Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Οι αρχηγοί κατέληξαν στο όνομά του, μετά από αντεγκλήσεις, κάτι που φάνηκε και στον εκνευρισμό της Αλέκας Παπαρήγα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, πρότεινε να παραμείνει στη θέση του ο Λουκάς Παπαδήμος. Με την πρότασή του συμφώνησαν Σαμαράς και Βενιζέλος, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη.
Στη συνέχεια όμως συμφώνησε και ο ίδιος με την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να επισημαίνει αυτή τη συμφωνία.
Με την πρόταση Παπούλια, διαφώνησε κάθετα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε όπως προβλέπει το Σύνταγμα στην επιλογή του κ. Παναγιώτη Πικραμμένου.
Παπαρήγα: "Εκλογικό παιχνίδι μέχρι την τελευταία στιγμή"
Ιδιαιτέρως ενοχλημένη παρουσιάστηκε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά είπε: "Αποδέχτηκαν την πρόταση μας να είναι απολύτως υπηρεσιακή η κυβέρνηση που η μόνη της αρμοδιότητα θα είναι η διενέργεια των εκλογών. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που δεσμεύει τον λαό κι αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός με τη διαδικασία της επικοινωνίας με τα κόμματα μπορεί να ξεκαθαριστεί".
Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ τέθηκε για ακόμα μία φορά εκτός κομματικών συμφερόντων:
"Δεν κάναμε καμία πρόταση, που να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες. Από τη στιγμή που τη δική μας πρόταση δεν μπορεί να την προσεγγίσει κάποιος, δεν προτείνουμε. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Δε μου αρέσει να κάνω διαρροές. Το θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει εκλογικό πολιτικό παιχνίδι και στη διαδικασία σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησής".
Και κατέληξε λέγοντας, "δε ρίχνουμε γέφυρες σε πρόσωπα εν όψει εκλογών".
Καμμένος: "Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα υπογράψει κανένα διάταγμα"
Απόλυτος ως προς το ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
"Πριν από λίγο τελείωσε το συμβούλιο αρχηγών για τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η πρόταση του Προέδρου ήταν για την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου. Με την πρόταση συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Από τον κ. Τσίπρα υπήρξε η πρόταση για Αρσένη και μετά συμφώνησε και αυτός με την λύση Παπαδήμου" είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:
"Εμείς προτείναμε τον Παναγιώτη Πικραμμένο πρόεδρο του ΣτΕ. Είναι σημαντικό ότι αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να υπογράψει διατάγματα ή να υπογράψει πώληση δημόσιας περιουσίας. Μπορεί να κληθεί να πάρει όμως σοβαρές εθνικές αποφάσεις. Σε λίγες μέρες υπάρχει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό το λόγο ζητήσαμε τη σαφή θέση όλων των κομμάτων, ώστε η Ελλάδα να ασκήσει βέτο με απόφαση του συμβουλίου των αρχηγών. Πιστεύω ότι καταλήξαμε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική του Βουκουρεστίου σε περίπτωση που υπάρξει αίτηση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ".
Ο κ. Καμμένος καταλήγοντας σημείωσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν με ήπιο τρόπο και να μην διαταραχθεί η τουριστική περίοδος και τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ. Πικραμμένο.
Κουβέλης: "Κυβέρνηση με το μικρότερο αριθμό υπουργών"
Αμιγώς υπηρεσιακή κυβέρνηση πρότεινε και ο Φώτης Κουβέλης στα πλαίσια της συνάντησης των πολιτκών αρχηγών:
"Πρότεινα μια αμιγώς υπηρεσιακή κυβέρνση που δεν πρέπει να προβεί στην έκδοση κανονιστικών πράξεων που αφορούν σε πολιτικές πράξεις ουσίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό. Έκανα αναφορά στο άρθρο 37 του Συντάγματος για να μπορεί επιλέξει ο Πρόεδρος έναν από τους τρεις δικαστικούς όπως προβλέπεται από το νόμο".
Και συνέχισε:
"Υπηρετώντας την πολιτκή ουδετερότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν έκανα καμία πρόταση. Συμφωνήσαμε για το κατά το δυνατόν μικρότερο υπουργικό σχήμα και σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι ανάγκες να υπάρξει και υφυπουργός. Μόνη αρμοδιότητα της κυβέρνησης, οι εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν στις 17 Ιουνίου".
Και κατέληξε ως εξής:
"Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να εξασφαλίζεται η πολιτική ουδετερότητα της κυβέρνησης και γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν πρόσωπα που να φέρουν κομματικά χαρακτηριστικά. Είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες εκλογές και ζητάμε από τον ελληνικό λαό να πολλαπαλισιάσει τη δύναμη που μας έδωσε. Ζητάμε από τον λαό να δώσει κυβέρνηση που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση από το Μνημόνιο και στην απαγκίστρωση για να μετακινηθεί η πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση στην οποία βρίσκεται. Θέλουμε να μετακινηθεί η κοινωνία προς μια προοδευτική κατεύθυνση μακριά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου