Ολοένα και περισσότερο πιο ανοικτά η Τουρκία δηλώνει την πρόθεση της να αντικαταστήσει το ελληνικό κράτος στην Θράκη, αφού όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στην ελληνική πολιτεία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στην περιοχή.
Με το πιο ευθύ τρόπο και χωρίς διπλωματικές ευγένειες ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία στην ελληνική Θράκη υποκαθιστώντας ουσιαστικά το ελληνικό κράτος δημιουργώντας έτσι παράλληλες κρατικές δομές.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόξενος στην Θράκη πρόκειται να δημιουργηθεί ελεύθερη εμπορική ζώνη κάτι που το έχουν ζητήσει μετα επιτάσεως και οι τοπικοί φορείς οι οποίοι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι οι Τούρκοι δεν χρειάζεται να καταλάβουν την περιοχή στρατιωτικά αλλά οικονομικά και με τον πιο ανώδυνο τρόπο με την συνεργασία όλων αφού η ανεργία δοκιμάζει την περιοχή και η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και όχι εθνικά.
Κατά τη διάρκεια δε της επίσκεψης του δημάρχου της τουρκικής πόλης Οσμανγκαζί , ο Τούρκος πρόξενος τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μέρα με τη μέρα βελτιώνονται, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρσι υπογράφτηκαν 22 διαφορετικές συμφωνίες. Οι περισσότερες από αυτές ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται. Και αυτή η κυβέρνηση θα προωθήσει τις διμερείς σχέσεις. Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στις διμερείς μας σχέσεις. Το σημαντικότερο για εμάς είναι μετά από όλα όσα συμβαίνουν η τουρκική μειονότητα να επηρεαστεί όσο το δυνατό λιγότερο ".
Ο Τούρκος πρόξενος παρατήρησε ότι στην περιοχή της Δ. Θράκης παράγονται μεγάλες ποσότητες καπνού και δήλωσε ότι "είναι περιοχή με καπνά. Είναι σημαντικό για τη μειονότητά μας να της καταβληθούν τα ασφάλιστρα και να περάσει στην παραγωγή άλλων εναλλακτικών προϊόντων. Περιμένουμε ιδιαίτερα να έρθουν Τούρκοι επιχειρηματίες από την Προύσα και να κάνουν κοινές επενδύσεις. Είναι στην ημερήσια διάταξη να ανακηρυχτεί η περιοχή αυτή ως ελεύθερη (ζώνη οικονομικών δραστηριοτήτων). Συνεπάγεται η εφαρμογή ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων και η διευκόλυνση των επενδύσεων. Υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις στον τομέα της παιδείας και της υγείας σε αυτή την περιοχή. Στην Τουρκία υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κολέγια. Και εάν βρεθούν διαφορετικές εφαρμογές στην παιδεία της μειονότητας μπορούν να φτιαχτούν σχολεία ή νοσοκομεία».
Εάν οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου πρόξενου δεν αποτελούν σαφή ανάμειξη στα εσωτερικά θέματα της χώρας τότε τι άλλο περιμένουμε. Εάν αυτά τα λόγια δεν αποτελούν σαφή υπαινιγμό ότι το ελληνικό κράτος είναι ανίκανο να καλύψει τις βασικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών στην Θράκη και ότι το τουρκικό κράτος πρέπει να αναλάβει το ρόλο αυτό τότε τι άλλο χρειάζεται να ακούσουμε για να πειστούμε ότι η Τουρκία έχει μία επιθετική ατζέντα για την Θράκη ότι πολύ απλά μας ενημερώνει ότι έρχεται και ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την συνδιοίκηση της Θράκης.
Πηγή eleftheriskepsii.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου