Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Απο 15/11 οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το ελάχιστο κοινωνικό εγγυημένο εισόδημα. Οι αιτήσεις σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας κ.Κεγκέρογλου ξεκινούν από την 15η Νοεμβριου και η υποβολή θα γίνει σε ειδική ιστοσελίδα που θα αναπτύξει το υπουργείο Εργασίας.


Ως την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απεύθυνε από το Ζάππειο όπου και παρουσιάζεται η νέα αυτή κοινωνική πολιτική και θα ξεκινήσει στην χώρα μας μετά από μεγάλη καθυστέρηση. 

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που εφαρμόζει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής πολιτικής προστασία των ποια αδύναμων και επανένταξη για όσους κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο. 
Η κυβέρνηση έχει την τόλμη να βάλει μπροστά αδιανόητα μέχρι σήμερα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση μετατρέπουν την Ελλάδα σε σύγχρονη και φυσιολογική χώρα.» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 
Ο κ.Σαμαράς ανέφερε ότι στην καθολική ανάπτυξη του μέτρου θα ωφεληθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 7% του πληθυσμού της χώρας δηλαδή περίπου 700.000 πολίτες Χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ.Βενιζέλος.
 Ο κύριος Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε το εργαστήριο της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά τώρα βγαίνουμε από την κρίση και οργανώνουμε την Ελλάδα χωρίς την Τροικα. Κάποιοι όμως στεναχωριούνται που η Ελλάδα αλλάζει κεφάλαιο.» Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας κ.Βρούτσης, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
 Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού δηλαδή 700.000 άτομα. 

Πρόκειται για τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας». Στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, οι κοινωνικοί πόροι σπαταλούνταν αποδίδοντας λίγα στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει λόγω του νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων. 
Πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν θα διολισθήσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας. «Θέλουμε το πρόγραμμα να είναι πραγματική κοινωνική ασπίδα χωρίς να λειτουργήσει ως παγίδα φτώχειας. Θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες», ανέφερε ο υπουργός. Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός. 
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. 
Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα». Η εφαρμογή του θεσμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας και τέλος τη στήριξη της αναπηρίας. 

Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυτήν τη στιγμή έχουν ανάγκη στήριξης 650.000 οικογένειες, ενώ οι αιτήσεις για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας υπερβαίνουν κατά πολύ τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η εφαρμογή του θεσμού θα στηριχτεί στη συνεργασία με την Εκκλησία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την παροχή τού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων. Θα υπάρξει επίσης συνέργεια του προγράμματος με άλλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Στήριξης. 
Το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το εισόδημα αυτό θα κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανά νοικοκυριό. 

Τα κριτήρια και τα επιδόματα που θα δοθούν απο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Για να λάβει κάποιος το εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει στην πιλοτική του εφαρμογή να είναι κάτοικος του δήμου πάνω από πέντε μήνες και πάνω από πέντε χρόνια κάτοικος της χώρας. Οι τρεις άξονες του Προγράμματος «Ε.Ε.Ε.» προβλέπουν: Εισοδηματική ενίσχυση Ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας και Προώθηση στις δράσεις (επαν) ένταξης στην εργασία Η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ε.Ε.Ε.» κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. 
Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας  προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι εισοδήματος που αντιστοιχεί σ΄αυτήν 
.Το μόνο άτομο 200 ευρώ, το ζευγάρι 300 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. 
Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο. 
Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση: του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης των εισφορών  κοινωνικής ασφάλισης , αλληλεγγύης κλπ. των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικό  ΑΜΕΑ, επιμέλειας με δικαστική απόφαση
 Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ε.Ε.Ε.», στο πλαίσιο του Σχεδίου Ένταξης  που εκπονείται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και προωθούνται, κατά περίπτωση, για ένταξη σε προγράμματα, δράσεις, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως: Ενημέρωση, πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη των δικαιούχων της εισοδηματικής ενίσχυσης ή / και των μελών της οικογένειάς τους. 
Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου (στην περίπτωση που δεν δικαιούται παροχών υγείας για οποιοδήποτε λόγο) Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 
Ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για του Άπορους (FEAD) Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία 
Οι δικαιούχοι, προωθούνται, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων  που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ , τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ.α. και περιλαμβάνουν: νέες θέσεις Εργασίας- κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας στο ιδιωτικό τομέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα 

Πιο αναλυτικά: Αγαμος χωρίς παιδιά 200€ μηνιαίο, 2.400€ ετήσιο.  
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο  
Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο  
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο  
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο 
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο  
Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο  
Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο  
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο  
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο 
 Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλ ή ενήλ 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο  
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο 
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο 
 Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο. 
Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση:  - του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης - των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης , αλληλεγγύης κλπ. - των επιδομάτων : αναπηρίας, διατροφικό ΑΜΕΑ ,επιμέλειας με δικαστική απόφαση Περιουσιακό όριο Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε επωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά αυτοκίνητα, οχήματα κλπ), να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ. Οι 13 Δήμοι, ένας σε κάθε Περιφέρεια που θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα είναι: Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δήμος Δράμας Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήμος Έδεσσας Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δήμος Γρεβενών Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος  Ιωαννίνων Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήμος Καρδίτσας Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δήμος Λευκάδας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δήμος Χαλκίδας Περιφέρεια Αττικής, δήμος Καλλιθέας Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήμος Τρίπολης Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δήμος Σάμου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήμος Σύρου  Κρήτης, δήμος Μαλεβιζίου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...