Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ψωμί με απορρυπαντικά και κολόνιες


Τελικά εισάγουμε και ψωμί! Το διακινούν Βούλγαροι γυρολόγοι, οι οποίοι μπαίνουν με φορτηγάκια στη χώρα μας και το πωλούν, από σπίτι σε σπίτι, σε χωριά και κωμοπόλεις της βόρειας Ελλάδας, μαζί με πολλά ακόμη προϊόντα: από απορρυπαντικά μέχρι είδη κομμωτηρίου. Φυσικά, πάμφθηνα!
Σύμφωνα με τους αρτοποιούς 3 στους 4 είδαν το 2010 τους τζίρους τους να μειώνονται (ΕΡΑ/ΑΠΕ)Σύμφωνα με τους αρτοποιούς 3 στους 4 είδαν το 2010 τους τζίρους τους να μειώνονται (ΕΡΑ/ΑΠΕ)
Την καταγγελία κάνει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, με αφορμή το 31ο πανελλήνιο συνέδριό της, που διοργανώνει από σήμερα έως τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Λάρισα. Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος υγιεινής και ασφάλειας, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς γνωρίζει πού και υπό ποίες συνθήκες παράγεται αυτό το ψωμί.
Για «βουλγαροποίηση» της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, «καθώς επιχειρείται ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής οικογένειας, με μειώσεις μισθών και συντάξεων».
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, τρεις στους τέσσερις αρτοποιούς είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται το 2010, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα περιμένουν κι άλλη μείωση μέσα στο τρέχον έτος.
Βενζίνη
Στα τέλη του 2010 άρχισε να πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των κατοίκων της βόρειας Ελλάδας, που περνούσαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία προκειμένου να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με πολύ φθηνότερη βενζίνη. Φέτος, είδαμε περιπτώσεις ζευγαριών συνταξιούχων που μετανάστευσαν στη γειτονική χώρα για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, που με τα 1.200 ευρώ συνολικό εισόδημα είναι αδύνατη επί ελληνικού εδάφους.
Από πέρυσι ακόμη, όπως καταγγέλλουν οι αρτοποιοί της χώρας, επεκτάθηκε το φαινόμενο της πώλησης ψωμιού φερμένου από τη Βουλγαρία, με «συστήματα» door-to-door. Φορτηγάκια με διάφορα προϊόντα περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν από χωριό σε χωριό και στις πόλεις και πωλούν ψωμί, μαζί με απορρυπαντικά και είδη κομμωτηρίου!
Βεβαίως, η τιμή για το μισό κιλό είναι πολύ χαμηλότερη, περίπου στα 50 λεπτά, ενώ υπενθυμίζεται ότι η τιμή του ψωμιού στα εγχώρια αρτοποιεία διαμορφώνεται στα 85-95 λεπτά.
Οπως ανέφερε ο Κώστας Κεβρεκίδης, αναπληρωτής γραμματέας της ΟΑΕ και πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αλεξανδρούπολης, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το φαινόμενο αυτό συντελείται εδώ και δύο-δυόμισι χρόνια. Ο ίδιος υποστήριξε πως η τοπική Συντεχνία απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να γίνουν έλεγχοι, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Νεόφυτο Παπαδόπουλο, α' αντιπρόεδρο της ΟΑΕ και πρόεδρο των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης, τα ψωμιά αυτά περνούν συσκευασμένα, με τις κανονικές σημάνσεις, από τα σύνορα, αλλά στη συνέχεια, σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας, αποσυσκευάζονται και πωλούνται ουσιαστικά χύδην. 

Πηγή        enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...