Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αναστολή εφαρμογής του νόμου για την Παιδεία θα ζητήσουν οι πρυτάνεις

Ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετικό αίτημα στο υπουργείο


Αναστολή εφαρμογής του νόμου για την Παιδεία θα ζητήσουν οι πρυτάνεις


Αίτημα αναστολής της εφαρμογής του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια αναμένεται ότι θα καταθέσουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που συνεδριάζουν στην Κομοτηνή.

Παρ' ότι οι πρυτάνεις δεν θα αναφέρουν επίσημα τη λέξη «αναστολή» του νόμου, ωστόσο περιφραστικά θα ζητήσουν να δοθεί λίγος χρόνος πριν από την εφαρμογή του και θα επιδιώξουν να βρουν σημεία επαφής με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εφέτος τα ΑΕΙ (λειτουργικά προβλήματα χρηματοδότησης, διδάσκοντες κλπ.) 




Ετσι, όπως δήλωσαν πολλοί πρυτάνεις στη διάρκεια της συνεδρίασης της συνόδου τους,«πρέπει η πολιτεία να δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν ομαλά εφέτος».

«Ο νόμος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στην κρίση και στην κατάσταση που διανύει η χώρα, καθώς δεν είναι η περίοδος αυτή για να ανοίξουν τέτοια ζητήματα», λέει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης στο «Βήμα». Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε ο ίδιος, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πολιτική που εκφράζει η ηγεσία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος δηλώνει σχετικά ότι «τα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή εμφανίζουν αδυναμία ομαλής λειτουργίας για δυο λόγους: λόγω της τραγικής οικονομικής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει προκληθεί από την προσπάθεια εφαρμογής σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός νόμου που επιδιώκει να τα αλλάξει όλα, καλά και κακά».

«Ειδικά η τελευταία τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία και η ηγεσία του αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει όλες τις εκλογικές διαδικασίες, αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτροπής με την έννοια ότι είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που το υπουργείο Παιδείας υποκαθιστά τα πανεπιστημιακά όργανα διεξάγοντας εκλογές για την ανάδειξη του κορυφαίου οργάνου διοίκησης τους. Γι' αυτό λοιπόν η σύνοδος πρέπει να απευθυνθεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, προκειμένου αυτή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν τα πανεπιστήμια σε περίοδο κρίσης να ανταποκριθούν στο ρόλο τους» τονίζει ο κ. Μυλόπουλος.


Απουσία Διαμαντοπούλου

Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δεν παρέστη στις εργασίες της Συνόδου, ούτε όμως και άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας. Εξήγησε ωστόσο με επιστολή της ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού της στην Πολωνία, ενώ έστειλε το μήνυμά της στις διοικήσεις των πανεπιστημίων από το βήμα τα Βουλής: απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση του κ. Απ. Κακλαμάνη σχετικά με τα ΤΕΙ, είπε ότι τα Ιδρύματα που δεν θα ανταποκριθούν στην εφαρμογή του νόμου θα έχουν και τις συνέπειες της μη εφαρμογής του.

Περί εκλογικού συστήματος

Στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ κλήθηκε και συμμετείχε ο εκλογολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο εκλογικό σύστημα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τις εκλογές ανάδειξης των νέων συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων.

Οπως είπε, ο όρος «ταξινομική ψήφος» που χρησιμοποιεί τα υπουργείο Παιδείας είναι ψευδεπίγραφος, καθώς αναφέρεται σε ένα τρόπο ψηφοφορίας χωρίς να προσδιορίζει τη διαδικασία κατανομής.

Ο κ. Νικολακόπουλος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα το οποίο ως σήμερα έχει εφαρμοστεί μόνο στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στη Γερουσία της Αυστραλίας, ενώ απορρίφθηκε τον περασμένο Μάιο με δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές.

Εξήγησε επίσης ότι είναι παντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, ενώ πάσχει από τεχνικές ατέλειες που ενδέχεται να μετατρέψουν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε μειοψηφία. Είπε χαρακτηριστικά ότι το εκλογικό σύστημα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας είναι τόσο πολύπλοκο ώστε καθιστά προβληματικό ακόμη και τον έλεγχό του, καθώς ακόμη και αν ήθελε κάποιος να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της εφαρμογής του, και οι ίδιοι οι δικαστές θα ζητούσαν τη βοήθεια εμπειρογνώμονα, τον οποίο και θα ήταν υποχρεωμένοι να εμπιστευθούν τυφλά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η έκδοση ενός τέτοιου συστήματος με υπουργική απόφαση είναι καθ' υπέρβαση της εξουσιοδότησης που περιέχεται στον νέο νόμο.

Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, νομικός και προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων κ. Κ. Ρέμελης, αναρωτήθηκε πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα εκλογικό σύστημα το οποίο δεν κατανοούν ούτε καν οι νομικοί που πρέπει να το εφαρμόσουν.

Το νέο εκλογικό σύστημα υπερασπίστηκε «μοναχικά» ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Θ. Χατζηπαντελής, τονίζοντας ότι είναι ένα σύστημα που απαλλάσσει τα πανεπιστήμια από την κομματικοποίηση και τους δογματισμούς. Δεν απάντησε όμως στην ερώτηση συναδέλφου του, αν το σύστημα αυτό έχει εφαρμοστεί ποτέ σε κάποιο πανεπιστήμιο του κόσμου.

Στα ΤΕΙ

Θέσεις μάχης απέναντι στο υπουργείο Παιδείας έχουν λάβει και οι εκπρόσωποι των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας.

Μετά από σύνοδό τους η οποία συνήλθε προχθές με σκοπό να εξεταστούν τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι πρόεδροι των ΤΕΙ μίλησαν για«υποβάθμιση του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ, με κίνδυνο να πληγεί η βιωσιμότητά τους».

Τα ΤΕΙ οδηγούνται «σε αποσύνθεση και αδυναμία λειτουργίας τους λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής τους και του ελάχιστου αριθμού εκτάκτων» είπαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ. «Η απευκταία λύση είναι να ανασταλούν μαθήματα ή να εκπαιδευθεί ο μισός τουλάχιστον φοιτητικός πληθυσμός στα εργαστήρια, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει λύση στο λειτουργικό και υπαρξιακό αυτό πρόβλημα για τα ΤΕΙ, γεγονός που προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και από την πλευρά των φοιτητών» πρόσθεσαν.

«Οι θέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και οι προτάσεις περί επανακαθορισμού της θέσης του θεσμού των ΤΕΙ, δέκα χρόνια μετά την ανωτατοποίησή τους, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θετική προοπτική για μέλλον του θεσμού, παρά τις τόσες ευρωπαϊκές επιτυχίες του, και τούτο με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

«Η Σύνοδος, αντιλαμβανόμενη τον υπαρξιακό κίνδυνο των ΤΕΙ της χώρας, ζητά για ύστατη φορά από την πολιτεία με τους πολιτικούς της φορείς να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ακαδημαϊκότητας των ιδρυμάτων αυτών, που θα τα κάνει ανταγωνιστικά και θα μειώσει την οικονομική αιμορραγία για σπουδές στο εξωτερικό, η οποία σήμερα φθάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Διαφορετικά, την ευθύνη της υποβάθμισης και απαξίωσής των με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες θα φέρει εξ ολοκλήρου η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η Κυβέρνηση» αναφέρουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και ζητούν νέο νόμο ανώτατης εκπαίδευσης, που θα στηρίζει και θα ενισχύει προγράμματα σπουδών με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Τέλος, η σύνοδος ΤΕΙ ζήτησε από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να προωθήσουν το σχέδιο του ενιαίου επιμελητηριακού φορέα ανά τομέα ειδικοτήτων

Απεργίες καθηγητών

Με πρόταση για τριήμερη απεργία συνεδριάζουν σήμερα οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών της χώρας με αιτήματα απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της Παιδείας.

Σε πρώτη φάση οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων συζητούν πρόταση για τριήμερη απεργία διαρκείας στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου.



Πηγή                   tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...