Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Υπερψηφίστηκε με 258 υπέρ ο προϋπολογισμός Παπαδήμος: Βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της ιστορίας




Με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012. «Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι δύσκολος, έχει φιλόδοξους στόχους και πρέπει να εκτελεστεί σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Νωρίτερα μίλησαν οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά τη μεταμεσονύκτια ψηφοφορία με 258 υπέρ, 41 κατά, ενώ απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Γαληνός.
«Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία μεγίστης ευθύνης. Ελάχιστες γενιές ήρθαν αντιμέτωπες με τέτοιας κρισιμότητας προκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την κύρωσή του, επισημαίνοντας ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν «να υπερβούμε τις δυνάμεις μας».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μεμψιμοιρούμε», ούτε να συνεχίσουμε - όπως είπε - την πρακτική των αλληκατηγοριών για το παρελθόν.
«Η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει, αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η επιτυχία είναι υπόθεσή όλων και υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.
Η επιτυχία του προϋπολογισμού - δήλωσε - θα θέσει τις βάσεις για υπέρβαση της κρίσης, η οποία «δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Θα έχει διάρκεια, γιατί είναι αποτέλεσμα ετών, λύσεων που αναβλήθηκαν ή ποτέ δεν εφαρμόστηκαν».

«Η αντιμετώπιση θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος. Μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης αυτό έχει γίνει οδυνηρά αισθητό σε όλους μας», πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος, ενώ σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός υπηρετεί το στόχο της σταθεροποίησης και στη συνέχεια της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ως το βασικότερο στοιχείο του προϋπολογισμού την πρόβλεψη, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ορθοποδήσει η οικονομία.

«Η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο», είπε τόνισε.

Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, βασίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση και τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών. 
«Αν και οι φορολογικοί συντελεστές δεν είναι χαμηλότεροι από την ΕΕ, τα φορολογικά μας έσοδα υπολείπονται αισθητά» είπε, υποστηρίζοντας πως «η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μας συστήματος και έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτεί μία πολυδιάστατη προσέγγιση».

Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εισοδημάτων είναι προβλήματα «που δεν επιδέχονται ωραιοποίησης» ανέφερε, προσθέτοντας πως η δημοσιονομική εξυγίναση είναι αναγκαία.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες, αλλά υποστήριξε πως υπάρχουν πολλά που στηρίζουν την πρόβλεψη αυτή.

Οι εξαγωγές, εξήγησε, ενισχύονται ενώ μείωση συντάξεων και μισθών δεν προβλέπεται και συνεπώς η καταναλωτική δαπάνη θα σταθεροποιηθεί. Με τα έργα του ΕΣΠΑ, με τη συμβολή και των κοινοτικών πόρων, θα τονωθεί η αγορά εργασίας.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρώπης, δεν θα χάσουμε το μεγαλύτερο μεταπολεμικό μας κεκτημένο, την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην Ευρώπη», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η συμμετοχή στο ευρώ «συνεπάγεται υποχρεώσεις».
Εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, συνέχισε ο Λ. Παπαδήμος, «πρέπει να καταβάλουμε πολλαπλάσια προσπάθεια και να εξαντλήσουμε τα αποθέματα αποφασιστικότητας». «Έχουμε την ικανότητα;» ρώτησε, απαντώντας: «Πιστεύω πως ναι, εφόσον επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών».
Βενιζέλος: Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας
«Το παιχνίδι του πολιτικού μέλλοντος παίζεται στην αλήθεια και την ειλικρίνεια. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Πρέπει να διαμορφώσουμε τον καλύτερο και πιο ασφαλή μηχανισμό για το έθνος, τώρα που η Ευρώπη παραπαίει. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.
«Θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Χρειάζεται συστράτευση του λαού, πολύ υπεύθυνη συμπεριφορά. Πρέπει όλοι να εκπέμπουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα και προς το εσωτερικό και προς τις αγορές. Καλώ όλα τα κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.
«Αυτό που χρειάζεται είναι διάσωση της χώρας, ανάκτηση του χαμένου εδάφους και μετά εκτίναξη», τόνισε ολοκληρώνοντας ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γ. Παπανδρέου 

Νωρίτερα μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέουν δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι καθυστέρησε να πάρει μέτρα, όπως τον κατηγορούν.  
«Εάν κάποιος άργησε, δεν ήμασταν εμείς», είπε αναφερόμενος στις ευθύνες της ΝΔ που, όπως είπε, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
«Είμαι ο πρώτος που ζητώ διαφάνεια», σημείωσε, προσθέτοντας πως το μήνυμα του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι πως τα αυστηρότερα μέτρα δεν θα λύσουν το πρόβλημα από μόνα τους.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή για την πορεία της κρίσης στην ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Ευρωπαίους ηγέτες και στη «συντηρητική Ευρώπη»
«Εκείνη τη στιγμή, η Ευρώπη δεν αντέδρασε. Φοβήθηκαν χώρες, όπως η Γερμανία, να δεσμευθούν, έστω και λεκτικά. Αυτήν την ολιγωρία της Ευρώπης, πληρώνουμε σήμερα. Σήμερα η κατάσταση στην ευρωζώνη αποτελεί αποτυχία των συντηρητικών δυνάμεων. Απέτυχε η συντηρητική Ευρώπη. Κατηγόρησε λαούς, αντί να αντιμετωπίσει ασθένειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Εμείς κάναμε ένα μεγάλο άθλο και πρέπει ο κάθε Έλληνας να είναι περήφανος για αυτό», συνέχισε, προσθέτοντας: «Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω την πατρίδα στην ύψιστη θέση του πρωθυπουργού, τη στιγμή της μεγαλύτερης ανάγκης της. Δεν παραιτήθηκα γιατί απέτυχα, αλλά για να εξασφαλίσω τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζαμε με συναίνεση και συνεργασία», συμπλήρωσε ενώ επανέλαβε - κοιτώντας στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ - ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχής αναφορά σε εκλογές βλάπτει τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς

«Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στις βολές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης».

Η σημερινή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, «είναι μεταβατική κυβέρνηση, όχι συγκυβέρνηση» και τόνισε ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Αν λέγαμε τα μισά από όσα είπε προχθές ο κ. Χρυσοχοΐδης, τι θα μας λέγατε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, «ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από όσα εξαρχής είχαμε διαφωνήσει;»

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε δικαιωμένος για τις θέσεις που έχει αναπτύξει εξαρχής το κόμμα του σε ό,τι αφορά στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα λιτότητας. «Όχι μόνο δεν αλλάξαμε απόψεις, αλλά και οι καταστάσεις μάς δικαιώνουν», είπε.

Παράλληλα, περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό - και όχι μόνο - περίγυρο της χώρας, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις.

Η Ευρωζώνη - εκτίμησε ο κ. Σαμαράς - μπορεί να κατευθυνθεί σε μία γενικευμένη ύφεση, όπως συνέβη και με την Ελλάδα, λόγω των πολλών προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται, γι’ αυτό και η προειδοποίηση της S&P, όπως συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τη δυνατότητα να αποτελέσει δανειστή έσχατης ανάγκης και εξέφρασε ανησυχία ακόμα και να δούμε «το τέλος της Ευρωζώνης», αν όλες οι χώρες του ευρώ εγκλωβιστούν στο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης που υπήρξε και στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τρεις προτεραιότητες: Τη βιωσιμότητα του χρέους, τη βιωσιμότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων και την ανάκαμψη.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 «διέπεται δυστυχώς από την ίδια λογική» και η ύφεση «θα είναι πιθανότατα πάνω από το 2,8% που προβλέπεται».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διατηρώντας τη διαφωνίες της με μέτρα που περιέχει και τα οποία είναι ήδη ψηφισμένα.

«Δεν διαφωνούμε με τους στόχους, αλλά λέμε ανάκαμψη τώρα. Η υπεροφορολόγηση και τα χαράτσια πρέπει να σταματήσουν», είπε. «Μειώσεις συντελεστών θα ζητήσουμε ευθέως, δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε για να το καταφέρουμε».

Τέλος, με αφορμή την απόφαση της Χάγης για το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι στέρεες. Διεμήνυσε δε ότι παραμένουν οι «κόκκινες», αλλά και οι «γαλάζιες γραμμές», όπως είπε, εννοώντας τις θεμιτές εθνικές επιδιώξεις.

«Κατά προτεραιότητα θα κηρύξουμε την ΑΟΖ. Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά της και να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της, όπως έκανε η Κύπρος», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης 

Μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση αυτά να ληφθούν άμεσα για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Κατηγόρησε δε εκ νέου την Αριστερά ότι επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ, ενώ επισήμανε ότι ο λαός στις εκλογές θα κληθεί ουσιαστικά να απαντήσει στο δίλημμα «μέσα ή έξω από την Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για μία εθνική προσπάθεια σε ό,τι αφορά την οικονομία. Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για ένα βάρος που «δεν μπορεί να το φέρει ένας ώμος» και εκτίμησε ότι η εντολή από τις εκλογές «στις 19 Φεβρουαρίου ή μία-δύο εβδομάδες αργότερα» θα πει ότι «το βάρος πρέπει να μοιραστεί σε περισσότερους ώμους».

Αναφέρθηκε ακόμη στην επιστολή που έστειλε, όπως έπραξαν και οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς, λέγοντας ότι η εμμονή των Ευρωπαίων ηγετών για υπογραφή σημαίνει για τον ίδιο «σύμβαση και αρχή αμοιβαιότητας».

Αλλάξανε πολλές φορές οι όροι, πρόσθεσε ο κ.Καρατζαφέρης, ανάμεσα στον Μάρτιο, στη συνέχεια στον Ιούλιο, μετά με το Μεσοπρόθεσμο το οποίο ψήφισαν τα Κοινοβούλια στην Ευρωζώνη και ξανά στη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου - «ποιος εγγυάται ότι δεν θα αλλάξουν ξανά;» διερωτήθηκε.

«Τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η 26η Οκτωβρίου θα είναι μία στέρεη βάση», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που προωθεί το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί, ο Γ.  Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι θα περάσουν από δημοψηφίσματα που θα γίνουν σε όλη την Ευρώπη.

Επανερχόμενος στο ζήτημα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι το δίλημμα για το οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο ελληνικός λαός θα είναι «ή Ευρώπη και υποτέλεια ή μόνοι μας και πεινασμένοι - δεν υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση» και υποστήριξε ότι η Αριστερά τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη και της επαναφοράς στη δραχμή.

«Έξω από την Ευρώπη είναι μία κουβέντα πολύ μεγάλη», επισήμανε λέγοντας ότι οι μισθοί θα μειωθούν στο ένα τέταρτο, ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα διακόπτεται γιατί η χώρα δεν θα μπορεί να εισάγει πετρέλαιο για να το παράξει και ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι κάτω από το μηδέν».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε ακόμη αναφορά σε σειρά μέτρων τα οποία θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία φέρνοντας χρήμα και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Όπως επισήμανε, οι αγρότες πρέπει να στραφούν σε καλλιέργειες που δεν προτιμώντας σήμερα και θα μπορούσαν να έχουν εξαγωγική προοπτική, ενώ οι ίδιοι θα πρέπει να είναι σε θέση να παίρνουν πιο εύκολα ρεύμα για τις δραστηριότητες τους.

Ζήτησε ακόμη, μεταξύ άλλων, να αρχίσουν αμέσως δημόσια έργα, χάρη στα οποία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί η απασχόληση.

Επανέφερε δε την πρότασή του για κατάργηση του πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων και στην επανεισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα.

Η Αριστερά

Τη βούληση του ΚΚΕ  να παλέψει ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση του προϋπολογισμού, εξέφρασε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της.
«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: και δεκακομματική να ήταν η κυβέρνηση, αυτός ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί», τόνισε η κ. Παπαρήγα, προβλέποντας ότι η κρίση θα βαθύνει.
Η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για αντιθέσεις και «πλάνα στοιχεία» στον νέο προϋπολογισμό και εκτίμησε ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία «δεν είναι έξω από την προοπτική» της χώρας.
Προειδοποίησε επίσης ότι αν υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός, αυτό σημαίνει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα, θα αυξηθούν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι και θα υπάρξουν «ακόμη πιο δραματικές περικοπές στην υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς και σε ότι έχει μείνει σε αυτό που λέγεται κοινωνικός τομέας».
Για «προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «δογματική έμμονη στις συνταγές που μας οδήγησαν στην κοινωνική διάλυση και στη χρεοκοπία».
 Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς τους ότι έχουν αφήσει τη χώρα στην πιο βαθιά και παρατεταμένη ύφεση μεταπολεμικά.
«Αντί να προβληματίζεστε, επιμένετε στη συνταγή της καταστροφής που οδηγεί στην εκτίναξη της ανεργίας και εν τέλει στο κοινωνικό κραχ», τόνισε χαρακτηριστικά. «Σήμερα μάς μιλάτε για ύφεση 2,8%. Ποιος να σας πιστέψει όταν μέσα σε δύο χρόνια έχετε αναθεωρήσει τόσες φορές τις προβλέψεις σας για την ανάπτυξη της οικονομίας;», διερωτήθηκε.
«Εχετε συγκροτήσει μια κυβέρνηση πολυποίκιλη, έχετε βάλει την ακροδεξιά σε υπουργικούς θώκους και έχετε βάλει τη ΝΔ να λέει ότι είναι συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε και τους υπουργούς τους ΠΑΣΟΚ να δημαγωγούν, αλληλομαχαιρώνοντας ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε.


Πηγή        tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...