Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η "Αθηνά" μελετήθηκε στα ΙΕΚ Ακμή!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΙΚΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ
Μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης δημιουργεί για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η αποκάλυψη ότι η μελέτη αποτύπωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, στην οποία στηρίχτηκε η «Αθηνά», ανατέθηκε στην εταιρεία συμβούλων ΕΕΟ που ανήκει στον όμιλο «Ακμή».
Ξέρετε, με τις σχολές, τα ΙΕΚ και το κολέγιο. Το γεγονός ότι ανατέθηκε σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα που δραστηριοποιείται στις παρυφές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να εκπονήσει μελέτη για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Παιδείας, που πλέον έχει μόνο ένα δρόμο, αν δεν θέλει να κατηγορηθεί για διακρίσεις υπέρ των ιδιωτών της εκπαίδευσης: να πάρει πίσω το σχέδιο «Αθηνά».
Την αποκάλυψη έκανε επισήμως ο Τ. Κουράκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαβούλευσης για τις συγχωνεύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου είχε καταθέσει μαζί με 43 βουλευτές του κόμματος ερώτηση με την οποία ζητούσε την κατάθεση εγγράφων για την εταιρεία που έκανε τη μελέτη. Να σημειωθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 137.022 ευρώ.
Η αποκάλυψη αυτή, που συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, κυριολεκτικά έπεσε σαν βόμβα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, την οποία είχαν κατακλύσει από νωρίς το απόγευμα πολλοί πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ. Επίσης παρόντες και παρούσες ήταν πολλοί πρόεδροι Τμημάτων που σβήνουν από τον ακαδημαϊκό χάρτη, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και εργαζομένων στα ιδρύματα. Το νήμα που ένωνε όλες τις τοποθετήσεις ήταν ότι το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα και να ξεκινήσει ένας σοβαρός και υπεύθυνος διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την αναδιάταξη και ανάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι οι στοχεύσεις της «Αθηνάς» μόνο ακαδημαϊκές και αναπτυξιακές δεν είναι. Στην πολύωρη συνεδρίαση φωτίστηκαν όλες οι πλευρές του σχεδίου: η κατάλυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω της δημιουργίας ομόσπονδων ιδρυμάτων, η διάλυση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης και η υποβάθμισή της σε σχολές εργοδηγών, η συρρίκνωση των ανθρωπιστικών σπουδών, η διάλυση των προγραμμάτων σπουδών, των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, η παράδοση υποδομών και εγκαταστάσεων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η κάλυψη από επιχειρηματίες της εκπαίδευσης του κενού που δημιουργείται από το σβήσιμο δεκάδων τμημάτων και τέλος η περαιτέρω μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης. Από πολλούς ομιλητές αναφέρθηκαν με παραστατικό τρόπο και τα προβλήματα που δημιουργεί το σχέδιο σε χιλιάδες φοιτητές που καλούνται να μετακομίσουν, καθώς και σε εργαζόμενους στα ιδρύματα.
Στο μεταξύ, 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τονίζουν ότι η παρουσίαση της «Αθηνάς» στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων δεν συνοδεύτηκε από καμία επιστημονική τεκμηρίωση και ότι τα κριτήρια που επικαλείται ο υπουργός Παιδείας καταστρατηγούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων, ρωτούν τα εξής:
- Σε ποιες συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες στηρίχθηκε το σχέδιο «Αθηνά»;
- Ποια είναι τα κριτήρια που διαμόρφωσε η ΑΔΙΠ;
- Ποιες πρυτανικές / προεδρικές αρχές ή σύγκλητοι / συνελεύσεις ΤΕΙ συμφωνούν με το σχέδιο «Αθηνά»;
- Σκοπεύει να χρηματοδοτεί τα ΑΕΙ με κριτήρια ανταποδοτικότητας και να μετατρέψει κάποια από αυτά σε κέντρα διά βίου μάθησης και κατάρτισης, όπως προτείνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ ("Performers and Successful Reformers in Education:Education Policy Advice for Greece" 2011);
Επιπλέον ζητούν να κατατεθούν όλα τα έγγραφα, είτε πρόκειται για διατύπωση γνώμης από θεσμικά όργανα της πολιτείας και των ιδρυμάτων είτε πρόκειται για την ανάθεση της μελέτης σε όμιλο επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση. Την ερώτηση υπογράφουν οι:
Θ. Φωτίου, Τ. Κουράκης, Χρ. Μαντάς, Απ. Αλεξόπουλος, Γ. Αμανατίδης, Π. Δριτσέλη, Α.Κ. Γιουσούφ, Τζ. Βαμβακά, Γ. Πάντζας, Μ. Κανελλοπούλου, Π. Τατσόπουλος, Ν. Συρμαλένιος, Έ. Γεωργοπούλου, Ρ. Δούρου, Αν. Ξανθός, Θ. Δρίτσας, Αλ. Μητρόπουλος, Δ. Στρατούλης, Κ. Μπάρκας, Ευ. Διαμαντόπουλος, Χρ. Καραγιαννίδης, Α. Καλογερή, Χ. Καφαντάρη, Ν. Βαλαβάνη, Β. Κατριβάνου, Κ. Δερμιτζάκης, Στ. Σαμοΐλης, Δ. Γάκης, Θ. Πετράκος, Αθ. Γερμανίδης, Β. Αποστόλου, Β. Χατζηλάμπρου, Μ. Τριανταφύλλου, Δ. Γελαλής, Γ. Βαρεμένος, Ο. Γεροβασίλη, Β. Κυριακάκης, Ν. Μιχαλάκης, Μ. Μπόλαρη, Σ. Παναγούλης, Π. Κουρουμπλής, Ευ. Ουζουνίδου, Α. Μεϊκόπουλος και Μ. Διακάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...