Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Παρατείνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών




Σαρανταοκτάωρη προθεσμία δόθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή προκειμένου να συνεχισθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την ανάδειξη
των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Επιτροπή μετά την κατάληψη που άρχισε τη Δευτέρα από ολιγάριθμη ομάδα νεαρών στο κτίριο Δικτύων του Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθεί όλο το ηλεκτρονικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται τώρα δεύτερη εναλλακτική λύση, με την οποία θα παρακάμπτεται ουσιαστικά το ηλεκτρονικό σύστημα του Πανεπιστημίου και να ψηφίσουν ομαλά τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Εφορευτική Επιτροπή ασκούνται πιέσεις στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεοδ. Πελεγρίνη, να ασκήσει τα δέοντα προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος που έχει καταληφθεί και να καταλογισθούν ευθύνες στους υπαίτιους.

Στο χώρο του κτιρίου Δικτύων του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται συνεχώς ο αντιπρύτανης Θ. Λιακάκος, ενώ ήδη έχει γίνει παρέμβαση Εισαγγελέα, δεδομένου ότι η απενεργοποίηση του δικτύου επηρεάζει και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Στην ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής γίνεται λεπτομερής αναφορά στα γεγονότα που άρχισαν την Δευτέρα με την εισβολή ομάδας νεαρών στο κτίριο Δικτύων, που βρίσκεται ο «σέρβερ» του Πανεπιστημίου.



Η ανακοίνωση στην οποία παρατίθενται τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν, με συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένες ενέργειες, έχει ως εξής:

«Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στη δεύτερη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου 2012 αφού έλαβε υπόψη της και την επιστολή του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ημερομηνία 12/11/2012 και ώρα αποστολής με fax 14:26 η οποία απευθύνεται, μεταξύ άλλων, και στον Πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κατέληξε ομοφώνως στα παρακάτω:

1. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να τηρήσει τις διαδικασίες διενέργειας των εκλογών και ειδικότερα αυτές που προβλέπονται στην Υπουργική απόφαση Αριθ.Φ.122.1/764/112039/Β2 (ΦΕΚ 2564/21 Σεπτεμβρίου 2012-Τεύχος Δεύτερο) για την "Εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική και επιστολική ψήφο για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ". Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχε στη διάθεσή της, ενήργησε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας επιλύοντας πολλές τεχνικές εκκρεμότητες ώστε τα μέλη ΔΕΠ να διευκολυνθούν στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους.

2. Η ψηφοφορία ξεκίνησε απολύτως ομαλά στην προκαθορισμένη ώρα 9:00 της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου 2012 και σε λιγότερο από μία ώρα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 174 μέλη ΔΕΠ. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή αιφνιδίως διαπίστωσε στις 9:45 περίπου ότι προέκυψε καθολική διακοπή της λειτουργίας του πανεπιστημιακού δικτύου και ενημερώθηκε τηλεφωνικώς ότι ομάδα ατόμων εισέβαλε με βίαιο τρόπο στο κτήριο του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) του Πανεπιστημίου παραβιάζοντας την παράπλευρη κλειστή πόρτα εισόδου και εν συνεχεία κατέβασαν διακόπτες λειτουργίας κρίσιμων τεχνολογικών υποδομών που αφορούσαν την λειτουργία όλων των δικτυακών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

3. Ευθύς αμέσως ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναζήτησε τον κ. Πρύτανη στο γραφείο του, επειδή όμως απουσίαζε, θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει συνεργάτη του επισημαίνοντας ότι οι βίαιες ενέργειες που έλαβαν χώρα στο κτήριο "ΚΛΕΙΔΙ" , είναι έκνομες και θεωρεί απαραίτητο να ενημερωθεί η Εισαγγελική Αρχή και να εξετασθεί η περίπτωση μηνύσεων κατ΄ αγνώστων για φθορά δημόσιας περιουσίας. Ταυτοχρόνως ενημέρωσε ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της ψηφοφορίας κατά 24 ώρες ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του πανεπιστημιακού δικτύου που αφορούσε όχι αποκλειστικά την εξέλιξη της ψηφοφορίας αλλά την καθολική διακοπή επικοινωνίας μέσω διαδικτύου προς όλο τον κόσμο. Επίσης δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

4. Η ψηφοφορία εξακολούθησε να εξελίσσεται ομαλά για όλα τα μέλη ΔΕΠ που είχαν πρόσβαση στην ψηφιακή κάλπη (ΖΕΥΣ) από υπολογιστές εκτός πανεπιστημιακού δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 21:00 της 12ης Νοεμβρίου 2012 είχαν ψηφίσει 606 μέλη ΔΕΠ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μερική μόνο επίπτωση στην εκλογική διαδικασία. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παρατείνει εκ νέου την ψηφοφορία για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και μέχρις ότου αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημιακού δικτύου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και σύμφωνα με την ισχύουσα (ν. 4009/2011, άρθρο 8, παρ. 18 α και ιδ) αλλά και την προϊσχύσασα (ν. 1268/1982, άρθρο 12) νομοθεσία, θα πρέπει να επιδιωχθεί αμέσως από την Πρυτανική Αρχή η επαναλειτουργία του πανεπιστημιακού δικτύου, η αποκατάσταση υλικών ζημιών και πιθανών καταστροφών που επήλθαν σε κρίσιμους υπολογιστές εξυπηρέτησης από την απότομη διακοπή τάσης ώστε να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία χωρίς καμία παρεμπόδιση του δικαιώματος του εκλέγειν από παρανομούντες εισβολείς στο δημόσιο πανεπιστημιακό κτήριο όπου στεγάζονται οι υποδομές του . Θα πρέπει να τονισθεί με έμφαση ότι η διακοπή της λειτουργίας του πανεπιστημιακού δικτύου επιδρά μεν μερικώς στη ψηφοφορία αλλά κατά πρώτο λόγο επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τη φήμη του Πανεπιστημίου μας στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, δεδομένου ότι τα μέλη ΔΕΠ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια σε ανειλημμένες χρονικές δεσμεύσεις και σημαντικές υποχρεώσεις».




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...