Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

“Υπογράψτε κλαδικές” - Φόβοι για “τσάκισμα” μισθών




Υπό άκρα μυστικότητα έγιναν δυο συναντήσεις την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή του υπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τους κοινωνικούς εταίρους


με στόχο την άμεση υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, ειδικά στις περιπτώσεις όπου έχουν λήξει καθώς ο κίνδυνος (έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα) των επιχειρησιακών είναι εμφανής.

Ειδικά στις περιπτώσεις όπου έχουν λήξει οι κλαδικές οι μειώσεις ίσως φτάσουν ως και το 47% μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στους μισθούς λόγω νέου μνημονίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ANT1στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται αύριο να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση του περιορισμού των φαινομένων αναρχίας με μεγάλες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα. 

Έτσι αναμένεται να αποφασιστεί ότι οι μειώσεις 22% θα ισχύσουν από 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξη θα έχουν ισχύ άλλους τρεις μήνες. 

Η “σανίδα σωτηρίας” που προσφέρει η κυβέρνηση για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων τους επόμενους τρεις μήνες προσκρούει στις αρνητικές διαθέσεις των εργοδοτών.

Το κλίμα όμως στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικό. Με τσουνάμι μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο μειώσεων καθώς πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να μειώσουν ήδη τους μισθούς ενώ ακόμη και οι επιχειρηματίες που είναι κατά της μείωσης των μισθών προβληματίζονται κατά πόσον θα αντέξουν τον ανταγωνισμό διατηρώντας το σημερινό ύψος αμοιβών.

Όπως και να ΄χει ο χορός των μειώσεων των μισθών για 4.000.000 εργαζόμενους άνοιξε:

1. Από 1η Μαρτίου μειώνονται κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό ζήτημα σε 360.000 εργαζομένους της χώρας που αμείβονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι υψηλότερη και φθάνει το 32% του υφιστάμενου κατώτατου μισθού.

2. Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν – προς τα κάτω – μία σειρά κοινωνικών και άλλων παροχών που συνδέονται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενδεικτικά η εφημερίδα αναφέρει το επίδομα ανεργίας, για το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στη μείωση του κατώτατου μισθού.

3. Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και η «μερική – σε χρόνο αλλά και σε περιεχόμενο - διατήρηση» της μετενέργειας επιφέρουν μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%

Ταυτόχρονα και μόνη η μείωση και οι περικοπές στα επιδόματα (ανάλογα πάντα με τον κλάδο) αρκεί για να επιφέρει μειώσεις ως και 20% στους μισθούς, αφού μένουν μόνο τα επιδόματα τέκνων, πτυχίου και θέσης.




newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...