Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 1,33 εκατ. ευρώ για παραβάσεις ασφαλείας τροφίμων

ΕΦΕΤ: Πρόστιμα 1,33 εκατ. ευρώ για παραβάσεις ασφαλείας τροφίμων


Στην επιβολή 130 προστίμων ύψους 1.335.000 ευρώ  προχώρησε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας του κλάδου των τροφίμων.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν σε βάρος διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, εργαστήρια παρασκευής τροφίμων, εμφιαλωτήρια, ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, αναψυκτήρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, τυροκομεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κλπ, μετά από ελέγχους κλιμακίων των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε.Φ.Ε.Τ.

Κατά τις επιτόπιες αυτοψίες τους, τα κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. κατέγραψαν παραβάσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων κατά περίπτωση : παραπλάνηση του καταναλωτή, κατοχή και διάθεση μη ασφαλών - ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, κατοχή και διάθεση μη κανονικών τροφίμων, κατοχή και διάθεση νοθευμένων τροφίμων, κατοχή και διάθεση τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία, υπήρξε παραπομπή στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους € 500.000 επιβλήθηκε μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Φορέα και υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού σε βάρος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, εξαιτίας των επανειλημμένων υποτροπών της στην κατοχή και διακίνηση μη ασφαλών - ακατάλληλων τροφίμων και της μη συμμόρφωσής της στους προγενέστερους ελέγχους του ΕΦΕΤ.

Παραβάσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 8.3.2011, κατόπιν καταγγελίας, σε κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση ψάρια, τα οποία έφεραν ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους, ήτοι τρόφιμα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Στο ίδιο κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία έχει γίνει μάλιστα κατά το παρελθόν σειρά ελέγχων και σε 10 από αυτούς διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση μη ασφαλή - ακατάλληλα τρόφιμα.

Γενικότερα, σε βάρος της συγκεκριμένης εταιρίας και μόνο την τελευταία τριετία (2009 - 2011) έχουν επιβληθεί, με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, 110 πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τροφίμων, εκ των οποίων 50 για μη ασφαλή - ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα και τα υπόλοιπα για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Πέραν του ανωτέρω προστίμου ο Ε.Φ.Ε.Τ. προχώρησε στην προσωρινή ανάκληση (για 10 ημέρες) της άδειας λειτουργίας επιχείρησης μαζικής εστίασης που εδρεύει στον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης στο Καβούρι και στην επιβολή προστίμου ύψους € 65.000, καθώς στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργήθηκε σε αυτήν - και ο οποίος ήταν ο δεύτερος κατά σειρά - διαπιστώθηκε : έλλειψη βιβλιαρίου υγείας προσωπικού της επιχείρησης, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και σοβαρή απόκλιση από τους όρους αδειοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπίστωση έγινε σε επανέλεγχο και ότι πρόκειται για περίπτωση υποτροπής παραβάσεων.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η κρίση να μην επηρεάσει στο ελάχιστο την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με συστηματικούς ελέγχους ανά την ελληνική επικράτεια σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές» και συμπλήρωσε «Όσοι υποπίπτουν συνέχεια στις ίδιες και στις ίδιες παραβάσεις, χωρίς να επιδεικνύουν καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των ελεγκτών μας και αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη δημόσια υγεία, τους επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια και οι κυρώσεις σε βάρος τους θα είναι πάρα πολύ αυστηρές».

Διαβάστε εδώ τον κατάλογο των επιχειρήσεων που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα
Π


 Πηγή  tovima.gr


Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...