Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Υποχρεωτικά μέσω Ίντερνετ όλες οι δηλώσεις για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ




Την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων για φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών δηλώσεων από φέτος παρότι η υποχρέωση έχει μετατεθεί για το 2013.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων πέρυσι περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι είχαν υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσω του Taxisnet και στόχος είναι να αυξηθεί στα 4 εκατ. φορολογούμενους.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει στους λογιστές σχεδόν το σύνολο των φορολογούμενων, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο κόστος και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης και τραγικής μείωσης των εισοδημάτων. Οσοι βέβαια δεν καταφύγουν σε λογιστές επί πληρωμή δεν αποκλείεται να καταφύγουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, εφόσον ενισχυθεί το προσωπικό που ήδη περικόπτεται και ανάψει το πράσινο φως για την όλη διαδικασία από το υπουργείο Εσωτερικών.
Επιπλέον η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων οδηγεί στην άμεση εκκαθάριση τους και ως εκ τούτου την επίσπευση πληρωμής του φόρου εισοδήματος προς ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού που αιμορραγούν.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δόθηκε και η σχετική παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος μέχρι τις 15 Ιουνίου, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα στείλει τον κόσμο στα γραφεία των λογιστών.
Σ αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών και μεταβίβασης ακινήτων.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου συστάθηκε ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από στελέχη της ΓΓΠΣ και εξωτερικούς φορείς.
Έργο της είναι η μελέτη και η εξέταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών , γονικών παροχών και μεταβιβάσεων, με σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και αφετέρου τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου με τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου των υποθέσεων αυτών.
Στο μεταξύ, βεβαιώσεις διανομής μερισμάτων και αποθεματικών θα αποστείλει η ΕΧΑΕ στους φορολογούμενους, προκειμένου να τις επισυνάψουν στην φορολογική τους δήλωση.
Με απόφαση του γενικού διευθυντή Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση της βεβαίωσης από την ΕΧΑΕ γίνεται προκειμένου οι εισηγμένες εταιρείες να αποφύγουν το υψηλό διαχειριστικό κόστος.
Στη βεβαίωση θα αναγράφονται τα μερίσματα της τρέχουσας χρήσης που διανέμονται στους μετόχους και όλα τα αποθεματικά που τους διανεμήθηκαν (κέρδη παρελθουσών χρήσεων ή ειδικά αφορολόγητα αποθεματικά), ανεξάρτητα από το αν υπόκεινται ή όχι σε παρακράτηση φόρου.



Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...