Μια τέτοια μέρα ήταν και η 28η Οκτωβρίου 2011, όταν η Εθνική Επέτειος για το "ΌΧΙ" μετατράπηκε σε πανελλαδική διαμαρτυρία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που είχε (και επρόκειτο να) λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Επεισόδια δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα, με προπηλακισμούς επισήμων, παρελάσεις μαθητών με μαύρα περιβραχιόνια αλλά και μούντζες μαθητών κατά επισήμων.
Αποκορύφωμα των διαμαρτυριών, ήταν η ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, που όπως υποστήριξε εκ των υστέρων, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αποτέλεσε και την κύρια αιτία της πρότασής του για δημοψήφισμα ενόψει του νέου πακέτου μέτρων.
Οι άγριες αποδοκιμασίες του πλήθους προς τον Κάρολο Παπούλια, αποτέλεσαν θρυαλλίδα για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν, καθώς από την εξαγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα, οδηγηθήκαμε στην πτώση της κυβέρνησής του και τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Το χρονικό των επεισοδίων της 28ης Οκτωβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη
Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και ενώ όλα ήταν έτοιμα για να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες πολίτες εισβάλουν στη λεωφόρο Αλεξάνδρου, φωνάζουν συνθήματα και αρνούνται να αποχωρήσουν.
Ακολουθούν αποδοκιμασίες κατά των επισήμων και κυρίως του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τον οποίο αποκαλούν "προδότη".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οργισμένος από τις ύβρεις εναντίον του αποχωρεί και η παρέλαση ματαιώνεται.
"Λυπάμαι πάρα πολύ, είναι ντροπή. Ήρθα να τιμήσω την πόλη. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια υβριστικά μηνύματα. Είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη, όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου", δηλώνει πριν αποχωρήσει εμφανώς συγκινημένος.
Λίγο αργότερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Παπούλιας, αναρωτιέται αν όσοι αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο, είναι πατριώτες. .
Όπως ήταν φυσικό, τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για "αυταρχισμό", τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να ασκεί σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και διαδηλωτές και τον ΛΑΟΣ να ζητά την παραίτηση Παπουτσή.
Ωστόσο υπήρξαν και πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν συγχαρητήρια στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης απόκατέστησε την 28η Οκτωβριου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτοκαταλύθηκε.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της λίγες ώρες αργότερα ουσιαστικά παραδέχεται ότι αιφνιδιάστηκε, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν παρενέβη δυναμικά για να μην υπάρξουν επεισόδια και τραυματισμοί.
Η οργή και το... "πραξικόπημα"
Για τις αιτίες των επεισοδίων οι εκδοχές είναι πολλές με πιο πρόσφατη, αυτή που παρουσίασε η Το "Βήμα της Κυριακής" στις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Σύμφωνα με το "Βήμα", τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, ήταν οργανωμένα από ακροδεξιές ομάδες, που στόχο είχαν την εκτροπή, που θα οδηγούσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης διέψευσαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα.
Μέχρι σήμερα, η πιο πειστική εξήγηση, είναι η λαϊκή οργή, όχι μόνο για την απροκάλυπτη αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και για τις θυσίες, που όπως σωστά πίστευε ο λαός, δεν θα είχαν τέλος και αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου