Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

«Οι ναζί κατέστρεψαν την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα»

«Οι ναζί κατέστρεψαν την Ελλάδα όσο καμία άλλη χώρα»


Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να τόνισε πως οι Έλληνες δεν έχουν καμία ελπίδα στο θέμα των αποζημιώσεων, όμως η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου περιγράφει τα δεινά που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.

"Καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα. 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν", αναφέρει το δημοσίευμα.
Το άρθρο έπειτα παρουσιάζει το δίλημμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τις γερμανικές αποζημιώσεις λέγοντας πως δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την καγκελάριο, αλλά από την άλλη η παραίτηση από τις αξιώσεις αυτές ενδεχομένως να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.
"Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος τους δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιον γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει. Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση", καταλήγει η εφημερίδα.
«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για το θέμα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...