Οι σπασμωδικές κινήσεις του υπουργού Παιδείας έφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία για πρώτη φορά επιτίθεται με τέτοια οξύτητα στον Κ. Αρβανιτόπουλο κατηγορώντας τον ότι με την πειθαρχική δίωξη Πελεγρίνη «επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων». Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι η δίωξη ενός εκλεγμένου πρύτανη «επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας».
Αυτό το ξέρει όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα και δυστυχώς για τον Κ. Αρβανιτόπουλο το συμμερίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Όλοι αυτοί ξέρουν καλά ότι τα πανεπιστήμια δεν τα «κλείδωσαν» ούτε η απεργία ούτε οι πρυτάνεις. Τα πανεπιστήμια τα «κλείδωσαν» η κυβερνητική πολιτική, η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός. Αν κάποιος έπρεπε να ελεγχθεί για παράβαση καθήκοντος, αυτός είναι ο αρμόδιος υπουργός και όχι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο οποίος διώκεται, διότι δεν συνεμορφώθη προς τας απαιτήσεις του Κ. Αρβανιτόπουλου να προβεί «πάραυτα» σε «δημόσια δήλωση» αποκήρυξης της απεργίας των εργαζομένων και σε όλες τις ενέργειες για την αστυνομική καταστολή της.
Ο Θ. Πελεγρίνης δεν διώκεται για παράβαση καθήκοντος, αλλά για το υψηλό του φρόνημα να αγνοήσει τον υπουργό. Τα υπόλοιπα, δηλαδή το Παρίσι, το θέατρο, ο πρύτανης - ηθοποιός που παραμελεί τα καθήκοντά του διότι δίνει παραστάσεις, κάνει πρόβες ή γράφει τα έργα του «παίζουν» με μοναδικό στόχο τη συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας προσωπικά, που επί τρεις μήνες κρατούν κλειστά τα πανεπιστήμια, εμμένοντας σε μια αδιέξοδη πολιτική.
Κι όμως, τα καταφέραμε, μπορεί να ισχυριστεί ο υπουργός Παιδείας. Τη Δευτέρα μόνο το ΕΚΠΑ θα είναι σε απεργία. Στα υπόλοιπα πανεπιστήμια οι κινητοποιήσεις έχουν υποχωρήσει και όποτε πραγματοποιούνται δεν είναι της ίδιας έντασης και διάρκειας με αυτές του ΕΚΠΑ. Επιπλέον έληξε και η μεγάλη απεργία στο ΕΜΠ, μετά τη... μεγαλειώδη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την καταψήφισή της. Το ΕΚΠΑ έμεινε μόνο του, όπως επεδίωκε εδώ και εβδομάδες ο υπουργός Παιδείας, έχοντας να αντιμετωπίσει την πέμπτη φάλαγγα (Συμβούλιο Ιδρύματος) και τον Δούρειο Ίππο (την πλειοψηφούσα παράταξη στο Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων) που υπονομεύει την απεργία.
Παρά ταύτα, τίποτα δεν έχει τελειώσει για τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση που τον... στηρίζει μέχρι να τον αποπέμψει και να αποπεμφθεί και η ίδια. Ο αγώνας της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά του καταστροφικού μέτρου της διαθεσιμότητας συνεχίζεται και είναι αυτός ο αγώνας που ανάγκασε τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει, μετά από τρεις μήνες, σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των εργαζομένων.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, παρά το γεγονός ότι δεν παίρνει πίσω την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαθεσιμότητα, αναζητά εναγωνίως «λύσεις» (ακόμα και παράνομες) άμβλυνσης των συνεπειών της. Υπόσχεται, χωρίς να δίνει ακόμα εγγυήσεις, ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα χάσει τελικά τη δουλειά του. Αυτούς τους ελιγμούς και τις υποχωρήσεις δεν θα τις έκανε ο υπουργός χωρίς την απεργία των εργαζομένων και τη συντονισμένη αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ συνεχίζουν την απεργία τους για 14η εβδομάδα, τονίζοντας ότι ο απεργιακός τους αγώνας είναι ο μόνος που εξασφαλίζει τη συνέχιση του διαλόγου και που μπορεί να διασφαλίσει εγγυήσεις για την εφαρμογή της όποιας πρότασης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ιδρύματος ζητούν να ανακληθεί η δίωξη του πρύτανη, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση αυταρχισμού και αδιαλλαξίας από την πλευρά του υπουργείου οδηγεί σε αδιέξοδο. Μέσα σ' αυτό εντάσσεται και η νέα κίνηση σε βάρος του Θ. Πελεγρίνη, που σήμερα καλείται από τον εισαγγελέα ως ύποπτος για τέλεση αξιόποινης πράξης, στο πλαίσιο της έρευνας για τα κλειστά πανεπιστήμια. Οι εργαζόμενοι στα άλλα ιδρύματα βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα.
Από την πλευρά τους, ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και η φωτιά δεν θα σβήσει όσο ο εφιάλτης της διαθεσιμότητας στοιχειώνει τα πανεπιστήμια, είτε κρατώντας καρότο, είτε μαστίγιο...