Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΠΑ. Δύο νέες 24ωρες απεργίες. Επαναξιολόγηση-εξπρές για τους διοικητικούς


Στην 15η εβδομάδα κινητοποίησεων μπαίνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών την ερχόμενη εβδομάδα καθώς κήρυξαν δύο νέες 24ωρες απεργίες για την Δευτέρα 16 Δεκεμβριου και την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.


Ωστόσο το ΕΚΠΑ τη Δευτέρα θα λειτουργήσει κανονικά και όπως λένε οι διοικητικοί που αποφάσισαν τις νέες απεργίες ούτε ομάδα περιφρούρησης θα υπάρχει, ουτε θα εμποδίσουν κανέναν να μπει στο Πανεπιστήμιο. Η φιλοσοφία των νέων κινητοποιήσεων είναι περισσότερο στη λογική "να δούμε αν μπορεί το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει χωρίς εμάς που δε θα προσέλθουμε στην εργασία μας" δήλωναν στο Newsit.


Αρον άρον στο νέο σχέδιο (επανα) διαθεσιμότητας προχωρά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να κερδίσει χαμένο χρόνο κι εντυπώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, έστειλε έγγραφο στις διοικήσεις των οκτώ Πανεπιστημίων με το οποίο τις καλεί να στείλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την (εξπρές και πάλι) επαναξιολόγηση-επαναμοριοδότηση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, γνωστοποιώντας, μάλιστα, ότι θα είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 20 του μηνός. Αγνωστη παραμένει η ημερομηνία για τα ανταλλάγματα που υπόσχεται -βλ. θέσεις για όλους- αλλά και για την επαναφορά των ιδρυμάτων στην εύρυθμη λειτουργία. Χάος και αβεβαιότητα επικρατεί στα ιδρύματα όπου έχουν κοινοποιηθεί οι παλιές διαπιστωτικές πράξεις.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ζητεί να ανοίξει το ίδρυμα από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, οι απεργοί υπάλληλοί του σήμερα επανεκτιμούν τα δεδομένα, ενώ οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να δουλεύουν άγρυπνα. Από τη μια, το προεδρείο του Δ.Σ. του συλλόγου που έχει σαφώς ταχθεί υπέρ του υπουργείου διαχώρισε τη θέση του από την απόφαση της γενικής συνέλευσης και από την άλλη η απεργιακή επιτροπή κατηγορεί το προεδρείο για επιλογές που στόχο έχουν –μεταξύ άλλων- «τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και κυρίως της όποιας εξουσίας του μηχανισμού τους μέσα στο ίδρυμα και όχι τις θέσεις των εργαζομένων».

Εν τω μεταξύ, οι φοιτητικές καταλήψεις σε αρκετά τμήματα προσδιορίζουν την εικόνα των πολλών ταχυτήτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νομική, Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογικό, Φιλοσοφική τελούν υπό κατάληψη μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ημέρα κρίσιμη, όπως αναδεικνύεται από τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, άλλες σχολές επιχειρούν μάταια να ανοίξουν (όπως η Νομική), ενώ άλλες καταφέρνουν και προχωρούν σε προγραμματισμό εξετάσεων ή και μαθημάτων, όπως η Ιατρική που σήμερα κι αύριο πραγματοποιεί εξετάσεις και αμέσως μετά μαθήματα σε νοσοκομεία. Κοινός τόπος, πάντως, η δυσλειτουργία με δεδομένες τις απώλειες εργαζομένων, τις ανεφάρμοστες υποδείξεις του υπουργείου και το σαθρό υπόβαθρο των προτάσεων Αρβανιτόπουλου επί των οποίων έγιναν οι συμφωνίες. Ενδεικτική είναι η απόφαση της Συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θίγει το πρόβλημα με τις διαπιστωτικές πράξεις (της 21/11/2013) και την αναδρομική ισχύ τους, επισημαίνοντας ότι «πέραν της άδικης μεταχείρισης που επιφυλάσσουν στους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου μας, δημιουργούν, επιπλέον, μείζονα διοικητικά προβλήματα». Γι’ αυτό, ζητεί δίμηνη αναστολή εφαρμογής και αναίρεση της όποιας αναδρομικής ισχύος, ενώ καλεί το υπουργείο «το όποιο μέτρο διαθεσιμότητας εφαρμοστεί, να εφαρμοστεί με τρόπο ενιαίο και για τα 8 Πανεπιστήμια χωρίς διακρίσεις και αδικίες».

Διάλογο ζητάει ο Πελεγρίνης

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, που συνεκλήθη με πρωτοβουλία του πρύτανη, Θεοδόση Πελεγρίνη, καλεί το υπουργείο «να συμβάλει στην επίτευξη της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης με το επίσημο Πανεπιστήμιο, για την άρση συγκεκριμένων τυπικών και πρακτικών προβλημάτων. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παραπάνω επιβάλλεται να γίνουν σε ατμόσφαιρα καλής θελήσεως και πίστεως με τη δημιουργία του κατάλληλου ήπιου κλίματος».

Στο ΕΜΠ οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από σήμερα 11-12-13 μέχρι 15-1-14 και στο Πατρών θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Η «πρόσκληση» του υπουργείου προς τα ιδρύματα έχει ως εξής:

● Αμεση σύσταση Ομάδας Διοίκησης Εργου, η οποία θα συνεργαστεί με την αντίστοιχη Ομάδα Διοίκησης Εργου του ΥΠΑΙΘ.

● Αποστολή από τις επισπεύδουσες Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού των ιδρυμάτων πινάκων του προσωπικού έως τις 15 Δεκεμβρίου. («Επισημαίνουμε το περιορισμένο χρονικό περιθώριο»). Θα αποσταλούν στοιχεία όλων των διοικητικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν απεγράφησαν χωρίς καμία διάκριση.

● Το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα πιστοποιήσει την εξέταση του πλήθους των ενστάσεων, με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ θα μοριοδοτήσει και θα αποτιμήσει τα προσόντα όλων των υπαλλήλων κατά κλάδο, ειδικότητα και κατηγορία και θα εκδώσει τους τελικούς πίνακες κατάταξης.

● Εως τις 20 Δεκεμβρίου θα τροποποιηθεί η Διαπιστωτική Πράξη με τους 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...