Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015 Κυβέρνηση συνεργασίας Τσίπρα- Καμμένου


Καθαρή και ευρεία νίκη κατήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές κάλπες σημειώνοντας ποσοστό 36,40% και αφήνοντας πίσω του περίπου οκτώ μονάδες τη Ν.Δ.


Απέσπασε ωστόσο 149 έδρες, χάνοντας οριακά το στοίχημα της αυτοδυναμίας παρά τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου, ότι η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, θα αναδείκνυε τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμη Κυβέρνηση.


Στο 99,7% της επικράτειας το αποτέλεσμα των εκλογών είναι το εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 36,34% (149 έδρες)
Ν.Δ.: 27,81% (76 έδρες)
Χρυσή Αυγή: 6,28% (17 έδρες)
Το Ποτάμι: 6,05% (17 έδρες)
ΚΚΕ: 5,47% (15 έδρες)
ΑΝΕΛ: 4,74% (13 έδρες)
ΠΑΣΟΚ: 4,68 (13 έδρες)
Ήδη από χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τις τηλεφωνικές επαφές με τους δυνητικούς κυβερνητικούς του συμμάχους, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος όπως διαφαίνεται θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Α. Τσίπρα στη συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης. 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ωστόσο ο κ. Τσίπρας και με τους Σταύρο Θεοδωράκη- Δημήτρη Κουτσούμπα.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν σήμερα στις 10:30  ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στον κ. Θεοδωράκη και στον κ. Κουτσούμπα την πρόθεσή του να τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που αναμένεται να λάβει αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
 
Βάσει του χρονοδιαγράμματος της Κουμουνδούρου, η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί  πιθανότατα σήμερα ενώ της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί. 

"Ανοχή" ή συνεργασία;
Με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η νέα κυβέρνηση θα έχει 162  (149 ΣΥΡΙΖΑ+13 ΑΝΕΛ).

Άλλες πηγές αναφέρουν, ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα βρεθεί στο τιμόνι ένός υπουργείου ( πιθανότατα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας).

Ψήφος ανοχήςΟι επαφές του κ. Τσίπρα με τους κκ Θεοδωράκη-Κουτσούμπα θα γίνουν στο πλαίσιο της ψήφου ανοχής που θα αιτηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον επικεφαλής του Ποταμιού και τον γγ του ΚΚΕ, αντίστοιχα. 

Ουδείς αποκλείει πάντως να αναζητηθεί μια μορφή συνεργασίας της νέας κυβέρνησης και με το Ποτάμι.




Δείτε αναλύτικά και τον χάρτη επικρατείας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...