Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτα καταστροφή, μετά "ανοικοδόμηση". Το νέο παραμύθι των Γερμανών για την Ελλάδα


Έτοιμη για νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, εμφανίζεται η Γερμανία. Τι αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Προσήλωση στην αποφυγή νέου "κουρέματος"


Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα και με άλλους τρόπους, πέρα από την καθαρή οικονομική βοήθεια, με μια "συντονισμένη εταιρική βοήθεια ανοικοδόμησης" αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προς τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Το έγγραφο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, την ώρα που ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ χαρακτηρίζει "ανοησία" τα περί νέου "κουρέματος".
Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Κάμπετερ εξηγεί στους βουλευτές ότι "το υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει να αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, καθώς μόνο με χρήματα δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα" και επιβεβαιώνει, με το βλέμμα στραμμένο στη συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι "υπό ξεκάθαρους όρους" έτοιμη να μιλήσει για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τη χώρα.
Χαρακτηρίζει, ωστόσο, "ανοησία" τον ισχυρισμό ότι σχεδιάζεται ένα «κούρεμα» χρέους των δημόσιων πιστωτών.
"Μη βιώσιμο το πρόγραμμα"
Σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters, γίνεται ακόμη αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα:
"Οι ως τώρα μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, αλλά δεν αρκούν ακόμη για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη επιτυχία", τονίζεται και επισημαίνεται ότι ενόψει υποχρεώσεων για την καταβολή τον Μάιο του 2014 ποσού ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να τονιστεί ότι το τρέχον πρόγραμμα "δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση".
Σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν, επισημαίνει το Reuters, το Eurogroup εξέδιδε πολιτική δήλωση για την εξασφάλιση της μελλοντικής χρηματοδότησης.
"Η Ευρωζώνη υποσχέθηκε στη χώρα νέα βοήθεια, υπό την προϋπόθεση μίας επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος -και εάν χρειάζεται- περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα "κούρεμα" χρέους σε λάθος χρόνο θα ήταν όμως αντιπαραγωγικές", αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Κάμπετερ προς τη Βουλή, ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός διευκρίνισε στο Reuters ότι πριν από το μέσο του έτους δεν εκκρεμεί καμία απόφαση.
Πρώτα από όλα, θα περιμένουμε αν μέχρι το τέλος του Απριλίου υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, αναφέρει, ενώ, σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, για την αναγκαιότητα και ενδεχομένως τον τρόπο περαιτέρω διευκολύνσεων του χρέους, μπορεί, να ληφθεί απόφαση, μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης.
"Μία πρόωρη απόφαση για ένα καινούργιο πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βούληση για μεταρρυθμίσεις", προειδοποιεί ο Στέφεν Κάμπετερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...