Τους λένε Δρακοντίδες, άλλοι τους λένε Ιακωβινίδες, εμείς μεταξύ μας ας τους λέμε ... πεφταστέρια για να μην μπερδευόμαστε.
Έρχονται Σάββατο 8 του μήνα και μάλιστα κατά 100άδες. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο σημείο του πλανήτη για να απολαύσει κανείς το υπερθέαμα που θα προσφέρουν και έτσι εμείς οι Έλληνες οι πιο τυχεροί, αφού αν θυμηθούμε ότι για κάθε πεφταστέρι έχουμε και μια ευχή, τότε σκεφτείται 1.000 ευχές για το βράδυ του Σαββάτου.Οι αστρονόμοι λένε ότι το φαινόμενο θα έχει έξαρση μια φορά κατά τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος με ένταση 60-100 διαττόντων την ώρα και, λίγο αργότερα, στις 11μμ ώρα Ελλάδας, οπότε αναμένονται από 500 μέχρι 800 (ακόμα και 1.000) πεφταστέρια. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Το σημείο προέλευσης των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους.
Συνήθως η συγκεκριμένη ετήσια «βροχή» στέλνει στην κατεύθυνση της Γης από λιγοστά έως καθόλου πεφταστέρια, αλλά μερικές φορές «ξυπνάει ο Δράκοντας» και μπορεί να υπάρξουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διάττοντες μέσα σε μια και μόνο ώρα.
Αυτό συνέβη το 1933 και το 1946, όταν υπήρξαν έως 10.000 διάττοντες την ώρα, ενώ εκατοντάδες ανά ώρα υπήρξαν κατά τα έτη 1952, 1985 και 1998.
Οι Δρακοντίδες δημιουργούνται, όταν η τροχιά της Γης συναντιέται με την ουρά πυκνής σκόνης και σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο μητρικός κομήτης 21/Ρ Τζιακομπίνι-Ζίνερ.
Ο συγκεκριμένος κομήτης "21P/Giacobini-Zinner" ανακαλύφθηκε το 1900 και ανήκει στην οικογένεια των κομητών του Δία, γι’ αυτό το λόγο επισκέπτεται τη «γειτονιά» μας κάθε 6,6 χρόνια περίπου. Φέτος, σύμφωνα με αρκετές προβλέψεις, αναμένεται σημαντική δραστηριότητα, ενδεχομένως πιο πλούσια και από τη «βροχή» των Λεοντιδών.
Πηγή newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου