Μιλένα Αποστολάκη, Βάσω Παπανδρέου και Εύα Καϊλή έχουν φέρει τον Γιώργο Παπανδρέου στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και την κυβέρνησή του έτοιμη όχι μόνο να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία αλλά και τη νομιμότητα της.
Θα γίνουν τρεις κυρίες η αιτία να πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και οι εκλογές είναι, άλλωστε, κάτι που ζήτησαν (ή απαίτησαν καλύτερα) και οι τρεις, με διαφορά λίγων ωρών.
Η εξαγγελία του δημοψηφίσματος δια στόματος του πρωθυπουργού δε βρήκε απροετοίμαστους μόνο τους ευρωπαίους εταίρους ή τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Υπάρχει ακόμη μια κυρία, που δεν αποτελεί πια μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά η ανεξαρτητοποίησή της δε συνδέεται με το δημοψήφισμα αλλά με το περίφημο, πια, άρθρο 37. Η Λουκά Κάτσελη, το πρόσωπο κλειδί ίσως, πρώην υπουργός Εργασίας, καταψήφισε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τις συμβάσεις εργασίας και διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Τότε, άφησε το κόμμα με 153 βουλευτές.
Μιλένα Αποστολάκη
Η πρώτη που άνοιξε το... χορό στις δραματικές εξέλιξης της Τρίτης. Με επιστολή της στον πρωθυπουργό ανακοίνωσε πως παραιτείται από την Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος αλλά όχι από βουλευτής. Η ουσία είναι μια, όμως: μείον ένας βουλευτής για το ΠΑΣΟΚ (152).
Η... γνωριμία της με την οικογένεια Παπανδρέου γίνεται το 1993, όταν γίνεται μέλος του νομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτές στις εκλογές του 2000, με τον Κώστα Σημίτη πλέον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Γίνεται υφυπουργός Ανάπτυξης, θέση την οποία διατήρησε έως τον Οκτώβριο του 2001. Στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009 επανεξελέγη βουλευτής.
Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου μπήκε μια και μοναδική φορά: το Σεπτέμβριο του 2010, όταν της ανατέθηκε το υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Βάσω Παπανδρέου
Από το περιστύλιο της Βουλής, ζήτησε on camera από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπουργός επί Ανδρέα Παπανδρέου (η συνεπωνυμία τους είναι συμπτωματική), διατηρήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα και επί Κώστα Σημίτη. Επί χρόνια (τη δεκαετία το 1980) Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ο διεθνής Τύπος την αποκάλεσε "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" και "Σιδηρά Κυρία".
Μετά την επιστροφή της το 1993 από την ΕΟΚ, εκλέγεται βουλευτής στη Β' Αθήνας, πρώτη σε ψήφους σε ολόκληρη τη χώρα με 256.831 ψήφους. Διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών (1999-2001) και ΥΠΕΧΩΔΕ (2001-2004).
Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν πήρε χαρτοφυλάκιο υπουργού, αλλά έγινε πρόεδρος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Και από τη θέση αυτή έμειναν στην... ιστορία οι καβγάδες της με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή της με την οικονομική πολιτική, αντάλλαξε ακόμη και βαριές κουβέντες με συναδέλφους της και ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο για την εκταμίευση της 6ης δόσης. «Είναι όμως η τελευταία φορά» είχε πει από το βήμα της Βουλής. Μένει να δούμε αν αυτό θα το κάνει πράξει το βράδυ της Παρασκευής.
Εύα Καϊλή
Η πιο νεαρή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη σε ηλικία μόλις 25 ετών. Είναι ένα από τα πρόσωπα στα οποία στηρίχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν το 2004 ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και θέλησε να εκσυγχρονίσει το Κίνημα. Μόνο που ήταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου που τότε της στέρησε την βουλευτική έδρα, αφού εκείνος κράτησε την έδρα της Θεσσαλονίκης, αφήνοντάς την εκτός Βουλής.
Το μεσημέρι της Τρίτης μάλλον εξέπληξε με την ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό. Του ζήτησε ουσιαστικά να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ειδάλλως, δε θα δώσει ούτε κι εκείνη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Πηγή newssit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου