Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Δυσφορία στο Μαξίμου για τα κλειστά Πανεπιστήμια


Συνεχίζουν την απεργία οι διοικητικοί – Επιστρέφει στη σκληρή γραμμή ο υπουργός Παιδείας, ζητά ανοιχτά ΑΕΙ και επαναφέρει το χαρτί της απώλειας του εξαμήνου


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων

Των Αλίκης Μάτση, Αννας Ανδριτσάκη

Στην κρισιμότερη καμπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια και η όποια εξέλιξή της, τις επόμενες ημέρες, θα έχει καθοριστικές συνέπειες όχι μόνον ως προς τα ιδρύματα και αν αυτά θα ανοίξουν ή όχι. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους διοικητικούς συνδέεται, πλέον, άρρηκτα με την τύχη ακόμα και του ίδιου του υπουργού, ο οποίος, μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, επανέρχεται στη σκληρή γραμμή δηλώνοντας ότι διάλογος με κλειστά Πανεπιστήμια δεν γίνεται, ενώ επαναφέρει το χαρτί της απώλειας του εξαμήνου. Τα περιθώρια στενεύουν.

Ελλειψη στήριξης

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η δυσφορία του Μαξίμου για τον εκλεκτό του πρωθυπουργού μέχρι πρότινος έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο, διαταράσσοντας το κλίμα εμπιστοσύνης και τις ισορροπίες που ενέπνεαν αυτοπεποίθηση στον κ. Αρβανιτόπουλο. Ηδη, ο ίδιος εμφανίζεται απογοητευμένος από την καταφανή έλλειψη στήριξης στο πρόσωπό του, είτε εντός είτε εκτός κυβέρνησης. Δεν θεωρείται τυχαίος ο «πόλεμος» που σοβεί μεταξύ του υπουργού και του ομίλου Αλαφούζου, που στηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση και ειδικά τις επιλογές Σαμαρά. Την αρχή έκανε η «Καθημερινή» που, εν ολίγοις, έκρινε τον κ. Αρβανιτόπουλο ανεπαρκή, καταλογίζοντάς του ότι με τις ενδοτικές διαπραγματεύσεις του ακυρώνει, στην ουσία, το μέτρο της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ. Ακολούθησε σκληρή απάντηση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αποδίδει στην εφημερίδα «συνταγή μεταμφιεσμένου αυταρχισμού σε εκσυγχρονισμό». Χθες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης της κυβέρνησης στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ διευκρίνισε ότι το 2014 ένα μέρος των απολύσεων θα προέλθει από όσους θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013.

Οι κύριες αιτίες της ενδοκυβερνητικής δυσαρέσκειας είναι δύο. Υστερα από 12 εβδομάδες απεργίας των διοικητικών, τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, ενώ ο διάλογος προχώρησε γρήγορα σε υποσχέσεις –έστω αμφίβολης υλοποίησης- για προσλήψεις και επαναπορρόφηση της συντριπτικής πλειονότητας των υπαλλήλων. Από την άλλη ο υπουργός, μέχρι χθες τουλάχιστον, φέρεται να δήλωνε πιεσμένος από πολλές πλευρές και γι’ αυτό ανοιχτός και σε νέες προτάσεις που θα άρουν το αδιέξοδο, αρκεί να μην τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα… Πάντως, μετά τις χθεσινές αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΕΜΠ, το αδιέξοδο δεν φαίνεται να αίρεται. Αντιθέτως, η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα.

Εντονα επεισόδια

Στη συνέλευση των διοικητικών στο ΕΚΠΑ ξέσπασαν έντονα επεισόδια όταν κατατέθηκε η πρόταση για μυστική ψηφοφορία και εμφανίστηκαν δύο ψηφοδέλτια, το ένα υπέρ της λήξης της απεργίας και του διαλόγου με τον υπουργό και το άλλο… λευκό, χωρίς άλλη πρόταση. Στην αίθουσα, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα (εν αντιθέσει με τα περίπου 450 της προηγούμενης συνέλευσης), σημειώθηκαν μέχρι και προπηλακισμοί μεταξύ υπαλλήλων (υπέρ της λήξης της απεργίας και της άνευ όρων αποδοχής των προτάσεων Αρβανιτόπουλου) και διοικητικών – φοιτητών (υπέρ της απεργίας), ενώ κλήθηκε το 166 για ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Η κάλπη έγινε αντικείμενο σκληρής έριδας.

Οι πολιτικές κατηγορίες δεν έλειψαν. Για γραμμή ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν οι μεν, για σύμπραξη Ν.Δ. και βαθέος ΠΑΣΟΚ μιλούσαν οι δε. Εν τέλει, αποφάσισαν διά βοής και συντριπτικά υπέρ της συνέχισης με τρεις 24ωρες -Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη- οπότε και η νέα Γ.Σ. Αποφασίστηκε, όμως, και συγκρότηση 12μελούς επιτροπής για να συνεχίσει τον διάλογο, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθεί η ΚΥΑ. Το πλαίσιο των προτάσεων του υπουργού καταψηφίστηκε.

Περισσότερο ενιαία η στάση στο ΕΜΠ, που οδήγησε σε ανανέωση της απόφασης για συνέχιση. Σημειώνεται ότι η συλλογικότητα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές που δεν λείπουν ούτε από αυτό το ίδρυμα. Δεν είναι λίγοι οι διοικητικοί που διαμαρτύρονται ότι σηκώνουν όλο το βάρος της διαθεσιμότητας, ενώ μένουν ανέγγιχτοι οι λεγόμενοι μηχανικοί. Δηλαδή όσοι απασχολούνται σε θέσεις ερευνητικού, εργαστηριακού, υποστηρικτικού προσωπικού αλλά συγκαταλέγονται στο διοικητικό προσωπικό. Ο υπουργός τούς προσμέτρησε για να βγάλει τα αριθμητικά δεδομένα, αλλά τους εξαίρεσε από τη διαθεσιμότητα. «Από τους 900 εργαζομένους στο ΕΜΠ, οι αμιγώς διοικητικοί είναι 550 και φεύγουν περίπου 400, τι θα πρωτοκάνουν όσοι μείνουν;», λένε οι διαμαρτυρόμενοι.

Το θέμα του εξαμήνου, πάντως, άρχισε να τίθεται εκ νέου και με έμφαση από τον υπουργό, αφού η διπλή εξεταστική που έδωσε είναι διευκόλυνση προς τους φοιτητές, αλλά δεν σώζει και το εξάμηνο. Χρειάζεται η παράταση (που δεν δίνει ο κ. Αρβανιτόπουλος) με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Εξάλλου, η ΠΟΣΔΕΠ κατηγορεί τον υπουργό ότι «καταργεί τη στοιχειώδη αντιστοιχία διδασκαλίας–εξέτασης και μετατρέπει τα Πανεπιστήμια σε διαρκή εξεταστικά κέντρα, παραβιάζοντας κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων». Τον κατηγορεί επίσης και για άλλες διατάξεις φωτογραφικές ή λαϊκίστικης πολιτικής (δικαίωμα μετεγγραφής τελειοφοίτων, αύξηση λίστας ασθενειών με καθ’ υπέρβασιν εισαγωγή στα ΑΕΙ κ.ά.).

Αργά το βράδυ, ο υπουργός δήλωσε ότι το ΕΚΠΑ «παραμένει παρανόμως κλειστό», μιλώντας για μικρή μειοψηφία που συνεχίζει να κρατάει σε ομηρία τη μεγάλη πλειοψηφία. «Μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη γενική συνέλευση, για να εκβιάσουν αποφάσεις διά βοής. Γιατί επιδιώκουν το χάος. Διάλογος, όμως, με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κλειστό δεν γίνεται. Η πολιτεία ούτε συναλλάσσεται ούτε εκβιάζεται».

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ενταση για τα ΑΕΙ και στη Βουλή

Η ένταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταφέρθηκε χθες και στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης, κάλεσε την κυβέρνηση, διά του παριστάμενου υφυπουργού Παιδείας, Κ. Γκιουλέκα, να σκληρύνει τη στάση της και να ανοίξει τα Πανεπιστήμια. «Τα Πανεπιστήμια δεν είναι εξεταστικά κέντρα. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεν θα γίνουν μαθήματα, αλλά θα γίνουν οι εξετάσεις. Τότε να τα κλείσουμε και να γίνονται μόνο οι εξετάσεις», επισήμανε με αφορμή την τροπολογία που υπερψηφίστηκε χθες και προβλέπει ότι οι φοιτητές θα μπορούν να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στην εξεταστική περίοδο τόσο του Φεβρουαρίου όσο και του Ιουνίου του 2014. Αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας κράτησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ): «Φτάσαμε να ψηφίζουμε στη Βουλή για την εξεταστική, αφού δεν σταθήκαμε ικανοί να κρατήσουμε ανοιχτά τα Πανεπιστήμια».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε την κυβέρνηση να «σταματήσει να παίζει με την τριτοβάθμια εκπαίδευση», ενώ για «προσβολή του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων» με την τροπολογία αυτή έκανε λόγο ο Τ. Κουράκης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...