Μία πρώτη επεξεργασία των στοιχείων αυτών αναδεικνύει τα μεγάλα κενά σε διοικητικό προσωπικό με τα οποία λειτουργούν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, δήλωσε σήμερα ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, στο Λαύριο . Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Μυλόπουλος,
αντί των 1.500 θέσεων υποτιθέμενου πλεονάζοντος προσωπικού, αυτό που προέκυψε από την παραπάνω διαδικασία, είναι η ανάγκη για 2.500 επιπλέον θέσεις διοικητικών υπαλλήλων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Κατόπιν τούτων η Σύνοδος των Πρυτάνεων με ομόφωνο ψήφισμά της ζητά την κατάργηση της πολιτικής της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας την Παρασκευή 20 και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου».
Τα πανεπιστήμια ανταποκρινόμενα στο αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για κατάρτιση Σχεδίων Αξιολόγησης της στελέχωσής τους σε διοικητικό προσωπικό, κατέθεσαν, ως όφειλαν, τα σχέδια αυτά, παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, στο Υπουργείο, σημείωσε ο προεδρεύων της Συνόδου.
Η Σύνοδος εξέδωσε τρία ψηφίσματα:
Λαύριο, 17-9-2013
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που συγκλήθηκε στις 17.9.2013 στο Λαύριο, διαπιστώνει την κρισιμότητα του προβλήματος και το αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει με κάθε εφαρμογή πολιτικών διαθεσιμότητας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της,
αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Τα δεδομένα που έχουν καταθέσει τα Πανεπιστήμια στο ΥΠΑΙΘ μετά από αξιολόγηση της
λειτουργικής κάλυψης των αναγκών τους, δείχνουν όχι πλεόνασμα αλλά σοβαρά ελλείμματα. Οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα Ιδρύματα υπολείπονται των αναγκαίων κατά δύομισι χιλιάδες. Το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας τα τελευταία 6 χρόνια λόγω εφεδρείας, συνταξιοδότησης και α' φάσης της διαθεσιμότητας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και βαίνει μειούμενο.
Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.
Η Σύνοδος ζητά την κατάργηση της διαθεσιμότητας, ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπίσει το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Επειδή τα Πανεπιστήμια στις σημερινές συνθήκες αδυνατούν να λειτουργήσουν, καλούνται τα όργανα διοίκησης να οργανώσουν εκδηλώσεις την Παρασκευή 20/9 και τη Δευτέρα 23/9, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία θα βρεθούν τα Πανεπιστήμια στο ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων διαθεσιμότητας και καλούνται όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν μαζικά.
ΨΗΦΙΣΜΑ 2
-Διδακτικό Προσωπικό για την Έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους-
Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή υποστελέχωση
αρκετών Ιδρυμάτων σε ακαδημαϊκό προσωπικό και την ακραία περικοπή των
πιστώσεων διδασκόντων με σύμβαση ΠΔ 407 / 80, καλεί το Υπουργείο να προβεί το
συντομότερο δυνατό και πριν την έναρξη των μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου, στις παρακάτω ενέργειες:
Α) άμεσο και χωρίς άλλη καθυστέρηση, διορισμό των 402 μελών ΔΕΠ, (έχουν
ανακοινωθεί από τον Αύγουστο του 2013),
Β) την έκδοση της απαιτούμενης κοινής υπουργικής απόφασης (βάσει του
προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου) για το ύψος των αποδοχών του Έκτακτου
Διδακτικού Προσωπικού (σε αντιστοιχία με τις ακαδημαϊκές βαθμίδες), καθώς και τη γρήγορη εφαρμογή των διαδικασιών έγκρισης των αναγκαίων συνολικών κονδυλίων ανά Πανεπιστήμιο,
Γ) τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων ΠΔ 407 / 80 για την πλήρη κάλυψη των
επιτακτικών εκπαιδευτικών αναγκών των Τμημάτων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ.
Τα ανωτέρω είναι απολύτως απαραίτητα για την έναρξη του χειμερινού
ακαδημαϊκού εξαμήνου, αρκετών Τμημάτων Πανεπιστημίων.
Ψήφισμα 3
Ψήφισμα για την περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αδυναμία των διοικήσεων των Πανεπιστημίων να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητά το Υπουργείο Παιδείας.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά, τα τελευταία χρόνια, δραστική μείωση
της κρατικής επιχορήγησης, που φθάνει πλέον στο 65% της επιχορήγησης που λάμβαναν τα Πανεπιστήμια το 2010, γεγονός το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διατήρηση του
επιπέδου της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου