Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Συνταγές ανθρωποφαγίας από το Υπουργείο Παιδείας


Κ. Αρβανιτόπουλος, υπουργός παιδείαςΚαταιγιστικές οι εξελίξεις στα Πανεπιστήμια μετά και τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις αυθαιρεσίες και τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις κατά τις διαδικασίες μοριοδότησης και έγκρισης των πινάκων της διαθεσιμότητας, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την εν κρυπτώ αντικατάσταση των μελών του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου με εντολή του ίδιου του υπουργού Παιδείας. Ο κ. Αρβανιτόπουλος επιχειρεί τώρα να ρίξει μελάνι, πετώντας στο τραπέζι του «διαλόγου» του (πέντε) προτάσεις ωμής συναλλαγής προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας:
 
 
 
Προτάσεις
 
 
 
● Με άμεση νομοθετική ρύθμιση εντάσσει απευθείας σε διαθεσιμότητα όσους μη απογραφόμενους θα έστελνε στα πειθαρχικά με την ποινή της αυτοδίκαιης αργίας (αλλά και την πιθανότητα δικαίωσης), ενώ ταυτόχρονα τάζει επιστροφή στην εργασία σε «νομιμόφρονες» που απογράφηκαν και είναι ήδη σε διαθεσιμότητα. Οχι όλους. Ο εκβιασμός σαφής: όσοι τεθούν τώρα στη διαθεσιμότητα (κατά το υπουργείο 345) τόσοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους. Και χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για κριτήρια και προϋποθέσεις, εκτός της ανθρωποφαγικής: η απόλυσή σου για τη δουλειά μου.
 
 
 
Σημαντική επισήμανση. Η ιδέα τού ήρθε όταν ανακάλυψε ξαφνικά ότι όσοι «αφαιρούνται» από τα Ιδρύματα υπερβαίνουν σε αριθμό τους πλεονάζοντες. Τουλάχιστον αυτό είδε να συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως δρομολόγησε το νέο μέτρο.
 
 
 
● Υπόσχεται σε υπό διαθεσιμότητα διοικητικούς ότι θα επανατοποθετηθούν σε αναβαθμισμένες θέσεις, δηλαδή ΕΔΙΠ (Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού), αν έχουν τα προσόντα (βλ. διδακτορικό), και την ίδια στιγμή εξαγγέλλει το νέο θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό προαναγγέλλοντας γενικό ξεκαθάρισμα. Κατά την επίσημη διατύπωση, αναδιάρθρωση υπηρεσιών και επανατοποθέτηση προσωπικού «χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος».
 
 
 
● Υπόσχεται 400 προσλήψεις μελών ΔΕΠ για το 2014, ανακοινώνοντας ότι έγιναν οι 454 του 2013, ενώ στην πραγματικότητα εκκρεμούν. Παρ’ όλα αυτά, από προχθές στις συναντήσεις του με τους πρυτάνεις ισχυρίζεται ότι θα το κάνει το συντομότερο θέτοντας ως γενική επιτακτική προϋπόθεση την επικαιροποίηση των σχετικών διαδικασιών (βλ. Διαπιστωτικές Πράξεις από τις διοικήσεις), οι οποίες, ωστόσο, αφενός απαιτούν ανοιχτές υπηρεσίες και αφετέρου δεν αφορούν παρά ελάχιστα Ιδρύματα (όσα έχουν νέες πρυτανικές αρχές). Η διορία αξιοποίησης των σχετικών κοινοτικών προγραμμάτων λήγει πολύ γρήγορα.
 
 
 
● Συνδέει την κατάρτιση των Οργανισμών με τη δια-ιδρυματική κινητικότητα των 650 διοικητικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κυρίως του Οργανισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνεται ότι οι Οργανισμοί αποτελούν χρονοβόρα διαδικασία, ενώ απαιτούν την έγκριση από τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων. Ηταν από τα βασικά σημεία του νέου νόμου για τα ΑΕΙ που έβαζαν στο παιχνίδι τα Συμβούλια τα οποία, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τα Ιδρύματα.
 
 
 
Ενστάσεις για ανακρίβειες
 
 
 
● Δρομολογεί άμεσα διαδικασίες ελέγχου όλων των ενστάσεων για τις «τυχόν αδικίες που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις από απογραφόμενους». Ορίζει, εντούτοις, ότι «η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου». Κάτι που προϋποθέτει, φυσικά, ανοιχτές τις εν λόγω υπηρεσίες, δηλαδή λήξη της απεργίας.
 
 
 
Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» υποστήριζαν ότι ουσιαστικά οι καταγγελίες των δύο μελών του Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ψευδών δηλώσεων και από την επικείμενη υποβολή των ενστάσεων θ’ αποδειχθεί και θα τεκμηριωθεί πώς, πόσοι και ποιοι, αντίθετα με τον νόμο και τη συναδελφική αλληλεγγύη, δήλωσαν ψευδή στοιχεία. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες περί αδιαφάνειας κατά την κατάρτιση των τελικών πινάκων! Οχι μόνο δεν έγινε έλεγχος των στοιχείων αλλά, και όταν τέθηκε, δεν έγινε αποδεκτό.
 
 
 
Και ξαφνικά όλα άλλαξαν εν μια νυκτί, για την ακρίβεια τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μετά τις ολοήμερες επαφές με τους πρυτάνεις και τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τις μεθοδεύσεις οι οποίες εγείρουν ζήτημα σοβαρών ευθυνών του υπουργού και αντίστοιχων δικαστικών διεκδικήσεων από τους διοικητικούς. Η άμεση δρομολόγηση αυτού που δεν έγινε, ως οφειλόταν, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή η εξέταση όλων των ενστάσεων, ο έλεγχος και οι δέουσες διορθώσεις, περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις του υπουργείου, οι οποίες και καταμαρτυρούν την πίεση και την ύστατη επιλογή των στελεχών του να προκαλέσουν διάσπαση του κλάδου.
 
 
 
Σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση των δύο μελών του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου με συνοπτικές διαδικασίες, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου έλεγαν ότι αυτό έγινε μόνο κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και θα επανέλθουν. Επιβεβαιώνουν, δηλαδή, και τη σκοπιμότητα της παρέμβασης! Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με ένα εκ των δύο μελών, τον Παναγιώτη Φωτόπουλο (προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων του ΕΚΠΑ), ο οποίος δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί από τότε (20/11) αλλά θα συνέλθει για την εξέταση των ενστάσεων.
 
 
 
Οσο γι’ αυτά που ο ίδιος κατήγγειλε στους πρυτάνεις των εμπλεκόμενων Πανεπιστημίων, υποστήριξε: «Δεν μπορούσα να συνεχίσω τη διαδικασία βάσει των στοιχείων που είχα στα χέρια μου και γι’ αυτό ενημέρωσα σχετικώς, στοιχειοθετώντας την άποψή μου. Η Πολιτεία υπό το βάρος της πίεσης του χρόνου αποφάσισε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος το μείζον είναι να προχωρήσει ταχέως η διαδικασία της διαθεσιμότητας. Είναι στα όρια της νομιμότητας. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή προέχει η συνεργασία και ο συμβιβασμός με στόχο να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Να μη χαθεί το ακαδημαϊκό έτος».
 
 
 
Αντιδράσεις
 
 
 
Η πρώτη αντίδραση στο πακέτο Αρβανιτόπουλου ήρθε από την ανοιχτή, έκτακτη Σύγκλητο του ΕΜΠ, χθες, Κυριακή. Οι διοικητικοί με ένταση υποστήριξαν την αμετακίνητη θέση τους για απόσυρση της απόφασης της διαθεσιμότητας, χαρακτηρίζοντας τις νέες προτάσεις απαράδεκτες. Ειδικά για την απευθείας ένταξη στη διαθεσιμότητα όσων τέθηκαν σε αργία έλεγαν πως τους επιφυλάσσει χειρότερη μοίρα. Η απόφαση που ελήφθη, παρουσία πλήθους διοικητικών και μελών ΔΕΠ, ανανέωσε την προηγούμενη απόφαση του οργάνου περί αδυναμίας λειτουργίας του Ιδρύματος με την προσθήκη του αιτήματος για «αναστολή της ΚΥΑ και όλων των συνεπειών της, μέχρι να ολοκληρωθεί αξιόπιστος διάλογος».
 
 
 
Στο πλαίσιο των συναντήσεων υπουργού-πρυτάνεων, ο κ. Πελεγρίνης του ΕΚΠΑ διατύπωσε τον όρο «κανένας υπάλληλος να μη χάσει τη δουλειά του» και «να μη διωχθούν πειθαρχικά οι 172 διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ που δεν απογράφησαν». Τέλος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε τη συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος για σήμερα.


Της Αννας Ανδριτσάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...