«Έφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος υπέκυψε πριν λίγη ώρα στα τραύματά του.
Ο σκηνοθέτης τραυματίστηκε θανάσιμα νωρίτερα το απόγευμα, όταν τον παρέσυρε μοτοσικλέτα στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας.
O Θ. Αγγελόπουλος βρισκόταν στο σημείο για τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας, όταν στην προσπάθειά του να διασχίσει το δρόμο παρασύρθηκε από μηχανή που οδηγούσε ειδικός φρουρός.
Μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου τον επισκέφτηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935 και έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη φημισμένη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη. Με τον Ραφαηλίδη το 1969 θα εκδώσουν το περιοδικό "Σύγχρονος κινηματογράφος", μια σημαντική έκδοση που θα αγκαλιάσουν πολλοί νέοι σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους ο Παντελής Βούλγαρης και ο Λάκης Παπαστάθης.
Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965. Θα γυρίσει στην Θεσσαλονίκη μια ταινία για το νεανικό συγκρότημα ''Φόρμινξ'' του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που όμως δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
Το 1968 θα παρουσιάσει την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, την Εκπομπή, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης όπου θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, με σημαντική επιτυχία και στο εξωτερικό.
Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Η Αναπαράσταση, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διεθνείς διακρίσεις και σηματοδότησε την αυγή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.
Τέσσερα χρόνια αργότερα θα μας δώσει τον "Θίασο" την πιο πολυβραβευμένη του ταινία, η οποία θα του χαρίσει μεγάλη αναγνώριση. Με την ταινία αυτή θα καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του, ενώ η ταινία θα εμφανίζεται συχνά στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες των ειδικών του κινηματογράφου.
Τη δεκαετία του 1970, εκτός από τον ''Θίασο'' σκηνοθέτησε μερικές και από τις πιο γνωστές ταινίες του: τις ''Μέρες του '36'' (1972) και τους ''Κυνηγούς'' (1977).
Ο ''Μεγαλέξαντρος'' το 1980 απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας.
Ακολούθησαν το ''Ταξίδι στα Κύθηρα'' (1984), ο ''Μελισσοκόμος'' (1986), το ''Τοπίο στην Ομίχλη'' (1988) και το ''Μετέωρο βήμα του Πελαργού'' (1991), όλες βραβευμένες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς, όπως ο Θανάσης Βέγγος, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο Μαρτσέλο και η Κιάρα Μαστρογιάνι, η Ιρέν Ζακόμπ και ο Μπρούνο Γκάνζ...
Το 1995 με ''Το βλέμμα του Οδυσσέα'' ο Αγγελόπουλος κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, ένα φεστιβάλ που τον αγκάλιασε από τα πρώτα βήματα της καριέρας του, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1998, το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες κέρδισε η ταινία του ''Μία αιωνιότητα και μία ημέρα''.
Το 2004 παρουσίασε το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοίμαζε, το ''Λιβάδι που δακρύζει'' και το 2008 ακολούθησε η ''Σκόνη του χρόνου''...
Στη Δραπετσώνα ο μεγάλος αυτός Έλληνας δημιουργός, ο ποιητής του ελληνικού κινηματογράφου, βρισκόταν για τα γυρίσματα της ''Άλλης θάλασσας'', το τελευταίο μέρος της τριλογίας του...
Δείτε ένα μικρό αφιέρωμα στις ταινίες του:
Πηγή mediagate.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου