Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

FT: "Χάσμα μεταξύ της αντιπολίτευσης – Ακόμη και στην περίπτωση εκλογών, θα χάσει"


Ο Hugo Dixon των Financial Times εξετάζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα στην Ελλάδα, στην περίπτωση επικράτησης των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» και του «ναι».
«Θα είναι διασφαλισμένο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη στην περίπτωση του ‘’ναι’’;» διερωτάται ο δημοσιογράφος για να απαντήσει: «Δυστυχώς όχι, μεταξύ άλλων γιατί οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου είναι τόσο διχασμένες που παλεύουν να κερδίσουν έδαφος».
Στο άρθρο επισημαίνεται πως η επικράτηση του «ναι» πιθανότατα θα οδηγήσει στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Σ’αυτήν την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να προκηρυχθούν εκλογές «γιατί θα ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός από την παρούσα βουλή».
Όπως γράφει το δημοσίευμα, «ακόμη κι αν τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα – Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ – κερδίσουν περισσότερες ψήφους σε ενδεχόμενες εκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν πολύ εύκολα να αποτύχουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη βουλή των 300 εδρών», λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου.
Ο αρθρογράφος τονίζει πως το χάσμα μεταξύ των «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων» είναι μεγάλο, επισημαίνοντας πως ο νεοφώτιστος, στην πολιτική, Θεοδωράκης «δε θέλει καν να εμφανίζεται δημοσίως με τον Αντώνη Σαμαρά», καθώς δε θέλει να χρεωθεί τις "αμαρτίες" άλλων, ταυτιζόμενος με το κόμμα που έφτασε την κατάσταση στην σημερινή κρίση.
Ως ενδεικτικό του χάσματος και της ανταγωνιστικότητας, ο Ντίξον αναφέρει ένα παράδειγμα, το ότι «υπήρχε διαμάχη για το ποιος θα έπρεπε να εμφανιστεί στη διαδήλωση των ‘’Μένουμε Ελλάδα’’ της Τρίτης. Τελικά, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μην εκφωνήσουν λόγο παρά να αφήσουν χώρο στους δημοφιλείς δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης – που δεν είναι κομματικά στελέχη».
Ο αρθρογράφος καταλήγει: «Θα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο. Όμως, θα ήταν ασυγχώρητη τραγωδία αν οι πολιτικοί του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ της Ελλάδας κερδίσουν το δημοψήφισμα μόνο για να χάσουν τον μετέπειτα πόλεμο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...