Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Με νανο-φάρμακα νικούν την εγκεφαλική παράλυση





Εάν τελικά το καταφέρουν και σε ανθρώπους θα μιλάμε για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που θα ανατρέψει τα δεδομένα στο θέμα της εγκεφαλικής παράλυσης. Επιστήμονες κατάφεραν να αποκαταστήσουν σε φυσιολογικό επίπεδο την κινητικότητα πειραματόζωων, που είχαν γεννηθεί με εγκεφαλική παράλυση, με μαι θεραπευτική μέθοδο που βασίζεται στη χρήση νανο-φαρμάκων.

Οι Αμερικάνοι καθηγητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου “Τζον Χοπκινς” και από το “Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ”, πέτυχαν να θεραπεύσουν τα νεαρά κουνέλια, χορηγώντας τους ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο απευθείας στα σημεία βλαβών του εγκεφάλου, μέσω μικροσκοπικών μορίων με τη μορφή δέντρου, που γι’ αυτό αποκαλούνται δενδριμερή.
Τα νεογέννητα κουνέλια, είχαν γεννηθεί με αδυναμία να κινηθούν, και πήραν το φάρμακο έξι μόλις ώρες μετά τη γέννησή τους. Μετά από 5 ημέρες έδειξαν δραματική βελτίωση στις κινητικές λειτουργίες τους. Οι επιστήμονες βέβαια δεν γνωρίζουν ακόμα για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό το εν λόγω φάρμακο σε ανθρώπους, σε επίπεδο εγκεφαλικών κυττάρων κατά της παράλυσης, είναι πάντως αρκετά αισιόδοξοι.
Τι είναι όμως το νανο-φάρμακο; πρόκειται για μια πρωτότυπη θεραπεία που έγκειται στην πρωτοποριακή μέθοδο νανο-ιατρικής. Δηλαδή “χτυπούν” απολύτως στοχευμένα μέσα στον εγκέφαλο και εκχύουν την ουσία εκεί που πρέπει, ώστε να καταπολεμήσει δραστικά τη φλεγμονή που προκαλεί ή επιδεινώνει την παράλυση. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν κουνέλια, επειδή σε αυτά, όπως και στους ανθρώπους, ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται εν μέρει πριν τη γέννησή τους και εν μέρει μετά (αντίθετα, τα περισσότερα λοιπά ζώα γεννιούνται με τις κινητικές ικανότητες του εγκεφάλου τους ήδη πλήρως ανεπτυγμένες).
Πάντως οι επιστήμονες ανέφεραν ότι θα χρειαστούν μάλλον πολλά χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό αν η νέα θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στα μωρά των ανθρώπων και αν έχει αποτελέσματα. Ήδη όμως δείχνει ότι η βλάβη από την εγκεφαλική παράλυση μπορεί να είναι αναστρέψιμη.
Η συγκεκριμένη νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος πλήττει περίπου 3,3 παιδιά ανά 1.000 γεννήσεις. Η βλάβη προκαλεί αδυναμία ελέγχου των μυών και, κατά συνέπεια, ανικανότητα για περπάτημα, άλλες κινήσεις, ακόμα και την κατάποση. Σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται από νοητική καθυστέρηση και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.
Η νόσος μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο μετά από μόλυνση της εγκύου μητέρας, μετά από τραυματισμό του παιδιού στο κεφάλι ή από επιπλοκές κατά τη γέννα (συχνά συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό). Όχι σπάνια, η πάθηση δεν διαγιγνώσκεται πριν την ηλικία των δύο ετών, οπότε είναι ήδη αργά για να επέμβουν οι γιατροί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία θεραπεία.
Οι ερευνητές, όπως είπαν, θα μελετήσουν σε ποιό βαθμό η κινητική βελτίωση στα νεογέννητα κουνέλια διαρκεί σε βάθος χρόνου, καθώς επίσης ποιά μπορεί να θεωρηθεί δόση ασφαλείας για τα μωρά των ανθρώπων. Η νέα θεραπεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε μελλοντικά να συνδυαστεί με την αναγεννητική ιατρική και την χρήση βλαστικών κυττάρων κατά της εγκεφαλικής παράλυσης, κάτι που ήδη δοκιμάζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...