευσης.
- Ειδικότητα του υπαλλήλου.
- Θέση ευθύνης.
- Γνώση ξένων γλωσσών.
- Χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Τόπος διαμονής.
- Βασικός μισθός.
- Υψος επιδομάτων.
Γενικό άθροισμα όλων των αποδοχών. Οπως γίνεται αντιληπτό από τα αναλυτικά στοιχεία που ζητεί το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας μπορεί να υποστηριχτεί και η κατάρτιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, καθώς και το πρόγραμμα των μετατάξεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Πηγή ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου