Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ




Δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι, προκειμένου να φωτίσουν το δρόμο προς την ελπίδα σε ένα μικρό και συνάμα μοναδικό αγγελούδι, που παλεύει με το θάνατο, παρέθεσε το νεανικό κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια». Δεκάδες άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας και με πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκαν ανθρώπους κάθε ηλικίας και τους ταξίδεψαν σε ένα σκληρό και ασυνήθιστο κόσμο. Σε έναν κόσμο που βρίσκεται μακριά από κάθε πηγή φωτός και σε αναγκάζει να ενεργοποιείς στο έπακρο όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις σου ώστε να μπορέσεις να επιβιώσεις. Το δείπνο σε συνθήκες απόλουτου σκότους είχε «ιερό» στόχο: να σωθεί η Ζωή, ένα αγγελούδι ενάμιση έτους, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια - πρωτόγνωρη για την Ελλάδα -, η οποία δεν του επιτρέπει να μεγαλώσει.
 
 
«Με την κίνησή μας αυτή θέλαμε από τη μία να βοηθήσουμε το άτυχο αυτό μωράκι να καταφέρει να επιβιώσει και από την άλλη να δείξουμε στους φίλους μας την καθημερινότητα μέσα από τα μάτια των τυφλών» λέει στην«Espresso» ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Πρόεδρος της Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών κι εμπνευστής του εγχειρήματος. «Καλέσαμε συμπολίτες μας να καθίσουν μαζί μας, να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε, κλείνοντας τα φώτα και αφήνοντας την όρασή μας έξω από το μαγαζί, σε ένα δείπνο στο σκοτάδι, με ξεχωριστούς σερβιτόρους κι εθελοντές. Θέλαμε να ζήσουν την ... περιπέτεια ενός δείπνου και τη βιωματική εμπειρία της τυφλότητας, έστω και για λίγο, έστω και ως παιχνίδι. Ένα μέσο για τη συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας, αλλά και των ίσων δικαιωμάτων στη ζωή».


 
Όπως μας επεσήμανε ο ίδιος, αιτία για να πραγματοποιηθεί αυτό το ξεχωριστό δείπνο, στάθηκε ο Γολγοθάς που ανεβαίνει η μόλις ενάμιση έτους Ζωή Παρμακλή. «Αν και είναι αβάπτιστο, όλοι τη φωνάζουμε Ζωή. Ελπίζουμε γρήγορα να τα καταφέρει και να τη βαπτίσουμε», σημείωσε ο κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε: «Η Ζωίτσα μας, αν και είναι ενάμιση έτους, ζυγίζει μόλις έξι κιλά και η ανάπτυξή της είναι επόσης αντίστοιχη ενός μωρού έξι μηνών. Οι γονείς της, Χρόνης και Κατερίνα Παρμακλή, είναι κάτοικοι Ιλίου κι εκεί γνωριστήκαμε, καθώς εγώ είμαι Αντιδήμαρχος στο Δήμο. Η περιπέτεια του μωρού είναι γνωστή σε όλους στην περιοχή. Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το παιδί δεν είχε καμία ελπίδα να επιβιώσει στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι άμεσα για να το βοηθήσουμε. Έτσι οργανώθηκε το Γεύμα στο Σκοτάδι».
 
Όπως μας εξήγησαν οι γονείς, η μικρούλα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2011 με σπάνια καρδιοπάθεια. Μάλιστα, είναι το μοναδικό περιστατικό στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πάσχει από μεσοκολπική και μεσοκοιλιακή επικοινωνία - Κανάλι τύπου Α΄, σε συνδυασμό με μερική ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών. Από την πρώτη μέρα που είδε το φως της ζωής, η Ζωή μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία της χώρας μας, αναζητώντας σωτηρία. Λόγω της σπάνιας ασθένειας, οι γιατροί στην Ελλάδα δεν κατάφερναν εύκολα να διαγνώσουν το πρόβλημα. Και όταν τελικά βρήκαν από τι ακριβώς έπασχε, κανείς δεν μπόρεσε να τη χειρουργήσει.


«Ακόμη και στο ''Ωνάσειο'' μας είπαν ότι δε μπορούσε να εγχειριστεί. Αυτή η σπάνια περίπτωση είναι πρωτόγνωρη για τους Έλληνες γιατρούς. Έτσι, μόνη της ελπίδα είναι χειρουργηθεί σε ένα εξειδικευμένο παιδιατρικό κέντρο στη Γενεύη», επεσήμανε ο κ. Αυγουλάς και συνέχισε: «Ήδη έχει αναλάβει να τη χειρουργήσει δωρεάν εκεί ένας σπουδαίος Έλληνας γιατρός που διαπρέπει στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Αυξέντιο Καλαγκό, παιδοκαρδιοχειρούργο, Διευθυντή του Τμήματος Καρδιάς - Αγγείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης και ιδρυτή του φιλανθρωπικού  ιδρύματος ''Coeurs pour tous - Καρδιές για όλους''. Όμως τα έξοδα του ταξιδιού και τα νοσήλια είναι αβάσταχτα για τους γονείς της. Για το λόγο αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε η κάθε συμμετοχή στο δείπνο να είναι 17 ευρώ. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην οικογένεια, προκειμένου να μπορέσει να γίνει αυτό το σωτήριο ταξίδι που θα δώσει στη Ζωή το δικαίωμα στη ζωή».

Καλλιτέχνες στο πλευρό της οικογένειας. 


Το δείπνο στο σκοτάδι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράσυ της 23ης Μαρτίου και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ο γνωστός καλλιτέχνης Παντελής Παντελίδης, έδωσαν το «παρών» κι ευχήθηκαν στους γονείς της μικρής σύντομα η περιπέτειά της να τελειώσει. Ανάμεσα στους καλεσμένους διακρίναμε επίσης και το δημοφιλή ηθοποιό Χάρη Ασημακόπουλο, το Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο και πολλούς ακόμη. Τα φώτα στο κέντρο ήταν κλειστά. Όσοι έφταναν στην είσοδο, αφού λάμβαναν οδηγίες, περνούσαν στο εσωτερικό πιασμένοι ο ένας από τον ώμο του άλλου και κάθονταν στις θέσεις τους. «Έχω ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου τυφλοί λειτουργούν σε αυτή τη λογική εστιατόρια με αυτό τον πρωτότυπο τρόπο σε μόνιμη βάση, και διοργανώνω με τους συνεργάτες μου το ''Γεύμα στο Σκοτάδι'' σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με στόχο όλοι να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα» σημείωσε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δημιουργός του blog που εδώ και δύο χρόνια δίνει βήμα στο ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, αλλά και σε μαθητές, φοιτητές και ανέργους.


Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. 

Οι κάτοικοι του Ιλίου γνωρίζουν καλά τον αγώνα που δίνει από τον Ιούνιο του 2011 η μικρή Ζωή, προκειμένου να μπορέσει να αντικρίσει το μέλλον. Έτσι ο καθένας ξεχωριστά έχει προσφέρει ένα μικρό ποσό από το πενιχρό του εισόδημα για να βοηθήσει το αγγελούδι. Πολλοί βρέθηκαν μάλιστα στο νυχτερινό κέντρο όπου διοργανώθηκε το δείπνο στο σκοτάδι, προκειμένου να συνδράμουν για ακόμη μια φορά την οικογένεια. Για τη μικρή Ζωή έχει ανοιχτεί στην τράπεζα Alpha Bank ειδικός λογαριασμός, μέσω του οποίου όποιος επιθυμεί, μπορεί να βοηθήσει (Alpha Bank, αριθμός λογαριασμού: 347002787002579. Όνομα: Παρμακλή Αβάπτιστο). 


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...