Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Γιατροί χωρίς σύνορα" και "Γιατροί του Κόσμου" εκπέμπουν SOS και για Αθηναίους!



Επιτέλους τα καταφέραμε και γίναμε Ουγκάντα!!!!
 
Μετά από σκληρό αγώνα 2 ολόκληρων ετών η επίορκη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα κατάφερε και η Ελλάδα μας έφτασε το βιοτικό επίπεδο της Ουγκάντας!! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους κυβέρνησαν την Ελλάδα μας τα τελευταία 40 χρόνια!!! Η οργανώσεις Γιατροί του κόσμου και Γιατροί χωρίς σύνορα κάνουνε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα!! Να δω την UNISEF να πουλάει στυλό και τετράδια για τα Ελληνόπουλα για να τρελαθούμε τελείως!


 
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας!!!
Ξαγοράρης Αντώνης Ερευνητής
 
Πρωτοφανές για χώρα της Ε.Ε.
"Γιατροί χωρίς σύνορα" και "Γιατροί του Κόσμου" εκπέμπουν SOS και για Αθηναίους!
Οι Ευρωπαίοι και οι Δυτικοί είναι συνηθισμένοι να δίνουν χρήματα και να ενισχύουν οικονομικά φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση έκτακτων  ανθρωπιστικών κρίσεων σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας και άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου οι κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν τους
πολίτες τους.

Είναι ανήκουστο για οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και οι «Γιατροί του Κόσμου» να απευθύνουν έκκληση σε ευρωπαίους πολίτες για οικονομική ενίσχυση ώστε να παράσχουν βασικές ιατρικές υπηρεσίες σε μια δυτική χώρα και μάλιστα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Βείζη, επικεφαλή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη χώρα μας, αυτή η νέα πραγματικότητα δεν αφορά άλλη χώρα παρά την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης «η οργάνωση είχε στήσει κλινικές ήδη από το 1995 ειδικά για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Σήμερα όμως όλο και περισσότεροι απλοί Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει να χτυπούν τις πόρτες των κλινικών που μέχρι χθες προορίζονταν μόνο για τους εξαθλιωμένους μετανάστες».

Η οικονομική κρίση στέλνει στα ιατρεία των ΜΚΟ «συνταξιούχους, άνεργους,  άστεγους, ασθενείς με φυματίωση και HIV που βρίσκονται πλέον χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» συμπληρώνει ο υπεύθυνος των ΓΧΣ στην Ελλάδα.

Σε μια εποχή που οι περικοπές πλήττουν βασικούς τομείς της Δημόσιας περίθαλψης, τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα όλο και περισσότεροι οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού αποκόπτονται από την δωρεάν περίθαλψη μιας και αδυνατούν να πληρώσουν τα 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου»  στην Ελλάδα, οδοντίατρος Νικήτας  Κανάκης, περιγράφει την ζοφερή πραγματικότητα.
«Η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Από τους 30.000 ασθενείς που η ομάδες μας έχουν φροντίσει τον τελευταίο χρόνο, περίπου το 35% ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά».

Σύμφωνα με τους γιατρούς της οργάνωσης "καθημερινά μας επισκέπτονται άνθρωποι με τις συνταγές για τις οποίες δεν έχουν να πληρώσουν στα νοσοκομεία "

Σε μια εποχή που η πείνα επιστρέφει στην Ελλάδα «οι επισκέπτες που έρχονται στις κλινικές μας, ζητούν όχι μόνο ιατρική βοήθεια και φάρμακα, αλλά και τρόφιμα, καθώς δεχόμαστε παιδιά και τους ηλικιωμένους, σε στάδιο ήπιου υποσιτισμού και το φαινόμενο δεν αφορά πλέον μετανάστες αλλά και Έλληνες» λέει ο Νικήτας Κανάκης.

Η οργάνωση μάλιστα σχεδιάζει σύντομα να ξεκινήσει μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και αναζήτησης τροφίμων ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των υποσιτιζόμενων κατοίκων της πρωτεύουσας που ζητούν βοήθεια.
 
Γιατροί του Κόσμου: Έλληνες σε ανέχεια, το 30% στα πολυϊατρεία

Πριν από λίγα χρόνια έστηναν ουρές για μέρες ολόκληρες έξω απο τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα, εν καιρώ κρίσης οικονομικής και ανθρωπιστικής- έξω από τα ίδια πολυϊατρεία στέκονται άποροι, άστεγοι καιασθενείς χωρίς περίλθαψη, που είναι έλληνες πολίτες.    



Έως και κατά 90%, τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, έχουν αυξηθεί οι άποροι ασθενείς που απευθύνονται στα πολυϊατρεία της οργάνωσης. Στο κτίριο της οδού Σαπφούς οι άνθρωποι που ζητούν δωρεάν παροχή στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι αποκλειστικά Έλληνες. «Πέρυσι το ποσοστό των Ελλήνωνπου απευθύνονταν για βοήθεια στα πολυιατρεία μας ήταν 7%. Φέτος έχει σκαρφαλώσει στο 30% και αυξάνεται δυστυχώς κάθε μήνα» διευκρινίζει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Κανάκης. 

Το προφίλ των ανθρώπων που καταφεύγουν στους Γιατρούς του Κόσμου προκειμένου να ικανοποιήσουν βασικές ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, εκτός από τους μετανάστες, είναι  Έλληνες όλων των ηλικιών, άνεργοι, πρώην φυλακισμένοι, ή μέχρι πρότινος κάτοχοι μικρών μαγαζιών που χρωστούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία και άρα δεν δικαιούνται περίθαλψης, αλλά και χαμηλοσυνταξιούχοι των 300 ευρώ οι οποίοι -καθώς πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα και λαμβάνουν σε μηνιαία βάση τα απαιτούμενα φάρμακα, οφείλουν να συνεισφέρουν με μια συμμετοχή της τάξης των 5 ευρώ- και αναγκάζονται να απευθύνονται στην οργάνωση, αφού «με αυτά τα χρήματα αγοράζουν το ψωμί της εβδομάδας»...  

Μάλιστα, στα πολυϊατρεία της ΜΚΟ απευθύνονται και ασθενείς που προηγουμένως έχουν εξεταστεί από δημόσια νοσοκομεία τα οποία, ωστόσο, ενίοτε αδυνατούν να παρέχουν τα φάρμακα που χρειάζονται για τη θεραπεία.  Δεν λείπουν και οι μητέρες οι οποίες επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή γενικότερα πολύτεκνες οικογένειες που χρήζουν ιατρικής εξέτασης. 

Η αυξημένη προσέλευση δημιουργεί πρόβλημα στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση να ανταποκριθεί η οποία αδυνατεί να ικανοποίησει τις ανάγκες της χωρίς την συνδρομή των πολιτών. «Ζητάμε βασικά τρόφιμα για να φτιάξουμε οικογενειακά πακέτα ώστε να μπορούν να τα παίρνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους διατηρώντας  την αξιοπρέπειά τους  χωρίς  σισίτια», τόνισε  ο κ.  Νικήτας  ΚανάκηςΗ έκκληση αφορά κυρίως τρόφιμα, όπως,ρύζιόσπριαμακαρόνιαλάδιγάλα σε κουτί και κυρίως παιδικά  γάλατα.
Η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο βιώνει αυτό που είχε περιγράψει πριν από δέκα χρόνια ο καναδός καθηγητής κοινωνιολογίας, Ντέιβιντ Τσιλ, στο βιβλίο του «Νέα Φτώχεια»: «Τρομακτική ελεύθερη πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας, χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω».
Σε αυτό το πλαίσιο πληθαίνουν καθημερινά ειδήσεις για ακραίες καταστάσεις που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Εντελώς ενδεικτικά: Τουλάχιστον 1.500 άτομα τρώνε καθημερινά στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής στο Δήμο της Αθήνας, 1 στους 11 συμπολίτες δεν μπορεί να αγοράσει ένα πιάτο φαγητο.
Οι Γιατροί του Κόσμου, κάνουν έκκληση ακόμη για τη συγκέντρωση και ειδών, όπως: Κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα, μπουφάν. Επίσης, ζητούν οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων καθώς και αναλώσιμων υλικών (γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες).

Διευκρινίζεται ότι οι Γιατροί του Κόσμου, σύμφωνα με τις αρχές τους και την πάγια τακτική της Οργάνωσης, θα παραδώσουν οι ίδιοι όλο το υλικό στον πληθυσμούς που το έχουν ανάγκη.  
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει άμεση ανάγκη για :
1)  Αντιβιοτικά
2)  Αντιπυρετικά
3)  Αντιβηχικά δισκία
4)  Αντιδιαβητικά δισκία
5)  Φάρμακα για το στομάχι
6)  Δερματολογικές αλοιφές

Οι λογαριασμοί όπου μπορεί κάποιος να ενισχύσει την προσπάθεια της οργάνωσης είναι:
Marfin Egnatia Bank: Αρ. Λογ/μού: 0061274407
Alpha Bank: Αρ. Λογ/μού: 199-00-2002-002401
Εθνική Τράπεζα Αρ. Λογ/μού: 141/29611217
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3213150


Αναστασία Γαλάνη


Στους «Γιατρούς του Κόσμου» προσφεύγουν οι Έλληνες
 Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από κουτιά με γάλα θα στήσουν στην Πλατεία Κοτζιά οι Γιατροί του Κόσμου.

«Το ''μαμά πεινάω'' επέστρεψε, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να το πιστέψει κανείς», τόνισε ο διευθυντής των ΓτΚ, Νικήτας Κανάκης, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης, εξηγώντας ότι « υπάρχουν σήμερα πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε αυτό, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση ανάληψη κοινωνικής δράσης ώστε να στηριχθούν οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Η ανάγκη για τρόφιμα προέκυψε στα τέσσερα πολυατρεία της οργάνωσης -Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά- όταν με έκπληξη οι εθελοντές γιατροί είδαν αφενός να αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία στα ιατρεία τους και αφετέρου να γίνεται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης τροφίμων.
«Εκτινάχτηκε ο αριθμός των Ελλήνων, από το 6%-7% πέρσι τουλάχιστον στο 30% φέτος, που ζητούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από εμάς σε σύνολο 30.000 ανθρώπων τον τελευταίο χρόνο. Είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι, μικροσυνταξιούχοι, νέοι άνεργοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, που έρχονται με αγωνία πολλές φορές και με τη συνταγή από νοσοκομεία στο χέρι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους. Αυτό που μας σόκαρε όμως περισσότερο είναι ότι τώρα πολλοί μας ζητούν και τρόφιμα», είπε ο κ. Κανάκης.
Έτσι οι ΓτΚ αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία για τρόφιμα η οποία θα αρχίσει τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθεί τα Χριστούγεννα με ένα δέντρο από κουτιά με γάλα στην Πλατεία Γκοτζιά. «Για εμάς η φτώχεια έχει πρόσωπο», τονίζει η οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι «είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε ο χειμώνας του 2012 να αποδειχθεί ένας φονικός χειμώνας».
«Φέτος αλλάζουμε προσανατολισμό και ενώ πέρσι είχαμε στείλει 5-6 κοντέινερ με τρόφιμα στην Ουγκάντα, φέτος τα θέλουμε για την Ελλάδα. Αυτό που ζούμε εμείς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα αυξάνονται συνεχώς», είπε ο γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης.
Είκοσι δύο χρόνια ύστερα από μια διεθνή ανθρωπιστική δράση σε περισσότερες από 50 χώρες που είχε έναρξη στο Κουρδιστάν, οι 600 Έλληνες Γιατροί του Κόσμου φέτος γυρίζουν στην Ελλάδα εστιάζοντας όλη τη δράση τους αποκλειστικά στη χώρα μας και έχοντας τη συμπαράσταση όλων των οργανώσεων, 18 συνοολικά, των ΓτΚ στο πλευρό τους.
Το μήνυμα που απηύθυναν σήμερα είναι διττό: το ένα προς την ελληνική κοινωνία που μπορεί να είναι αλληλέγγυα σε όσους υποφέρουν και το άλλο σε αυτούς που αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της φτώχειας να ξέρουν ότι μπορούν στους ΓτΚ να βρουν κάποιον να τους ακούσει και να τους βοηθήσει.
«Οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να πάμε παραπέρα», κατέληξε ο κ. Κανάκης επισημαίνοντας τη σημασία που έχει και η οικονομική στήριξη της οργάνωσης σήμερα.
Η κάθετη μείωση σε βαθμό κατάργησης των κονδυλίων από το Δημόσιο, λόγω περικοπών, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα λόγω της κρίσης που έχει μειώσει απελπιστικά τους πόρους των ΓτΚ, καθιστούν, όπως τονίστηκε, ζωτικής σημασίας την οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, αλλά κυρίως εμβολίων για παιδιά, καθώς, φέτος για πρώτη φορά, γονείς χωρίς ασφάλιση αδυνατούν να τα εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους, με κίνδυνο να δούμε στην Ελλάδα ξεχασμένες αρρώστιες να επιστρέφουν








Πηγή      eleftheriiskepsii.blogspot.com       www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...