Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση παραιτήθηκε, οι στρατηγοί συνεχίζουν Τους 33 έφτασαν οι νεκροί από τις νέες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο





Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, δακρυγόνα και κλομπ εναντίον αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών για τρίτη ημέρα χθες στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 33, με αποτέλεσμα τα επεισόδια αυτά να αποτελούν το χειρότερο ξέσπασμα βίας στη χώρα μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Η προσωρινή κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα και αυτό σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα την αποδέχθηκε - στρατιωτική πηγή πάντως δήλωσε πως αναζητείται πρώτα νέος πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ισαμ Σαράφ δεχόταν έντονες επικρίσεις απ' όλο το πολιτικό φάσμα αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον περασμένο Μάρτιο, για την αναποτελεσματικότητά της και την υποταγή της στους στρατιωτικούς. Η παραίτησή της ανακοινώθηκε ενώ εξαπλώνονται οι διαμαρτυρίες κατά των ενόπλων δυνάμεων.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, νεαροί ακτιβιστές που ζητούν από τον στρατό να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες, συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ και επιστρέφοντάς τους τα δακρυγόνα που έριχναν εκείνοι. Την περασμένη νύχτα η Αστυνομία είχε προσπαθήσει - και αποτύχει - να διώξει τους διαδηλωτές από την πλατεία-σύμβολο της εξέγερσης που ανέτρεψε το Φεβρουάριο τον Μουμπάρακ. Ενδεικτικό της αγριότητας των συγκρούσεων είναι ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κάθετα από το βράδυ της Κυριακής και από πέντε έφτασε χθες τους 33. Στην πλατεία επικρατούσε πλήρες χάος. Παντού υπήρχαν συντρίμμια, πέτρες, κομμάτια τσιμέντο, καμένα οχήματα. Διαδηλωτές χτυπημένοι από τις ελαστικές σφαίρες ή λιπόθυμοι από τα δακρυγόνα μεταφέρονταν συνεχώς σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που έχουν δημιουργηθεί σε πεζοδρόμια γύρω από την πλατεία. Ο Μοχάμεντ Μούσταφα, ένας γιατρός στο «κεντρικό» νοσοκομείο που στήθηκε μέσα σ' ένα γειτονικό τζαμί, είπε πως έφταναν εκεί κατά μέσο όρο 80 τραυματίες την ώρα. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, το Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας απηύθυνε έκκληση για να πραγματοποιηθεί σήμερα μια «πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».

ΟΠΩΣ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ. Το ξέσπασμα της βίας αντανακλά την απογοήτευση και τη σύγχυση που έχουν καταλάβει την αιγυπτιακή επανάσταση αφότου ο Μουμπάρακ ανατράπηκε και ο στρατός ανέλαβε την εξουσία. Οι ακτιβιστές κατηγορούν τους στρατηγούς ότι ενεργούν ολοένα και περισσότερο με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο που ενεργούσε το καθεστώς Μουμπάρακ και φοβούνται ότι ο στρατός θα κυριαρχήσει επί της κυβέρνησης που θα εκλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές, η διεξαγωγή των οποίων θα αρχίσει στις 28 Νοεμβρίου. Ο στρατός λέει από την πλευρά του ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνον αφού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, για τις οποίες έχει πει αορίστως ότι θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του 2012 ή τις αρχές του 2013.
«Τι σημαίνει μεταβίβαση της εξουσίας το 2013; Σημαίνει απλούστατα ότι θέλει να παραμένει στη θέση του», έλεγε χθες ο Μοχάμεντ Σάγεντ, ένας νεαρός διαδηλωτής, αναφερόμενος στον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου, τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι. Ο Σάγεντ κρατούσε δύο πέτρες, έτοιμος να τις πετάξει στους αστυνομικούς, ενώ προσπαθούσε να καλυφθεί από τα δακρυγόνα σ' έναν παράδρομο της Ταχρίρ. Το κεφάλι του ήταν δεμένο με επίδεσμο, επειδή νωρίτερα τον είχε πετύχει μια σφαίρα με επικάλυψη από καουτσούκ. «Θα συνεχίσω να έρχομαι εδώ μέχρι να με σκοτώσουν», επέμενε. «Δεν έπρεπε να φύγουμε από τους δρόμους. Παραδώσαμε την εξουσία στον στρατό σε ασημένιο πιάτο», προσέθετε δίπλα του ο 33χρονος ακτιβιστής Αχμεντ Ιμάμ.




Πηγή           tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...