Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΟΦΘΑΛΜΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ


Εμφύτευμα χαρίζει το φως σε ανθρώπους με οφθαλμικές ασθένειες

Επιστήμονες στην startup εταιρία «Second Sight», που έχει ως έδρα της, την Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα είδος γυαλιών που επιτρέπουν σε ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, να δουν για πρώτη φορά πράγματα γύρω τους. Τα γυαλιά αυτά νέας γενιάς δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να ξεχωρίζουν τα σχήματα ασπρόμαυρα βέβαια. Είναι μια μεγάλη πρόοδος και μια επιστροφή στον κόσμο των εικόνων, για ανθρώπους που είχαν χάσει κάθε ελπίδα.

«Είχα μια αίσθηση των όγκων. Αυτό ήταν που έβλεπα. Είχα την εντύπωση ότι υπήρχε κάτι. Και μετά από όλα αυτά, διακρίνω αυτό, διακρίνω το άλλο, όχι ότι βλέπω καθαρά βέβαια» ανέφερε ένας ασθενής του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η τεχνολογική καινοτομία αφορά ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στον αμφιβληστροειδή. Υπεύθυνος για αυτή την εφαρμογή είναι ο Γκρεγκουάρ Κοζαντέ:

«Το σύστημα λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο: οι ασθενείς φορούν ένα ζευγάρι γυαλιά, που έχει μια κάμερα που τραβά αυτό που βρίσκεται μπροστά τους. Στη συνέχεια, ένας μικρο-υπολογιστής επεξεργάζεται αυτή την πληροφορία και στέλνει τα δεδομένα στο εμφύτευμα. Μετά το εμφύτευμα προκαλεί εκ νέου διέγερση του αμφιβληστροειδούς, που επιτρέπει στους ασθενείς να ανακτήσουν μια στοιχειώδη όραση».

Αυτό το προσθετικό τμήμα εμφυτεύεται στο μάτι του ασθενή. Στην κλινική οφθαλμολογίας της Λωζάννης, ο καθηγητής Βολφενσμπέργκερ, ανέπτυξε αυτή την τεχνική, με την βοήθεια της startup επιχείρησης:

«Εδώ, βρισκόμαστε στο μέσο της επέμβασης. Εδώ βλέπετε, πώς ανοίγουν το τοίχωμα του ματιού, για να τοποθετήσουν το εμφύτευμα. Αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης είναι πλέον πάρα πολύ συνηθισμένο εδώ. Η μόνη διαφορά έγκειται σε κάποιους επιπλέον χειρισμούς που χρειάζονται για να βάλουμε το τσιπ στο μάτι. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει γίνει τεράστια τεχνολογική πρόοδος. Το χειρουργείο δεν φτάνει από μόνο του για να θεραπεύσει αυτούς τους ασθενείς».

Στις εβδομάδες που ακολουθούν την επέμβαση, η ομάδα από το «Second Sight» βρίσκεται στο πλευρό των ασθενών, οι οποίοι προσπαθούν να εξοικειωθούν με τη συσκευή, αλλά και το νέο περιβάλλον που ανακαλύπτουν γύρω τους. Η Φατίμα Αναφλού ήταν πίσω από την κάμερα, όταν αυτή η ασθενής είδε για πρώτη φορά τη σκιά της:

«Προσαρμοζόμαστε σε ό,τι ζητάει ο κάθε ασθενής. Πηγαίνουμε έναν περίπατο μαζί τους. Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά είναι πολύ ωραίο να περπατάμε με τους ασθενείς μας. Αισθάνονται πράγματα γύρω τους, αλλά δεν ξέρουν για το τι πρόκειται. Περιγράφοντάς τους το περιβάλλον που υπάρχει γύρω τους, μπορούν σταδιακά να το ενσωματώσουν».

Από το 2006, 80 ασθενείς έχουν εφοδιαστεί με αυτό το εμφύτευμα σε όλο τον κόσμο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Μέχρι σήμερα, η τιμή της συσκευής άγγιζε περίπου τα 90.000 Ευρώ και αυτό αποτελούσε φρένο για πολλούς ασθενείς. Αλλά σταδιακά το νερό μπήκε στο αυλάκι. Έπειτα από την Τοσκάνη στην Ιταλία και τη Γερμανία, το αμερικανικό σύστημα υγείας και ασφάλισης αποζημιώνει και αυτό, το εμφύτευμα και έχει αρχίσει την εμπορική του εκμετάλλευση.

Η ελπίδα των ανθρώπων που πάσχουν από εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς ξαναγεννιέται σε όλο τον κόσμο, ενώ η ακρίβεια της συσκευής αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά στο μέλλον.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...