Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή!


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών έπληξε τα ανοικτά των ακτών της Χιλής προκαλώντας τσουνάμι, που χτύπησε το βόρειο τμήμα της χώρας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και σπίτια ούτε αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι.
Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της μεταλλευτικού λιμανιού Ικουίκουε κοντά στα σύνορα του Περού .
Το ναυτικό της Χιλής, ανακοίνωσε επίσης ότι το πρώτο κύμα του τσουνάμι έπληξε τις ακτές εντός 45 λεπτών από την στιγμή του σεισμού.



Οι αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής καθώς προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα είναι σε κίνδυνο.
«Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να χτυπήσει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε η ανακοίνωση του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων. Η Χιλή είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού και από τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης, ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.
Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους, που δυσκολεύουν την κυκλοφορία, αλλά δεν έχει αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς. Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών.

«Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά» δήλωσε ο δήμαρχος της Αντοφαγκάστα, μιας πόλης 600.000 κατοίκων περίπου 1.850 χιλιόμετρα στα βόρεια του Σαντιάγκο. Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.
Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.
Απέδρασαν 300 κρατούμενες!
Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από τη φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε μετά τον σεισμό των 8,2, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών.
"Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή" Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.
Ο υπουργός δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο απέδρασαν οι κρατούμενες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει "επιβεβαιωμένες πληροφορίες" για λεηλασίες στο Ικουίκουε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...