Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

«Πόλεμος» μεταξύ των διοικητικών για τη μοριοδότηση


Καταγγελίες για νέα προσπάθεια αλλοίωσης της διαδικασίας υπέρ των «ημετέρων» ώστε να γλιτώσουν από τη διαθεσιμότητα.
Του Απόστολου Λακασά

Τα μαχαίρια βγήκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων. Υστερα από
τρεις μήνες απεργίας και μία έωλη διαδικασία απογραφής-μοριοδότησής τους (έγινε για να επιλεγούν οι 498 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από τους συνολικά 1.337 υπαλλήλους), τώρα ήλθε η ώρα της αλήθειας. Συγκεκριμένα, επειδή πολλοί υπάλληλοι δήλωσαν πλαστά στοιχεία (π.χ. ότι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ) η διαδικασία απογραφής έχει αρχίσει από την αρχή. Και όμως, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για νέα προσπάθεια αλλοίωσης της μοριοδότησης με στόχο τη διάσωση των «ημετέρων». Δηλαδή όσων είναι φίλα προσκείμενοι σε διευθυντές σε κρίσιμα διοικητικά πόστα του ΕΚΠΑ, οι οποίοι παρουσιάζονται να επηρεάζουν τον πρύτανη Θεοδόσιο Πελεγρίνη και τους συνεργάτες του. Μάλιστα, για να διασωθούν από τη διαθεσιμότητα οι «ημέτεροι», επιχειρείται να δοθεί η κατάλληλη, βολική ερμηνεία στις αποφάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τρωθεί το αδιάβλητο της εφαρμογής της διαθεσιμότητας. Το θέμα έφθασε έως τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της διοικητικοί υπάλληλοι ζήτησαν από καθηγητές του ιδρύματος να συμμετάσχουν σε επιτροπή που θα ελέγξει την αλήθεια των στοιχείων κάθε υπαλλήλου. «Γίνονται εγκλήματα στις λίστες κατάταξης» ανέφερε αγανακτισμένος υπάλληλος. Ειδικότερα, υπό τον φόβο της πριμοδότησης των «ημετέρων» καταγγέλλονται τα ακόλουθα:
• Εγκύκλιος ορίζει ότι όσοι διοικητικοί μονιμοποιήθηκαν μέσω των προεδρικών διαταγμάτων Πεπονή, Βάσως Παπανδρέου και Παυλόπουλου δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι προσελήφθησαν μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (το σχετικό κριτήριο παίρνει 20 μόρια, τα περισσότερα από κάθε άλλο). Ομως, επειδή οι περισσότεροι διοικητικοί μονιμοποιήθηκαν ως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) μέσω του π.δ. Παυλόπουλου, τώρα επιχειρείται υπογείως να θεωρηθεί ότι έχουν προσληφθεί «μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ», εξασφαλίζοντας έτσι τα 20 μόρια.
• Ο κ. Πελεγρίνης με έγγραφό του από τις 11 Δεκεμβρίου έχει προτείνει στο υπουργείο Παιδείας την καταχώρηση των στοιχείων (πτυχία, μεταπτυχιακά, τρόπος πρόσληψης, οικογενειακή κατάσταση κ.ά.) όλων των διοικητικών υπαλλήλων, να την κάνουν όσοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα με βάση την πρώτη, έωλη, απογραφή-μοριοδότηση. Πρόκειται για συνολικά 12 υπαλλήλους. Ομως, μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποιοι που έχει διαπιστωθεί ότι δήλωσαν (σκοπίμως ή από αμέλεια;) λάθος στοιχεία κατά την πρώτη απογραφή. «Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» ανέφερε χθες στην «Κ» καταγγέλλων υπάλληλος.
• ΙΔΑΧ μονιμοποιήθηκαν χωρίς να έχουν τους ελάχιστους 24 μήνες εργασίας που ζητούσε το π.δ. Παυλόπουλου για να θεωρηθούν ότι «κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΑΕΙ». Μάλιστα καταγγέλλεται ότι ο γιος διοικητικού στελέχους (για να συμπληρώσει το 24μηνο) δηλώθηκε ως συμβασιούχος στο ΑΕΙ ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία!
• Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες ότι τώρα ορίζονται ποιοι υπάλληλοι μετείχαν στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας. Η επιλογή των προσώπων γίνεται μετά των «ημετέρων», που εύλογα θα περιορίσουν την απώλεια μισθού λόγω της απεργίας. Χθες μάλιστα ο κ. Πελεγρίνης ανακοίνωσε ότι λόγω της απεργίας το προσωπικό είχε 681.342,22 ευρώ μισθοδοσία για τον Σεπτέμβριο και 836.338,52 ευρώ για τον Οκτώβριο.
Το ΕΚΠΑ είναι ανάστατο, καθώς οι διοικητικοί βάλλουν εναντίον των συναδέλφων τους αλλά και εναντίον του υπ. Παιδείας, η αξιοπιστία του οποίου έχει πληγεί καθώς φέρει την ευθύνη της πρώτης έωλης μοριοδότησης και δεν έχει δεσμευθεί ότι οι περισσότεροι εκ των 498 θα επιστρέψουν τελικά, με άλλο νομικό καθεστώς, στο ΑΕΙ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...