Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

The Stanford Daily: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει κι αυτό όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για γεωπολιτικούς"Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, καταλαμβάνει μια εξαιρετική στρατηγική θέση στην Ευρώπη"

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει και αυτό για γεωπολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «The Stanford Daily», με τίτλο «Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα».
Η Ευρωζώνη δεν λειτουργεί στο κενό, και εδώ είναι που έρχεται η Αμερική στην Ελλάδα, σημειώνει ο αναλυτής της, Winston Shi.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα δεν θα φύγει με άδεια χέρια.... Και αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομία. Έχει να κάνει με τη γεωπολιτική».
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ... "χρεοκοπήσει", τότε μπορεί να μην έχει δυνατότητα να δανειστεί από τις αγορές, αλλά θα εξακολουθήσει να δανείζεται από μέρη όπου η ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει. Χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να σώσουν οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα χάρες. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμος να παίξει με τον "δημοπράτη" που βγάζει στο σφυρί τα υπάρχοντά του, χάνοντας χρήματα από τη συμφωνία, παρόλα αυτά, μπορεί ακόμη να αξίζει να αγοράσεις τη φιλία της Ελλάδας». Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα του πανεπιστημίου του Stanford «υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, και υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ο Χάρι Τρούμαν υπέδειξε όταν πρότεινε το Σχέδιο Μάρσαλ».
Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, καταλαμβάνει μια εξαιρετική στρατηγική θέση στην Ευρώπη. Μαζί με την Τουρκία, που είναι τοποθετημένη για τον έλεγχο της ρωσικής πρόσβαση στη Μεσόγειο. Και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ήταν μια από τις σημαντικότερες βάσεις πυραύλων της Αμερικής. Εκτός από αυτό, η σκέψη ενός μέλους του ΝΑΤΟ να είναι υπόχρεο σε χώρα εκτός του ΝΑΤΟ είναι προδήλως απαράδεκτη.
Οι ΗΠΑ θα πιέσουν πιθανώς την Ευρώπη να δεχθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για το ελληνικό χρέος - με λίγα λόγια, μια αναχρηματοδότηση. Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση, θα εμφανιστούν ότι θα πάρουν αυτό που ήθελαν - η Ελλάδα θα είναι σε θέση να μειώσει τη λιτότητα, και η Ευρώπη θα αποφύγει απομειώσεις του χρέους της.
Η Αμερική μπορεί και πρέπει να δώσει κάποιες παραχωρήσεις προς την Ευρώπη για να συμβεί αυτό. Αλλά υποθέτω ότι αυτό είναι το τίμημα για να είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, λέει το δημοσίευμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...