Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή Γενικού Διευθυντή του ΕΚΠΑ Π. Φωτόπουλου



Όταν στις 25.07.2013 εξέφραζα την αγωνία μου για το μέλλον του Πανεπιστημίου και της Παιδείας γενικότερα, δεν φανταζόμουν ότι, μετά από τρεις μήνες, το Πανεπιστήμιο θα ήταν υπό αναστολή λειτουργίας.

Σήμερα, 6 Νοεμβρίου, η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζεται για 9η εβδομάδα.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σ’ όλο αυτό το διάστημα, έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: 
1.    Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με βάση έκθεση αξιολόγησης, διατάσσει με τρόπο κάθετο απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο την απομάκρυνση από το Πανεπιστήμιο 498 διοικητικών υπαλλήλων με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.
2.    Το Υ.ΠΑΙ.Θ. επιτυγχάνει ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που προβλέπει με αναδρομική ισχύ να τεθούν σε αργία οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν θα απογραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τούς θέσει σε διαθεσιμότητα.
3.    Το Υ.ΠΑΙ.Θ. ζητεί παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου να γίνει η απογραφή.
4.    Η πλειοψηφία των διοικητικών, υπό την απειλή της αργίας και του Εισαγγελέα, απογράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της διαθεσιμότητας και συνεχίζει την απεργία.
5.    Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητεί έλεγχο στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας.
6.    Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητεί έλεγχο για τις αμοιβές των διοικητικών υπαλλήλων που απεργούν.
7.    Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων με τελεσίγραφό του ζητεί από τον Πρύτανη να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.
Όλο αυτό το διάστημα, στο Πανεπιστήμιο η πραγματικότητα καταγράφεται ως εξής:
•    Δεν έχουν γίνει οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων φοιτητών.
•    Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.
•    Δεν έχουν αρχίσει τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου.
•    Δεν ορκίζονται πτυχιούχοι.
•    Δεν χορηγούνται πτυχία και άλλα πιστοποιητικά.
•    Δεν έχουν εκπληρωθεί διεθνείς υποχρεώσεις του Ιδρύματος.
•    Δεν λειτουργούν τα ερευνητικά προγράμματα.
•    Δεν ικανοποιούνται πληρωμές προμηθευτών.
•    Δεν εκπληρώνονται υποχρεώσεις φορολογικές και ασφαλιστικές.
•    Δεν προωθούνται συνταξιοδοτικές διαδικασίες.
•    Δεν εκπληρώνονται συμβατικές υποχρεώσεις.
Το μεγάλο διακύβευμα: 
Να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.
Όλοι αυτό θέλουμε και προσδοκούμε, αλλά για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: 
πώς, από ποιους και πόσους;
Σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ., από τους 1.300 διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, οι 498 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και όσοι δεν απεγράφησαν θα τεθούν σε αργία. 
Στους υπό διαθεσιμότητα και αργία υπαλλήλους, θα πρέπει να προσθέσουμε και έναν αριθμό περίπου 250 υπαλλήλων οι οποίοι καταγράφονται ως διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά επιτελούν έργο ερευνητικό και διδακτικό, απαραίτητο για το Πανεπιστήμιο, αλλά όχι διοικητικό. 
Επιπλέον πρέπει να προστεθεί ένας αριθμός έμπειρων και ικανών υπαλλήλων που θα βγει σε συνταξιοδότηση, χωρίς να αντικατασταθεί, καθώς και όσοι έχουν αποσπαστεί με υπουργικές αποφάσεις σε πολιτικά γραφεία.
Όσοι θα μείνουν, είναι ο απαραίτητος και κατάλληλος πληθυσμός, για να ανοίξει και να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο;
Με την τόση μεγάλη μείωση του υποστηρικτικού προσωπικού, είναι φανερό ότι θα επέλθει κατάρρευση της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου με συνέπεια την κατάρρευση και της ακαδημαϊκής λειτουργίας του.
Ενδεικτικό της καταστροφής που θα ακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο, αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, είναι τι θα συμβεί με τη λειτουργία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου, συστατικό στοιχείο κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των 33 ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου που εξυπηρετούν 107.000 προπτυχιακούς φοιτητές, 11.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, 17.000 υποψήφιους διδάκτορες (κατά την απογραφή του Υ.ΠΑΙ.Θ.), 2.000 μέλη Δ.Ε.Π., καθώς και αρκετές χιλιάδες συνεργαζόμενους ερευνητές, απαιτούνται 190 βιβλιοθηκονόμοι.
Σήμερα, για τη λειτουργία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, υπηρετούν 95 βιβλιοθηκονόμοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου και απασχολούνται πλέον άλλοι 40 οι οποίοι αμείβονται από πόρους του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τις απόψεις του Υ.ΠΑΙ.Θ., οι 33 Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες μπορούν να λειτουργήσουν, σε ολοήμερη βάση, με 45 βιβλιοθηκονόμους. Όποιος συμφωνεί με την προσέγγιση του Υ.ΠΑΙ.Θ. και πιστεύει ότι δεν θα υποβαθμιστεί το επίπεδο των σπουδών, ας το εκφράσει ενυπόγραφα. 
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε σωρεία άλλων παραδειγμάτων, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και την περίφημη έκθεση αξιολόγησης της αναβαθμισμένης επιτροπής σε υψηλό επίπεδο του Υ.ΠΑΙ.Θ. Αναφέρομαι σε φιλικό μου ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά, όπως φαίνεται, φιλικό και στην ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., για το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη της επιτροπής του Υ.ΠΑΙ.Θ., απαιτούνται 116 υπάλληλοι, αλλά η μελέτη εδώ  συνεχίζει: 116 υπάλληλοι Χ 1 = 183. Σήμερα στο συγκεκριμένο ίδρυμα υπηρετούν 172 υπάλληλοι, άρα τού λείπουν και 11. Κι εκεί που, σύμφωνα με τη μελέτη του Υ.ΠΑΙ.Θ., έπρεπε να βγουν 56 σε διαθεσιμότητα, το φιλικό μας ίδρυμα επιβραβεύεται και με 11. 
Προς αποφυγή παρανοήσεων, πιστεύω ότι και το συγκεκριμένο ίδρυμα έχει ελλιπή στελέχωση, απλώς θέλω να καταγραφεί η αξιοπιστία της έκθεσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Η μείωση του προσωπικού σε τόσο μεγάλη κλίμακα παράλληλα με τη μείωση της χρηματοδότησης, θα έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων των αποφοίτων μας, πράγμα που μεταφράζεται σε μειωμένη ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τους πτυχιούχους μας.
Τα επόμενα 5-6 χρόνια, θα αποφοιτήσουν περισσότεροι από 50.000 πτυχιούχοι μας σε βασικούς επιστημονικούς τομείς (γιατροί, νομικοί, οδοντίατροι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, φαρμακοποιοί, σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι, βιολόγοι, χημικοί, πληροφορικοί κ.λπ.).
Θέλουμε όλων αυτών μακροπρόθεσμα να υποβαθμίσουμε τις σπουδές των;
Πολλές φωνές ακούγονται να εστιάζουν στο άνοιγμα του Πανεπιστημίου και να ζητούν ευθύνες. Μετά την παραπάνω ανάλυση, γίνεται φανερό που βρίσκονται οι ευθύνες και ας αποδοθούν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Απορία προκαλεί η εμμονή του Υ.ΠΑΙ.Θ. στην αποψίλωση του Πανεπιστημίου από προσωπικό και τη στήριξη της λάθους διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι είναι μνημονιακή  επιταγή. Αν είναι για λόγους δημοσιονομικούς, μετά τη δήλωση της Πρυτανείας ότι θα ζητούσε ακόμη και μείωση της χρηματοδότησης, αλλά όχι του προσωπικού, παύει να ισχύει. 
Στην περίπτωσή μας φαίνεται ότι υπάρχει εφαρμογή νόμου που προβλέπει αναδιάρθρωση των δομών λειτουργίας με τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. και οι συντάκτες της έκθεσης δεν συνεργάστηκαν ή δεν έλαβαν υπόψη τους τις προτάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων που είναι οι διοικούντες το Πανεπιστήμιο, π.χ. πού στηρίχθηκαν για να πουν, αν υπάρχει περίσσευμα ή έλλειμμα βιβλιοθηκονόμων ή μηχανικών; γεωτεχνικών ή λογιστών; κηπουρών ή γραμματέων; 
Η λύση για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι οι υπό αργία, συνταξιοδότηση και διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά η ανάκληση των αποφάσεων του Υ.ΠΑΙ.Θ. που στηρίζονται στο λάθος.



Δρ. Παναγιώτης Φωτόπουλος





ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...