Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σε όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ το επίδομα πετρελαίου



Με εισοδηματικό κριτήριο στα 30.000 ευρώ σχεδιάζεται να δοθεί το επίδομα πετρελαίου για φέτος,  αν και όποτε εξασφαλιστούν και τα αναγκαία κονδύλια. Το σχέδιο πάσχει όμως εξ ορισμού, αφού πάμπολλοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «προσαρμόσει» τα εισοδήματά τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι μισθωτοί που δεν μπορούν να τα κρύψουν, κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάστηκε σήμερα στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, προβλέπει ότι:

-         η εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης  θα φτάσει στο 80% του φόρου στο κίνησης.

-         δεν θα διαφοροποιείται το επίδομα ανάλογα με την τιμή πώλησης του καυσίμου που θα είναι μία και ενιαία για όλη την επικράτεια.
-         το επίδομα θα δίνεται μόνο επί του τιμολογίου που θα προσκομίζεται από τον φορολογούμενο. Θα δίνεται μέσω του Ήφαιστος και θα είναι μόνο «επίδομα πετρελαίου». Δεν θα καλύπτει δηλαδή αγοραστές φυσικού αερίου ή ξύλων-pellet.
-         κατ'εξαίρεση μελετάται να δοθεί και επίδομα «ακραίας φτώχειας» (δηλαδή αν πχ και οι δύο γονείς είναι άνεργοι). Θα δίνεται ανεξαρτήτως τιμολογίου και καυσίμου θέρμανσης και  θα είναι σταθερό ποσό.

-         θα τεθεί πλαφόν στα τετραγωνικά της κατοικίας:  θα καλύπτει μόνο για τα πρώτα 120τ.μ. της επιφανείας της. Αν κάποιος έχει πάνω από 120 και πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια θα παίρνει επίδομα μόνο για τα 120 τετραγωνικά.

-         δεν παίρνει το επίδομα όποιος έχει τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης (σκάφη, πισίνες κλπ.)

-         τα περιουσιακά κριτήρια που τίθενται είναι: πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 150.000 ευρώ και για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Αυτοί που εξαιρούνται είναι 750.000 φορολογούμενοι και αυτοί που το παίρνουν είναι 4,5εκ. φορολογούμενοι.


Θα ισχύσουν οι ίδιες γεωγραφικές ζώνες που ίσχυσαν πέρυσι. Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 200-400 ευρω αλλά στις περισσότερες περιοχές δεν θα μπορέσει να καλύπτει την πραγματική επιβάρυνση, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη διαμορφώνεται ως εξής: 



Ειδικότερα:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ     ΕΠΙΔΟΜΑ     ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΦΕΤΟΣ
            1η ΖΩΝΗ                          400¤                          +800¤
            2η ΖΩΝΗ                          300¤                          +500¤
            3η ΖΩΝΗ                          235¤                          +330¤
            4η ΖΩΝΗ                          200¤                          +200¤
 
- στην ΑΆ ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά.
 
- στη ΒΆ ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.
- στη ΓΆ ζώνη ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.
- στη ΔΆ ζώνη ανήκουν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνία κ.ά.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...